Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στρατιές εφέδρων και στους δήμους

- Advertisement -

Σε όλο τη Δημόσιο εξαπλώνεται σιγά σιγά το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Σχέδιο για εξυγίανση των χρεωμένων ΟΤΑ…

Και στην τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, αρχικά στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας θα υπαχθεί ένας μικρός αριθμών δήμων, περίπου 15 με 20, που βρίσκονται κυρίως στην Αττική και οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν υπεράριθμο προσωπικό.

Μάλιστα, τη Τρίτη, για πρώτη φορά ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για απολύσεις προσωπικού.

“Αν κάποιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχει προκύψει κανένα θέμα με την εφεδρεία στους δήμους, ενώ υπογράμμισε πως “η εργασιακή εφεδρεία δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση”.

Όπως εξήγησε, η εργασιακή εφεδρεία αφορά μέχρι στιγμής 151 οργανισμούς και μπορεί να ενταχθούν και ορισμένες άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από αυτούς που θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, ένα μέρος θα πάει σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα (10% εξ αυτών), ένα άλλο μέρος θα αναζητήσει συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο δημόσιο (δεν θα είναι λιγότερο από 30%) και σε ένα τρίτο μέρος θα ζητηθεί αν είναι δυνατόν να επιλέξει εθελουσία έξοδο με ορισμένα κίνητρα.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει το “Έθνος”, στο στόχαστρο θα βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και 15.000 υπάλληλοι σε δήμους οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, ενώ κινδυνεύουν και 17.000 συμβασιούχοι καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιορίσει κατά 50% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

“Για τους υπόλοιπους 55.000 μόνιμους υπαλλήλους των δήμων επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εφεδρείας”, σημειώνει το δημοσίευμα και αναφέρει πως το σχέδιο για την εξυγίανση των ΟΤΑ περιλαμβάνει:

* Αθρόες μετατάξεις προσωπικού από δήμο σε δήμο. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο

*Όσοι υπάλληλοι δεν δεχθούν τη μετάταξη, είτε θα υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας είτε θα απολυθούν.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη λίστα-φωτιά με εισηγμένες ΔΕΚΟ των οποίων οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στην εφεδρεία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog