Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τίποτα δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο

- Advertisement -

Του Γιώργου Παπαγεωργίου: Είναι γεγονός πια ότι με τις πράξεις της η Δημοτική αρχή μας έχει πείσει ότι είναι η πιο αναποτελεσματική Δημοτική Αρχή των τελευταίων δεκαετιών και ότι παρέλαβε ένα Δήμο με προβλήματα και κατάφερε να τον κάνει χειρότερο…

Και αυτό το κατάφερε σε 8 μήνες με τις ενέργειες της, με τις παραλείψεις της, με τις άστοχες κυριολεκτικά κινήσεις της.

Λέει με καμάρι ότι ‘ανοίγει τα θέματα’. Ε άμα είναι να τα ανοίγει έτσι, τότε ας τα αφήσει καλύτερα… Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

Θέλετε παράδειγμα? Η σημερινή Δημοτική αρχή ‘τα έβαλλε αρχικά’ με τις ‘εταιρείες που βρίσκονται στο ¨Σουσάκι¨ και μετά τους ζήτησε ελεημοσύνη την οποία και πήρε…για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες, για κάποιους λόγους ενέδωσαν, άραγε με τι όμως αντάλλαγμα και με τι έκπτωση του κύρους που πρέπει να έχει μια Δημοτική αρχή η οποία μάλιστα ευαγγελίζεται να οδηγήσει το Δήμο στη νέα εποχή?

Και πώς θα ασκείται ο προβλεπόμενος περιβαλλοντικός έλεγχος όταν ο ελεγχόμενος είναι και ταυτόχρονα ο ευεργέτης ή ο χορηγός?

Είτε είναι η ΔΗΚΕΠΑΘ, είτε είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, είτε είναι το ατυχές θέμα με το βιολογικό, είτε είναι οι σχέσεις του Δήμου με το Καζίνο, όλα δείχνουν μια Δημοτική Αρχή αποπροσανατολισμένη, που βρίσκεται στο έλεος ερασιτεχνισμών και ευκαιριακών εντυπωσιασμών, τους οποίους επιχειρεί φυσικά με άσχημα αποτελέσματα γιατί οι καιροί είναι διαφορετικοί.

Όμως χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς πυξίδα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα εμπλεκόμενα στελέχη την κρισιμότητα των στιγμών, χάνεται πολύτιμος χρόνος, όπως χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη αντιμετώπιση του προβλήματος της SOUSSAKI LOGISTICS Α.Ε., που στην ουσία του ήταν πρόβλημα επικοινωνίας.

Πρόβλημα επικοινωνίας του κ Δημάρχου με τα κέντρα εξουσίας τα οποία αποφασίζουν για τέτοια ζητήματα και τα οποία σε τελική ανάλυση τον στήριξαν για να καταλάβει τον Δημαρχιακό Θώκο που κατέχει σήμερα .

Και αν δεν υπήρχε η Επιτροπή Αγώνα που συνεστήθη και πήρε την υπόθεση στα χέρια της, αν δεν υπήρχαν τα νέα τα παιδιά, η Έφη, ο Κώστας, η Αργυρώ, ο Δημήτρης, η Αντζελα, η Χριστίνα, ο Σταύρος και όλοι οι άλλοι να πάρουν την σκυτάλη του αγώνα, η όλη υπόθεση θα ήταν ‘χαμένη από χέρι’…….

Γιατί βέβαια με ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου, με κλεισίματα δρόμων, με άστοχες κινήσεις εντυπωσιασμού, με καταγγελίες και με πανώ μόνο, δεν σταματάνε τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια παντοδύναμων εταιρειών.

Ούτε βέβαια με μικροπολιτικές τακτικές συγκάλυψης των ημέτερων για τις ατυχείς δηλώσεις τους, ή με επιλεκτικές αποχές από κομματικές εκδηλώσεις, αναστέλλονται εταιρικές δραστηριότητες εκατομμυρίων.

Τουναντίον οι βιομηχανίες, όταν δουν την απέναντι πλευρά να αναλώνεται σε μικροπολιτικές τακτικές, σε φαμφάρες και αστοχίες, ‘πατάνε γκάζι’ και διεκδικούν πιο πολλά, με πιο πολλούς τρόπους.

Και φυσικά η γενικότερη κατάσταση στο Σουσάκι παραμένει μια δυσάρεστη πραγματικότητα η οποία όμως δεν λύνεται με τραμπουκισμούς, με ύβρεις και με μαύρες σημαίες, ή με μεγαλόπνοες και ανεδαφικές υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν… Αυτά δεν φτάνουν. Ίσως και να μην βοηθούν καν. Και όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν δεν έφεραν ποτέ μόνιμο θετικό αποτέλεσμα που να αντέξει στο χρόνο. Αφήστε που η εμπειρία μας έδειξε ότι οι εταιρείες, κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις εκμεταλλεύονται σαν ολίσθημα δικό μας και επανέρχονται και μάλιστα δριμύτερες…..

Και για να το πω απλά, σαν Δήμος χρειαζόμαστε συντονισμό, στρατηγική και κάθε ικμάδα βοήθειας από όπου και αν προέρχεται για να αντιμετωπίσουμε κάποιον που σκορπάει εκατομμύρια για να διαμορφώσει συνειδήσεις υπέρ του……

Χρειάζονται άλλα μέτρα, ρεαλιστικά, προγραμματισμένα και επιθετικά που πρέπει να πάρουμε άμεσα, κυριολεκτικά χθες. Και τα γράφω αυτά για να μείνουν και για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του………

1ο Πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων κύκλων, είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε άμεσα αποτελέσματα αφού θα αφαιρούσε κάθε πιθανότητα περεταίρω ενεργειών της εν λόγω εταιρείας.

2ο Πρέπει επιτέλους να συσταθεί περιβαλλοντική υπηρεσία του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας. Είναι αδύνατον να υπάρχει βιομηχανική περιοχή εντός των ορίων του Δήμου χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου να την εποπτεύει.

Αφήστε που με μια τέτοια υπηρεσία είναι δυνατόν να μην έχουμε σαν Δήμος μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αλλά ουσιαστικό και να μπορούμε να ερευνούμε και εμείς αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που υπάρχουν σε κάθε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων .

3ο Πρέπει να κάνουμε επιτέλους Μελέτη Επίπεδου, μελέτη δηλαδή της συνολικής ρύπανσης της περιοχής γιατί- όπως ορίζει ο σχετικός νόμος- μπορεί όλη η περιοχή να είναι ήδη κεκορεσμένη και συνεπώς να απαγορεύεται κάθε νέα αδειοδότηση. Και το περίεργο είναι εδώ ότι ενώ σαν Δήμος, αποκαλούμε την περιοχή κεκορεσμένη και το χρησιμοποιούμε αυτό σαν επιχείρημα εδώ και μήνες, ΔΕΝ έχουμε ακόμα προχωρήσει στις αντίστοιχες μελέτες.

4ο Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν σταθμοί παρακολούθησης εναερίων ρύπων ώστε να παρακολουθούμε κάθε μέρα τους ρίπους που εκλύουν οι βιομηχανίες της περιοχής.

5ο Είναι ανάγκη να προχωρήσει η εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα. Ναι πρέπει επιτέλους να κληθούν οι δημοσιογράφοι από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και τις Αθηναϊκές εφημερίδες, γιατί μόνο αν φτιάξουμε έναν προστατευτικό κλοιό ενημέρωσης θα μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη των εντυπώσεων….τις οποίες έχουμε τόσο ανάγκη για την πορεία του αγώνα μας..

6ο Πρέπει να ενημερώσουμε γραπτώς σαν Δήμος κάθε εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία τι ζητάμε από αυτήν. Κάποιοι προφανώς από άγνοια ισχυρίζονται δημόσια μάλιστα ότι μπορεί να σταματήσει το θέμα η Πολεοδομία Κορίνθου όταν η εταιρεία ζητήσει κάποια άδεια. Πρόκειται περί εσφαλμένης αντίληψης που μόνον κακό θα κάνει. Η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να εκδώσει κάθε απαιτούμενη άδεια υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Αν δηλαδή ο φάκελος που θα υποβάλλει η εταιρεία είναι πλήρης τότε η πολεοδομία οφείλει να δώσει την αιτούμενη άδεια. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολεοδομία είναι μια μικρή καθυστέρηση. Αλλά και αυτό μέχρι πότε? Άρα δηλαδή, η διένεξη μεταξύ εταιρείας και Δήμου δεν επηρεάζει την έκδοση της αιτούμενης άδειας από την πολεοδομία, εκτός αν ασκηθούν πρόσθετα ένδικα μέσα. Για να ασκηθούν όμως ένδικα μέσα πρέπει να το ξέρουμε, να το πληροφορηθούμε εγκαίρως. Επειδή κάποιος Δημόσιος υπάλληλος μπορεί να το ‘ξεχάσει’ ότι η εταιρεία ζήτησε άδεια π.χ. έναρξης εργασιών και να μην μας ενημερώσει, είναι ανάγκη να ενημερώσουμε εμείς, γραπτώς σαν Δήμος, κάθε εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία τι ζητάμε ακριβώς από αυτήν, ώστε να αποφύγουμε τις εκπλήξεις………

7ο Πρέπει η Δημοτική αρχή να εμπνεύσει ή ακόμα να επιβάλλει την κινητοποίηση όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Το άλλοθι ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι που προέρχονται από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων απέχουν επιδεικτικά από τον αγώνα ασχολούμενοι μόνο με την εύκολη και ανέξοδη κριτική χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, δεν δικαιολογεί συνολικά την αποχή των περισσοτέρων από όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σ΄ αυτή τη περίπτωση δεν πρέπει να κυριαρχούν οι προσωπικές στρατηγικές ορισμένων, αλλά η κοινή συστράτευση σε έναν αγώνα για τη ζωή, για το κοινό καλό, για το αύριο……

Είναι προφανές ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει την ‘πίτα και το μαχαίρι’.

Αυτή κρίνει και αυτή αποφασίζει το μέλλον του Δήμου….. Εμείς απλά προτείνουμε, ελέγχουμε και ‘βάζουμε πλάτη’ όπου νομίζουμε ότι πρέπει… γιατί τα θέματα του περιβάλλοντος δεν έχουν κομματικό χρώμα, ούτε σηκώνουν παραταξιακές λογικές. Τουναντίον τουλάχιστον η προστασία του περιβάλλοντος ενώνει πολιτικούς χώρους, συσπειρώνει πολιτικές δυνάμεις και δυναμώνει τη λαϊκή συνοχή. Αυτό κάναμε και εμείς μέχρι τώρα. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον….

Φυσικά όλα εξαρτώνται από τον κ Δήμαρχο ο οποίος οφείλει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του και επιτέλους να ‘Δημαρχεύσει’, γιατί αν δεν το κάνει, αν δεν πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες άμεσα, θα πρέπει να ξέρει ότι στη πολιτική ‘τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο’….

Γιώργος Παπαγεωργίου

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εχεις δικιο ρε Γιωργο σε ολα αλλα πιος σ ακουει?
    Διστυχως μπλεξαμε με τον λογοθετη. Τον στηριξαμε να φιγει ο γκιωνης και μας βγηκε χειροτερος.
    Κουραγιο 30 μηνες ακομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog