Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άρνηση χρέους το στοιχειώδες μέτρο άμυνας – Του αχρέωτου

- Advertisement -

Απόσπασμα από το άρθρο του Δημήτρη Καζάκη της 12/09/11 με τίτλο “Στη σφαίρα της πτώχευσης”…
Η επίσημη προπαγάνδα αγωνίζεται να πείσει ότι καλύτερα νεκρός με ευρώ, παρά ζωντα­νός και με εθνικό νόμισμα. Πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα αναγκαστεί εκ των πραγ­μάτων να επιλέξει. Θα τον αναγκάσει η ίδια η κατάσταση. Ό,τι κι αν λένε οι παπαγάλοι των διαπλεκομένων.

Η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση είναι η άρνηση της πληρωμής του χρέους, η οποία δεν είναι ένα επαναστατικό μέτρο, αλλά ένα βαθιά λαϊκό δημοκρατικό μέτρο που απαντά όχι μόνο στην αδυναμία της αποπληρωμής του σημερινού δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και στον χαρακτήρα αυτού του χρέους. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμυνας μπροστά στη δρομολογημένη καταστροφή.

Η πράξη απέδειξε ότι κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος της χώρας και να αποφευχθεί η χρεο­κοπία. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με το «θα πληρώσουμε μέχρι και το τελευ­ταίο σεντ» και οδήγησε τη χώρα στην «επιλε­κτική πτώχευση». Είναι αποφασισμένη να τη φτάσει έως και στην επίσημη πτώχευση, προ­κειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και οι το­κογλύφοι. Αρκεί να τα βγάλει όλα στο σφυρί.

Οι θιασώτες της αναδιάρθρωσης μπορεί να συνεχίζουν τον χαβά τους, αλλά η πράξη έχει αποδείξει ότι κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι παρά ένα βήμα πριν από την επίσημη πτώχευση της χώρας. Ιδίως αν αυτό επιχειρηθεί εντός του ευρώ.

Μόνο η μη αναγνώριση – με βάση τις αρχές και τις προτροπές του διεθνούς δικαίου – του δημόσιου χρέους έχει μείνει για να γλιτώσου­με τη χρεοκοπία. Τέλος, η άρνηση πληρωμής του χρέους είναι μόνο η αρχή, η αναγκαία αφετηρία για μια άλλη, ριζικά διαφορετική πορεία, που απαιτεί εδώ και τώρα:

1 Απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς της νέας κατοχής από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με την κατάργηση του συνόλου των δε­σμεύσεων που έχει υπογράψει, αποδεχθεί και νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν παρθεί από την εποχή που ψηφίστηκε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010, πρέπει να κα­ταργηθεί.

2 Άνοιγμα όλων των δημόσιων λογαρια­σμών του κράτους, ώστε να δούμε τι έγι­ναν τα λεφτά, τι κρύβουν οι συμβάσεις δανει­σμού και ποιος επωφελήθηκε από αυτές.

3 Κατάργηση κάθε έννοιας παραγραφής και ασυλίας για όλους όσοι διαχειρίστη­καν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Όποιος, πολι­τικός ή επιχειρηματίας, κόμμα ή επιχείρηση, έβαλε χέρι ή συνέργησε στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου θα πρέπει να τιμωρηθεί και η περιουσία του να δημευθεί.

4 Έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και επα­ναφορά εθνικού νομίσματος. Όσο η χώ­ρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι σαν τον μελλοθάνατο που περιμένει τη θανατηφόρα ένεση. Είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς και επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ενώ λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της ευρωζώνης και τους αποικιοκράτες «εταίρους» της.

5 Εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας, να ξεριζώσουμε τον σαράφικο και τοκογλυ­φικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος και να επιβάλουμε αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

6 Ανάδειξη του κράτους σε βασικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, με πρώτη την εθνικοποίηση των παλιών ΔΕΚΟ, όλων των δημόσιων αγα­θών και υπηρεσιών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Ένα κράτος που πρέπει να πάψει να αποτελεί φέουδο μιας παρασιτικής οικονομικής και πο­λιτικής ολιγαρχίας η οποία σήμερα κυβερνά τη χώρα.

7 Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, των ατομικών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει γρήγορα η εσωτερική αγορά και να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή.

8 Απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί. Χρειάζεται επιτέ­λους η χώρα και ο λαός της να γλιτώσουν από την απομόνωση που βιώνουν εντός της ευρωζώνης και υπό καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους. Πρέπει να ανοιχτούν στη διεθνή ζωή, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από την αναζή­τηση νέων διεθνών ερεισμάτων, επαφών και σχέσεων με όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, δίχως ανισοτιμίες, κατανα­γκασμούς, επιβολές και υποτέλειες.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η πρόταση για το τραπεζικό σύστημα μοιάζει πιο ουτοπική και από τη πρόταση για την άρση της παραγραφής και της ασυλίας βουλευτών!

  2. Μα ακριβώς, αν όλες οι παραπάνω προτάσεις, και όχι μόνο αυτή που αφορά το τραπεζικό σύστημα, ερμηνευθούν με την τρέχουσα λογική του πολιτικού κατεστημένου, σίγουρα κρίνονται ουτοπικές.
    Αυτήν ακριβώς την λογική καλούμαστε να καταδικάσουμε και σαν κυρίαρχο κράτος να οικοδομήσουμε υγιείς προοπτικές ανάπτυξης.

    ο αχρέωτος

  3. Αέρα κοπανιστό μας λέει ο Καζάκης.Λοιπόν ο τύπος είναι λίγο περίεργος και καλό θα είναι όσο και αν είναι εύηχα αυτά που λέει να είμαστε σκεπτικιστές απεναντί του, και απέναντι σε τέτοιου είδους ''σοφούς''. Παράδείγματος χάρη λέει οτι μέσα στην ΟΝΕ είμαστε έρμαιο των τοκογλύφων και κερδοσκόπων,ενώ εκτός ΟΝΕ με την ασήμαντη δραχμούλα και την μικρή μας οικονομία δεν θα μας την πέφτουν οι καρχαρίες και όλα θα πάνε μια χαρά!! Το πρόβλημα αγαπητοί μου δεν είναι η ΟΝΕ και οι Ευρωπαικοί θεσμοί, ούτε φυσικά ο πακτωλός χρημάτων που έχουμε εισπράξει απο την Ευρώπη, αλλά η πλήρης ανικανότητα των ηγεσιών μας να μετουσιώσουν το χρήμα αυτό σε παραγωγική ανάπτυξη και πραγματικό πλούτο ωστε να έχουμε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία.Ας αξιοποιούσαμε σωστα τις τόσες ευκαιρίες που μας δόθηκαν και σήμερα θα είχαμε άλλο θέμα συζήτησης.Δέν μας φταίει η ΕΕ ούτε η Αμερική ούτε η Ασια με την Αφρική,η λαμογιά μας,η τριτοκοσμική αντίληψη για το κράτος και οι αφελληνισμένες κυβερνήσεις μας μας φταίνε..

  4. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην σκεπτιστική στάση που προτείνεις ΑΖ, να λάβεις υπόψη σου την ανάγκη ύπαρξης της ΟΝΕ για το αυγάτισμα των τεράστιων διαθεσίμων δανίσιμων κεφαλαίων, με την συμμετοχή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων περιφερειακών κρατών, για τον σχεδιασμό του ευρώ ως χρεώγραφο χαρτονόμισμα της ΟΝΕ, που από την μοναδική πρώτη διανομή του, αντιπροσωπεύει χρέος και όχι αξίες.
    Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι ο δημόσιος τομέας το μοναδικό πρόβλημα που έχει, δεν είναι ότι είναι μεγάλος, αλλά είναι αντιπαραγωγικός. Η Νορβηγία με τον μισό πληθυσμό από της Ελλάδας έχει τον ίδιο περίπου αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, μόνο που είναι παραγωγικοί και δημιουργούν πλεόνασμα 14% (τον δεύτερο μετά το Λουξεμβούργο) σε μια χώρα εκτος ευρωπαικής ένωσης.
    Ας σκεφτούμε λοιπόν και κάποιες τέτοιες παραμέτρους και ας ευχόμαστε να υπάρχουν αναλυτές σαν τον Δημήτρη τον Καζάκη να μας ενημερώνουν και μέσα από μια άλλη λογική. Στο χέρι μας είναι να δεχτούμε ή όχι οτιδήποτε, αλλά μην βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Τα φαντάσματα τα πραγματικά τα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας, σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ.

    ο αχρέωτος

  5. s-spinos:
    @ ΑΖ συγγνώμη, αλλά αυτά που λές είναι παραμύθια για μικρά
    παιδιά.

    από την αρχή της χρονιάς έχουμε πληρώσει σε τοκοχρεολύσια
    πάνω από 62 δισεκατομμύρια, ναι καλά διαβάζεις, δις ευρώ (κι΄αυτό με επίσημα στοιχεία), ενώ τα πακέτα βοήθειας ανέρχονται μόνο σε 46,5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

    χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο;;;

  6. Αγαπητέ s-spinos μπορείς να μου πείς που τα είδες τα παραμύθια για μικρά παιδιά;
    Να σου θυμίσω πως ήταν η Ελλάδα πρίν το 80;
    Για τα χάλια τα δικά μας το ξαναλέω δεν φταίει καμία ΟΝΕ ή ΕΕ.Φταίμε αποκλειστικά ΕΜΕΙΣ.Σε καμιά χώρα μέλος της ΟΝΕ ή της ΕΕ δεν διαλύθηκε η οικονομία τόσο πολύ όσο στην δικιά μας.Σε καμία άλλη χώρα οι επιδοτήσεις δεν πήγαν σε εξοχικά, κότερα και τζίπ και σε καμία αλλή χώρα δεν βρήκαν τέτοιο πεδίο δόξης λαμπρό τα γνωστά λαμόγια όσο στην δικιά μας.
    Να σου θυμίσω πάλι τα πακέτα Ντελόρ; Τα μεσογειακά προγράμματα οικονομικής στήριξης ; και πλήθως άλλων οικονομικών ενισχύσεων που ήρθαν στην Ελλάδα, ξέρεις για πόσα δίς μιλάμε; Για ένα τεράστιο πακτολό χρημάτων που όμως δεν αξιοποιήθηκαν ούτε για ανάπτυξη ούτε για εκσυχρονισμό των παραγωγικών δομών της χώρας ούτε για την βιομηχανία την βιοτεχνία την αγροτική παραγωγή ,τίποτα δεν έδινε σωστά και με πρόγραμμα σε αυτήν εδώ την χώρα, αλλά αντιθέτος παρουσιάζουμε έλλειμα 25 δις περίπου, ξέρεις τι σημαίνει αυτό;; Οτι για να ζήσουμε με το υπάρχον βιοτικό μας επίπεδο το ΑΕΠ μας δέν μας φτάνει και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι συνεχώς να δανειζόμαστε… Και όλα αυτά σε μία χώρα που διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες ( Ας μην τις απαριθμήσω εδώ). Ε,αυτό είναι αποκλειστικό δικό μας επίτευγμα και δεν μας φταίει κανένας ξένος.Ο καθένας μπορεί να κάνει το παιχνιδάκι του εμείς ομως τι πράξαμε απο το 80 εως τώρα; Οσο διατηρούμε την νοοτροπία οτι για όλα τα δεινά μας μας φταίνε οι άλλοι τοτε πάντα δέσμιοι της κακομοιριά μας θα είμαστε.Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας ,ας αποδόσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, ας πάνε φυλακή όλοι αυτοί που μας οδήγησαν εδώ και πίστεψέ με δεν θα μας φταίει μετά κανείς ξένος.

  7. s-spinos:
    ΑΖ,επιμένω, ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός της καταστροφής που ισχύει σήμερα,δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο απάντησης στη βαθιά κρίση του που σιγοκαίει από τη δεκαετία
    του 70, παρά να γίνεται όλο και πιο επιθετικός και καταστροφικός, και του είναι αδύνατο να επιστρέψει στις πολιτικές του κοινωνικού κράτους. και φυσικά μιλώ με όρους
    περιόδου και όχι για μεμονωμένες χρονικές στιγμές.

    οι επιθέσεις του σύγχρονου καπιταλισμού της καταστροφής εναντίον κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής και δικαιωμάτων
    των εργαζομένων και των πολιτών.
    επιγραμματικά:
    διασυρμός με γκεμπελικό τρόπο της προηγούμενης τάξης πραγμάτων. παντού αιμοσταγείς δικτατορίες.
    στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, δεν υπάρχει ιδιαίτερη
    πρωτοτυπία,αδηφάγο,δυσκίνητο,αντιπαραγωγικό,γραφειοκρατικό
    κράτος.
    η συνταγή απολύτως ίδια παντού. καταιγιστική επιχείρηση κατεδάφισης του αντιπάλου. στο γεωστρατηγικό επίπεδο,πόλεμος
    και εισβολή,στο κοινωνικό επίθεση σοκ κατά των κοινωνιών και
    ξεθεμελίωμα κάθε κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματος, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, βίαιη κατάργηση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και ποινικοποίηση του δικαιώματος της αντίστασης με ιδεολογικό όπλο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (τρομονόμοι).

    τα εργαλεία;;; υπάρχει ένα ΔΝΤ, μια παγκόσμια τράπεζα, μια
    ΕΕ που φροντίζουν να μετατρέψουν σταδιακά σε Σύνταγμα όλο το
    πακέτο των επιθέσεων ενάντια στην κοινωνία. Στρατιωτικά υπάρχει πάντα το ΝΑΤΟ για όλες τις δουλιές, και μέσω των πολιτικών κομμάτων εξουσίας και των υποταγμένων κυβερνήσεων ,
    των ελεγχόμενων ΜΜΕξαπάτησης, του εσμού μιας μερίδας οικονομολόγων και αναλυτών σπουδαγμένων κατά κύριο λόγω στις
    ΗΠΑ που είναι έτοιμοι όχι μόνο να δικαιολογήσουν,αλλά και να πουλήσουν τη μάνα τους.
    αποτέλεσμα;;; ερείπια παντού, οικονομική και κοινωνική καταστροφή μέσα σε ένα πέλαγος βρώμικων και αιματηρών κερδών πολυεθνικών επιχειρήσεων και ντόπιων "πατριω η μηχανή τών" του χρήματος.
    και το ερώτημα. μπορεί αυτή η μηχανή να σταματήσει;
    η απάντηση για μένα είναι ένα κατηγορηματικό, απόλυτο ΟΧΙ.

    Η απάντηση, λύση, βρίσκεται μόνο στην ανατροπή της δομής που
    συγκροτεί, ενεργοποιεί, αυτή τη μηχανή. το ζητούμενο είναι
    η αλλαγή του πρόσημου στην κοινωνική εξέλιξη.

  8. Αγαπητέ ΑΖ κανείς, πίστεψέ με, δεν διαφωνεί με την περιγραφή που κάνεις, για την κατασπατάληση όλων των οικονομικών προγραμμάτων που προέκυψαν από την συμμετοχή μας στην ΕΕ. Ναι τα φάγανε τα πολιτικά λαμόγια. Όμως δύο σοβαρές επισημάνσεις. Πρώτον οι "κουτόφραγκοι" της ΕΕ δεν γνώριζαν πιστεύεις, ότι τα χρήματα δεν πήγαιναν στους σκοπούς που προεβλέποντο; Απάντηση, το γνώριζαν απολύτως και μάλλον το υποστήριζαν, αφού ο σκοπός ήταν να εξυπηρετηθούν οι ομογάλακτοι πολιτικοί για την εφαρμογή του τελικού σχεδίου, του σημερινού. Δεύτερον, για την δυνατότητα που είχαν και εξακολουθούν και έχουν τα πολιτικά λαμόγια, να ξεκοκαλίζουν, χρεώνοντας τον Ελληνικό λαό, τα πακέτα, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ύπαρξη και συντήρηση του πολιτικού συστήματος από το '74 έως και σήμερα; ; Άρα φρόντισε σε παρακαλώ να εξετάσεις τις δομές ύπαρξης της ΕΕ και της ΟΝΕ, για να δεις ξεκάθαρα ποια πολιτική εξυπηρετούν, ποιούς έχουν ανάγκη και γιατί. Πόσες φορές μέχρι τώρα έχουμε ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ τα υποτιθέμενα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων και των δανείων των 2 προηγούμενων πτωχεύσεων, του 1897 και του 1932 και μάλιστα υπέρ του άρτιου). Αρκεί να αναφέρω και κλείνω ότι από το 2001 έως και το 2009, το Ελληνικό κράτος δανείστηκε 490 δις. Το συνολικό δάνειο της Ελλάδας, τέλος του 2009 ήταν 360 δις. Από τα δανεικά, τα 450 δις πήγαν στην εξυπηρέτηση τοκοχρεωλυσίων (μια και μισή φορά το συνολικό μας δάνειο), τα 20 δις στην εξυπηρέτηση των ελλειμάτων (για μια δεκαετία) και τα υπόλοιπα 20 δις ακόμη τα ψάχνουν τα λαμόγια. Ας καταλογίζουμε λοιπόν συγκεκριμένα τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, καταδικάζοντας με την ψήφο μας αυτές τις πολιτικές.

    ο αχρέωτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog