Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παράξενη κιβωτός στον Ειρηνικό

- Advertisement -

Διαβάστε για τα φιλόδοξα σχέδια του προέδρου του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιωτικού συμπλέγματος στον Ειρηνικό, που φαίνεται ότι σιγά-σιγά βυθίζεται…

Ένα πλωτό τεχνητό νησί φαντάζεται για πατρίδα των 103.000 κατοίκων του Κιριμπάτι, του νησιωτικού συμπλέγματος που βρίσκεται στον Ειρηνικό, ο πρόεδρος της μικρής χώρας, η οποία απειλείται να καλυφθεί από τα νερά του ωκεανού, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος.

«Έχω δει μοντέλα για πλωτά νησιά αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μοιάζουν με γιγάντιες δεξαμενές εξόρυξης πετρελαίου», είπε στους συνομιλητές του ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Ανότε Τονγκ, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του ετήσιουΦόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που φιλοξενείται στο Όκλαντ, την πρωτεύουσα τηςΝέας Ζηλανδίας.

«Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», είπε ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, και ανέφερε και άλλες ιδέες, όπως την ανέγερση σειράς θαλάσσιων τειχών, κόστους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με παράλληλη μετεγκατάσταση μέρους του πληθυσμού της μικρής νησιωτικής χώρας σε άλλα αρχιπελάγη του Ειρηνικού, με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το μόνο που δεν χωράει η φαντασία του είναι η μέρα που θα βυθιστεί το Κιριμπάτι. «Θα εξαφανιστεί το Κιριμπάτι; Ποτέ. Ποτέ», αναφώνησε. Παρόλα αυτά, ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι κάποιοι κάτοικοι της χώρας έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη δει και πολλά από την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ευρώπης, παρά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις.

Ωστόσο, η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ, που συμμετέχει στις εργασίες του Φόρουμ, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραχωρήσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προγράμματα σε όλον τον κόσμο την τριετία που λήγει το 2012.

«Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι ένα θεωρητικό μέλλον. Συμβαίνει σήμερα. Αποσταθεροποιεί περιοχές του πλανήτη», τόνισε η επίτροπος, η οποία δήλωσε αποκαρδιωμένη από τις κυβερνήσεις που δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενθαρρυμένη από τις εταιρείες και τους δήμους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκεί που θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται οι κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog