Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε όλα έξω, έπεσαν κυβέρνηση και τρόικα

- Advertisement -

Έξω σε όλα έπεσε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήδη από τη Δευτέρα επισήμαινε τη διεύρυνση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού κατά 18,6 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2011…

«Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κατά την περίοδο αυτή τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 31,09 δισ. ευρώ, από 32,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 47,8 δισ. ευρώ, έναντι 43,5 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010» σημείωνε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, δίνοντας με τον πιο λιτό τρόπο την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Κατέδειξε δηλαδή έναν προϋπολογισμό εκτροχιασμένο παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην αρχή του 2011 και περιλαμβάνουν αυξήσεις ΦΠΑ, ειδικών φόρων στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και τα συμπληρωματικά μέτρα, όπως νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων, που ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουλίου.

Η οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έχει βέβαια και συνυπεύθυνο, την τρόικα, στην οποία μετέχει και το ΔΝΤ, που την Τετάρτη θα ζητήσει πειστικές εξηγήσεις από τον γνωστό στην Αθήνα κ. Πόουλ Τόμσεν για την αποτυχία όλων των παραμέτρων (ύφεση, ανεργία, πορεία εσόδων) του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ βλέπει πως κινούνται τα μεγέθη και εκτιμά πλέον ότι μετά από 18 μήνες θυσιών των ελλήνων πολιτών το εγχείρημα βρίσκεται στο σημείο «μηδέν», αφού το έλλειμμα, αν συνεχιστεί η ίδια δημοσιονομική πορεία, στο τέλος του χρόνου θα είναι στα επίπεδα του 2010, δηλαδή στα 24,5 δισ. Ευρώ.

Γιατί χάθηκε το «παιχνίδι» στην αύξηση των εσόδων

Αναπάντητο ωστόσο είναι το ερώτημα αν την πορεία των μεγεθών την βλέπει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση δικαιολογεί τη μείωση των εσόδων, αποδίδοντάς τον δηλαδή στη βαθειά ύφεση.

Τα νούμερα πάντως μπορούν και μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι η μεγάλη χασούρα προήλθε από τις επιστροφές φόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς βρέθηκαν φορολογούμενοι που κατέθεσαν σε αποδείξεις το σύνολο, αν όχι …μεγαλύτερα ποσά από το δηλωθέν εισόδημά τους. Αυτό φυσικά έγινε υπό το κράτος της βεβαιότητας ότι κανείς δεν θα τους ελέγξει, αφού ως γνωστό οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να το κάνουν.

Το ερώτημα ωστόσο είναι μέχρι πότε οι εφορίες θα δέχονται δηλώσεις Ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, ενώ διαθέτουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης, αλλά και μεταναστών, που αν και δηλώνουν ελάχιστα ποσά στέλνουν στις χώρες καταγωγής τους τα διπλά και τα τρίδιπλα.

Με άλλα λόγια η αποτυχία της αύξησης των εσόδων δεν προήλθε από την ύφεση (τουλάχιστον όχι μόνο από αυτήν), αλλά από την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών να εντοπίσουν έστω και ένα ευρώ από τα αδήλωτα εισοδήματα.

Πως αυξήθηκαν οι δαπάνες

Σε ότι αφορά τις δαπάνες η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν εξαιτίας της αύξησης των επιχορηγήσεων προς τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσό ένα δισ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις. Η πραγματική αποτυχία της περικοπής των δαπανών αποτυπώνεται ωστόσο στο κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, παρότι περιορίστηκε κατά 3,8%, δηλαδή περίπου κατά 502 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου.

Δικαίως θα αναρωτιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που είδαν τις  αποδοχές τους να μειώνονται κατά 8% από τις περικοπές επιδομάτων και κατά 7% από την κατάργηση του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος  αδείας, πως έγινε αυτό, αφού μέσα στο 2010 αποχώρησαν από το Δημόσιο 34.000 υπάλληλοι;

Η αλήθεια είναι ότι οι 34.000 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κονδύλι των αυξήσεων κατά 4,2%, δηλαδή  261 εκατ. Ευρώ, ενώ αποκαλύφθηκαν και προσλήψεις 16.000 νέων  υπαλλήλων στην κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων 1300 υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής. Καταστρατηγήθηκε δηλαδή ο κανόνας «5 αποχωρήσεις – 1 πρόσληψη», αφού αν είχε τηρηθεί ο αριθμός των νέοπροσληφθέντων θα ήταν κάτω από τις 7.000.

Προσλήψεις έγιναν όμως και το 2011 και μάλιστα 8.300 μέχρι το τέλος Ιουλίου, κάτι που με βάση το Μνημόνιο σημαίνει ότι θα πρέπει εντός του έτους να …αποχωρήσουν από το Δημόσιο 83.000 υπάλληλοι.

Star.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog