Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 2500 ευρώ θα πληρώσουμε το νέο χαράτσι!

- Advertisement -

– Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα – Υπολογίστε πόσο θα πληρώσετε
– Mπάχαλο με τους ενοικιαστές και επαγγελματικούς χώρους
– Τι θα γίνει με τους άνεργους και τα κλειστά καταστήματα
– Φαρμακερά βέλη Βενιζέλου στη Γερμανία για αλλαγή στάσης…

Την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια, αποφάσισε ομόφωνα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες εισηγητής του μέτρου αυτού φέρεται να είναι ο Χάρης Καστανίδης.

Το τέλος αυτό κατά μέσο όρο θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό και θα εξοφληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ για τα Βόρεια Προάστια.

Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ του χρόνου οι φορολογούμενοι θα ..διευκολυνθούν με δόσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς απο το νέο αυτό μέτρο θα εισπραχθούν 8 δισ. ευρώ.

Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού κυρίου Πανάγου Παντελή, εξειδικεύουμε τα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

– Στη Φιλοθέη που η αντικειμενική αγγίζει τα 10.000 ευρώ το τ.μ  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.

– Στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.

– Στη Μεταμόρφωση που η αντικειμενική αγγίζει τα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο)  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής “ουσιαστικά με τα νέα μέτρα που σήμερα ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά βγάζουμε χρήματα από την αγορά, βγάζουμε χρήματα από την κατανάλωση με αποτέλεσμα να στεγνώσουμε τελείως την αγορά και να υπάρξει περαιτέρω ύφεση και οι αριθμοί της οικονομίας να μη βγαίνουνε. Αντι να βάζουν νέους φόρους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τι κάνουν με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και σε τελεαυταία ανάλυση τι κάνουν με τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει περίπτωση με αυτά τα νέα μέτρα η οικονομία να δουλέψει. Εκείνο το οποίο σήμερα φαίνεται ειναι ότι πάμε στα έτοιμα και τα έτοιμα στην Ελλάδα είναι εδώ και πολλές δεκαετίες το ακίνητο και το αυτοκίνητο”.

Μπάχαλο με τους ενοικιαστές
Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει -για την ώρα- τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών (αν και λογικά αυτοί θα επιβαρυνθούν). Αυτό όμως θα είναι άδικο για εκατομμύρια ενοικιαστές είτε σπιτιών είτε επαγγελματικής στέγης,  που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που δεν είναι δικό τους!

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι το τέλος θα επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης) που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.

Στον αέρα οι άνεργοι ιδιοκτήτες ακινήτων
Επί του παρόντος κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση  να δώσει καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ανέργους. Για παράδειγμα ένας άνεργος που έχει ένα σπίτι αλλά δεν έχει έσοδα αυτή τη στιγμή πως θα πληρώσει τον φόρο;
Πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις καθως το θέμα αφορά δυστυχώς σε πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους.

Αυτό που διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, καθώς και τα έσοδα αυτά είναι προϋπολογισμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην είσπραξη των συγκεκριμένων φόρων λόγω της αδυναμίας του μηχανισμούς των εφοριών.

Βέβαια κατα τη συνέντευξή του ο υπουργός δεν έλειψε να αναφερθεί στη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης. Οπως είπε, οι δυσκολίες που φέρνουν και τα νέα δεδομένα βρίσκονται στην αλλαγή στάσης χωρών- μελών της Ευρωζώνης που, για διάφορους λόγους, έχουν ενισχύσει την φημολογία περί μηχανισμού εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη.Ο υπουργός ανέφερε ως πιθανές αιτίες για αυτές τις αλλαγές στάσεων είτε ήττες κυβερνώντων κομμάτων σε περιφερειακές εκλογές, είτε διαφοροποιήσεις εντός κυβερνητικών συνασπισμών κλπ. 

newsit.gr

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άς μην ήταν η παραοικονομία στο 40%. Ας αποδίδαμε και εμείς αυτό που πρέπει νομιμα..και ίσως κάτι γινόταν.
    Βαζουν φόρους γιατί η μαγκιά σήμερα είναι να είσαι παράνομος και άνομος. ΝΑ ΤΟΥς ΓΡΆΦΕΙΣ ΣΤΑ Α…..Α σου.
    Οποιος είναι τυπικος και σωστός είναι ηλίθιος.
    Αλλά μαζί με τους μάγκες τους τυχοδιώκτες την πληρώνουμε και εμείς.
    Δεν πειράζει…θα γυρίσει ο τροχός.
    Αλοίμονο σε κάτι λαμόγια… επαγγελματίες, επιχειρηματίες που τους κάνουμε και υποκλίσεις για να περάσουν και δεν τους κλείνουμε την πόρτα στα μούτρα.
    Κάτι λαμόγια που δεν έχουν πληρώσει ποτέ στην ζωή τους.

  2. Ας φρόντιζαν να ήταν τίμιοι,δίκαιοι και ικανοί οι κυβερνήτες, να είχαν οργανωμένη παιδεία και υγεία, να δείτε που το 40% θα πήγαινε αμέσως στο 10%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog