Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Κίτρινη” πολιορκία στη Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

Ένταση επικρατεί
στη πεζή πορεία των ιδιοκτητών ταξί προς το το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Η κεφαλή της πορεία σταμάτησε αναγκαστικά στην ΔΕΘ λόγω των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων, όπου και προσπάθησε να ρίξει τα κιγκλιδώματα.
Οι ταξιτζήδες συγκρούονται με τα ΜΑΤ, βρίζουν και φωνάζουν συνθήματα. Πέταξαν μπουκάλια και αντικείμενα ενώ τα ΜΑΤ απαντούν με δακρυγόνα και τους απωθούν.
Απίστευτη είναι η οργή των διαδηλωτών οι οποίοι ξεριζώνουν μέχρι και δέντρα από τον πεζόδρομο Αγγελάκη!
Λέγεται μάλιστα πως αυτή είναι και η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθώς σύμφωνα με την αστυνομία υπολογίζονται σε 7.000 άτομα.


Στις 18:00 ξεκίνησαν την πορεία τους και οι φοιτητές, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου 3.000 και οι οπαδοί του Ηρακλή οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κατσάνειο.
Την ίδια ώρα οι ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ έξω από το Κατσάνειο βρίσκονται ήδη περίπου 300 οπαδοί του Ηρακλή και στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές. Μάλιστα, κάποιοι από τους οργανωμένους οπαδούς του Ηρακλή πήγαν στο Ιβανώφειο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους ιδιοκτήτες ταξί.
Στις 18:30 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν, επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος “Δεν πληρώνω”.
Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν τη ΔΕΘ φωνάζοντας συνθήματα θέλοντας να ακουστεί η φωνή του λαού.
Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.
Νωρίτερα, με τους Αγανακτισμένους άνοιξε ο κύκλος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου).
Καθώς πλησιάζει η ώρα για την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς της πόλης (στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης) εντείνονται και τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Προσαγωγές από την αστυνομία
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχουν γίνει μέχρι τώρα 45 προσαγωγές, ο ένας εκ των οποίων προσήχθη για κατοχή βεγγαλικών. Οι περισσότεροι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ έχουν γίνει και δύο συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες κρατείται ο άνδρας που πάνω του βρέθηκαν βεγγαλικά και ένας μετανάστης που δεν είχε χαρτιά.
Αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολοι στο γύρω χώρο της ΔΕΘ είναι άγρυπνοι φρουροί.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι πρωτοφανή- πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη ΔΕΘ-με σχεδόν 6000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου.

 Στην οδό Μ. Ανδρόνικου- από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) έχει πάρει τη θέση του ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας. Ο φράχτης, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, μαζί με τον Αίαντα, την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, είναι οι δύο “καινοτομίες” στο σχεδιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ.
Εκτός του μεταλλικού φράχτη και του Αίαντα, κλούβες και κιγκλιδώματα έχουν στηθεί περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου «Ι.Βελλίδης», το οποίο έκαναν «φύλλο και φτερό» οι αστυνομικοί, όπως και τους γύρω χώρους. Όποιος θέλει να προσεγγίσει το Βελλίδειο θα πρέπει, εκτός της πρόσκλησης, να φέρει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα.
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Εξαιτίας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, με την κυκλοφορία όλων των οχημάτων να απαγορεύεται στις οδούς:
Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ’ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου).
Μέχρι και το πέρας των διαδηλώσεων, η κυκλοφορία των χοημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη- Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου – Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού, καθώς και από Λ. Νίκης, συνθηκών επιτρεπόντων.
Επιπλέον, έως και τη Κυριακή το μεσημέρι δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς: Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου) Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου) Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου) Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης) Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης) Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού) Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου) Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος) Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ) Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στους υπόλοιπους δρόμους περιμετρικά του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλλάς”.
Εξάλλου, μέχρι και τις 2 αύριο το μεσημέρι απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ. Στρατού μέχρι Βασ. Γεωργίου).

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog