Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Τύπου Παρέμβασης: Το ξέρει ο Δήμος ότι ξεκινά διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο Σουσάκι;

- Advertisement -

Γ. ΓΚΙΩΝΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ…
Επειδή η Δημοτική Αρχή Λογοθέτη δεν παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, η Δημοτική Ανανεωτική παρέμβαση Πολιτών οφείλει να ενημερώσει τους συμπολίτες ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προκήρυξε διεθνή διαγωνισμός για να ερευνηθεί αν μπορεί να γίνει στο γεωθερμικό πεδίο στο Σουσάκι εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ

Συγκεκριμένα υπεγράφη την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ιωάννη Μανιάτη, η απόφαση προκήρυξης Δημόσιου Διεθνή Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων. Ένας από τους 4 χώρους που αφορά η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι και η ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «οι περιοχές αυτές, είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων κατάλληλων για ηλεκτροπαραγωγή. Η έρευνα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερευνητικές εργασίες και θα ολοκληρωθεί με την ανόρυξη γεωτρήσεων, το βάθος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2000 μέτρα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ανά μονάδα».

Ειδικότερα για το Σουσάκι Κορινθίας, σύμφωνα με το ΥΠEΚΑ, τα χαρακτηριστικά του πεδίου είναι τα ακόλουθα:

«Ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας: Από τη δεκαετία του 1970 ερευνήθηκε διαδοχικά από τη ΔΕΗ και το ΙΓΜΕ. Αποτελεί την ΒΔ απόληξη του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών. Στο πεδίο αναπτύσσονται δύο θερμοί υδροφορείς. Ο πρώτος σε βάθος από 50 – 200 μ. με θερμοκρασίες 60 – 76ο C. Ο δεύτερος σε βάθος 600 – 900 μ. με θερμοκρασία 75ο C και παρουσία αερίων (CO2 και Η2S).

Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 5 MWe και 150 MWth θερμικής ισχύος».

Τι έκανε η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών

Η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, διότι είναι στην κατεύθυνση αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Σουσακίου. Πέρα από ειδικότερες προτάσεις που έχουμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου πεδίου και μέγιστη ευκαιρία μακροχρόνιας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του τόπου μας, το μέγεθος της οποίας κανείς ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι εμάς μας ενδιαφέρουν και οι δυνατότητες ιαματικής χρήσης του νερού, και η τουριστική αξιοποίηση (μαθητικές εκδρομές, επιστημονικές εκδρομές κ.α.), και η τηλεθέρμανση των κατοικιών και δημοτικών κτιρίων των Αγίων Θεοδώρων, και η ενεργειακή τροφοδότηση μονάδας αφαλάτωσης.

Η Δημοτική αρχή του Γιώργου Γκιώνη, παρακολοθούσε στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα (λόγω της επικείμενης συνένωσης των Δήμων Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων) μέσω της συνεργασίας που είχε με τη Διεύθυνση Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων του ΙΓΜΕ, παρά το ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Δήμους να έχουν επιτελικό ρόλο στα γεωθερμικά πεδία.

Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται για όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για την Δημοτική Αρχή Λογοθέτη;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:
    θα συνιστούσα στην παρέμβαση πολιτών και στον κ.Γκιώνη, να
    είναι περισσότερο επιφυλακτικοί με τη δυνατότητα αξιοποίησης
    του γεωθερμικού πεδίου, γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
    από μια τέτοια ενέργεια, είναι άκρως δυσανάλογες και επικίνδυνες από την ωφέλεια.

    καλά θα έκαναν όλοι, και ο κ.Γκιώνης και ο κ.Λογοθέτης, να έρθουν σε επικοινωνία με τους κατοίκους της Μήλου ή με το
    Δήμαρχο του νησιού, ίσως τους πουν γιατί οι Μηλιοί
    έκλεισαν τη μονάδα της ΔΕΗ που λειτούργησε με γεωθερμία το
    1988.
    ας ρωτήσουν να μάθουν και τα ξαναλέμε…

    πάντως, από τώρα τους συνιστώ να κάνουν ο΄τι περνά από το χέρι τους, για να μη διαπραχθεί ένα τέτοιο έγκλημα.

  2. Ο συνδυασμός του κ.Γκιώνη να μας απαντήσει για το έντονο ενδιαφέρον του στην σπατάλη του χρήματος της πρώην ΔΑΕΤ και την χρεωση της με δάνειο επιπλέον 7 εκατομμύρια ΕΥΡΩ και να αφήσει τα επικοινωνιακά της πλάκας,που ενημερώνεται από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο.ΆΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

  3. ΑΠΑΝΤΑ ΦΙΛΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙ ΚΑΙ ΤΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΤΩΡΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΒΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΜΕΧΡΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕ!!!!!!!!!!! ΑΝΤΕ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΕΙΕΣ?????????

    pomlapi

  4. s-spinos:
    προς @ 3:37.
    το υδρόθειο και το αλμόλιπο που συνοδεύει τον ατμό κατά την
    έξοδό του στη διαδικασία της χρήσης, όσο και αν έχει (που ασφαλώς έχει) εξελιχθεί η τεχνολογία, δεν είναι ικανή να τα εξαφανίσει.

    και πίστεψέ με, ανέρχονται μαζί με τον ατμό σε μεγάλες ποσότητες.
    αλλιώς θα έκαναν τέτοιες μονάδες και στη Μήλο και στη Νίσυρο
    και στην Κίμωλο, που ήδη υπάρχουν έτοιμες (ταπωμένες δε) γεωτρήσεις από τη δεκαετία του 70.

  5. ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ pomlapi ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΔΑΕΤ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ΄ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟ ΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΞΙΓΗΤΑ…….ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΄ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΟΥ'.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ……….

  6. Προς 4:29
    Το δελτίο τύπου της Παρέμβασης σε στεναχωρεί γιατί αναδεικνύει για πολλοστή φορά
    την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να προλαβαίνει της εξελίξεις.
    Η δημοτική αρχή κοιμάται με τα τσαρούχια,ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του στουθοκαμηλισμού.
    Δυστυχώς για τους δημότες δεν είναι σε θέση να αφουγκράζεται τα γεγονότα και να πράττει ανάλογα,έτσι ώστε να είναι δίπλα στον δημότη και να τον στηρίζει.
    Εσύ λοιπόν όπως και ο 12:12 επειδή αδυνατείτε να επιχειρηματολογήσετε επί του θέματος παπαγαλίζετε τα δασκαλεμένα.
    Αφήστε λοιπόν τις εισαγγελικές σας "ανησυχίες" και προβληματιστείτε με το γεγονός ότι είστε από τους τελευταίους εναπομείναντες υποστηριχτές του"από σπόντα" δήμαρχου.

    ANONYMOUS

  7. Εννοειτε ,οτι δεν προκειτε να υπαρξει ενημερωση απο την νυν δημοτικη αρχη για τα πεπραγμενα του τοπου για τον απλουστατο λογο ,οτι δεν ασχολουντε πλην των χαιρετουρων , με τιποτα ,δεν ενδιαφεροντε για τιποτα ,αλλωστε τον Λογο , επεπληξε πιανοντας τον αδιαβαστο, και ο ιδιος ο Τατουλης ,οταν στην επισκεψη στην περιφερεια για τις δεξαμενες Σουσακι ,τον επεπληξε λεγοντας του οτι δεν ειναι δυνατον να εχουν γινει νεες δεξαμενες της Μοτολ-ο.ι.λ και να μην ειστε γνωστης ? κανω λαθος ? ολα ειναι καταγεγραμμενα στο βιντεο.
    Συγχαρητηρια στην Παρεμβαση ,για την συνεχη ενημερωση μας.
    ευχαριστω για την φγιλοξενια.

  8. Ευτυχως ,που υπαρχει και η Παρεμβαση και φροντιζει να ενημερωνει τους πολιτες ,για να λαμβανουμε γνωση των προβληματων του τοπου μας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog