Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων κρατών

- Advertisement -

Μια ανατρεπτική πρόταση έκανε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ. Προς γνώσιν και συμμόρφωση οι σημαίες των υπερχρεωμένων κρατών να κυματίζουν μεσίστιες…

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ αναφέρεται στην πρόταση να αναρτώνται μεσίστιες οι σημαίες των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών μπροστά από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

“Υπάρχει επίσης η πρόταση οι σημαίες των κακών μαθητών στον τομέα του χρέους να είναι μεσίστιες μπροστά από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα ήταν φυσικά συμβολικό, αλλά θα είχε και αποτρεπτικό αποτέλεσμα”, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος προτείνοντας επίσης αυτοί οι κακοί μαθητές να εγκαταλείψουν την δημοσιονομική τους κυριαρχία εκχωρώντας την στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θα ήταν πραγματική πρόκληση για κάθε μία από τις κυβερνήσεις αυτές και αυτό θα αποτελούσε τροχοπέδη για όλες τις χώρες που έχουν τάση υπερχρέωσης”, λέει.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ συνιστά επίσης την αποστολή καταρτισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση , στην οποία προσάπτει “αδράνεια”.

“Ένα πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κατά τα φαινόμενα περιορισμένης αποτελεσματικότητας…Το καλύτερο θα ήταν καταρτισμένοι αξιωματούχοι άλλων χωρών της ΕΕ να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν συμβουλές και να διαχειρισθούν τις υποθέσεις τις Ελλάδας για μία αρκετά μακρά χρονική περίοδο”, λέει.

Απόσπαση Ευρωπαίων υπαλλήλων στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Έτινγκερ επικρίνει δριμύτατα την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης προτείνοντας να ανατεθεί σε υπαλλήλους της ΕΕ η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. “Η εμφανώς ελάχιστα αποτελεσματική διοίκηση στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα”, λέει ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Bild. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τους οφειλόμενους φόρους, ούτε να προωθήσουν την πώληση κρατικής περιουσίας. “Για αυτό και θα πρέπει να τα αναλάβουν υπάλληλοι της ΕΕ”, προσθέτει.

Εξειδικεύοντας την πρότασή του λέει ότι το καλύτερο θα ήταν, εάν υπάλληλοι με τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δραστηριοποιούνταν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. “Θα μπορούσαν να δράσουν χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις”, λέει. Προσθέτει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει σε μία τέτοια λύση ως αντιστάθμισμα στην υποσχεθείσα οικονομική βοήθεια από τους εταίρους. “Εκείνος που ζητά την αλληλεγγύη των άλλων χωρών πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και ένα μέρος της ευθύνης”, λέει.

Παράλληλα ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Αυτό διασπά την Ευρώπη και θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα. Θα έδινε την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν είναι καν στη θέση να σταθεροποιήσει μια σχετικά μικρή χώρα. Οι πιστωτές και οι αγορές δεν θα μας εμπιστεύονται στο μέλλον”, σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog