«Η Κυπριακή Δημοκρατία
θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή αναστολής τους, λόγω των τουρκικών απειλών», δήλωσε στο ΡΙΚ, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς επαφές για παρέμβαση δυνάμεων, οι οποίες έχουν επιρροή στην Τουρκία.
Η υπουργός χαρακτήρισε «αρκετά ικανοποιητικές» τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Αμερικανίδας ομολόγου της, προσθέτοντας ότι «στέλνουν στην Άγκυρα το μήνυμα πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».
Είπε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον δίνει στήριξη στην αμερικανική εταιρεία Νoble, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί με διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, τόσο για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όσο και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημείωσε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών θα τεθεί κατά τις επαφές που θα έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και η ίδια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, η κ. Μαρκουλή χαρακτήρισε «σενάρια φαντασίας» δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία σε συνεργασία με το ψευδοκράτος και τον Λίβανο θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις βορείως της Πάφου.