Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της επιφάνειας των πάγων της Αρκτικής από τουλάχιστον το 1979 καταγράφηκε αυτό το καλοκαίρι…

Οι πάγοι του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού φαίνεται πως έφτασαν στη μικρότερη έκτασή τους για φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις δορυφορικές παρατηρήσεις.

Η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων το καλοκαίρι σ’ αυτή τη ζώνη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό μέτρο για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, η οποία αποδίδεται από τη μεγάλη πλειονότητα των κλιματολόγων στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πάγοι της Αρκτικής κάλυπταν έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου μια επιφάνεια 4,33 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φαίνεται πως είναι η μικρότερη για το 2011 και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του NSIDC.

Η έκταση των πάγων της Αρκτικής μετρείται μέσω δορυφόρου από το 1979 και έκτοτε οι πάγοι δεν έχουν πάψει να μειώνονται το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται και πάλι το φθινόπωρο.

Φέτος η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής ξεπέρασε το ρεκόρ συρρίκνωσής τους του 2007 κατά μόλις 160.000 τ.χλμ. και ήταν μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. ή κατά 36% από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 (6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.).

Τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2007 ως το 2011) έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική, σύμφωνα με το NSIDC.