Δημοσιογράφος: Λουκάς Δημάκας…

 1. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, τις προάλλες ήρθε νέα “καταιγίδα” και τώρα, έπειτα από ένα δραματικό 48ωρο που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία και την επιστροφή του Πρωθυπουργού, άνοιξε ξανά θέμα νέων μέτρων. Γιατί να σας πιστέψουμε τώρα; Τι φταίει στην πολιτική σας και δεν υλοποιείτε τις αποφάσεις σας;
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν ένα δραματικό περιβάλλον. Τόσο οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία όσο και τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία διαμορφώνουν νέα δεδομένα και νέες ευθύνες για τη χώρα μας.
Ο ελληνικός λαός, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την εκρηκτική κατάσταση, τους υπαρκτούς κινδύνους για την πατρίδα μας και να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες τους. Η Ελλάδα θα αποτρέψει την περιθωριοποίηση και τις ανυπολόγιστες συνέπειες για το συλλογικό μας βίο και την εθνική συνοχή μόνον με επώδυνες θυσίες που θα πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο.
Οι τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι ορίζουν το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εάν δεν προχωρήσουμε, άμεσα, σε συντεταγμένες και συνειδητές θυσίες, ο δρόμος της εσωτερικής κοινωνικής σύγκρουσης θα είναι ανοικτός. Πιστεύω ότι, αυτή την κρίσιμη ώρα, η χώρα χρειάζεται ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» για τις αναγκαίες θυσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης.
 1. Την ώρα που ο κ. Σαμαράς κλείνει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, από την παράταξη σας ακούγονται φωνές – δειλά είναι αλήθεια- για συγκυβέρνηση. Έχει προοπτική ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Η βαθειά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση, αλλά και διακριτούς θεσμικούς ρόλους για την αντιμετώπισή της, ώστε να μην μετεξελιχθεί σε συνολική πολιτική κρίση που θα οδηγούσε στην παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και στο χάος. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να επιδιδόμαστε σ’ ασκήσεις επί χάρτου και διεργασίες ερήμην της λαϊκής βούλησης.
Το πώς θέλει να κυβερνηθεί και με ποιες μορφές συνεργασίας, μπορεί να το πει μόνο ο λαός στις εκλογές, αλλά εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη διακυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια για να σωθεί η χώρα.
 1. Η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες και σε περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας. Παράλληλα, απειλεί και την Κύπρο για έρευνες σε περιοχή της δικής της ΑΟΖ . Αυτό δεν αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου;
Οι εξελίξεις στην περιοχή μάς επιβάλλουν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στους χειρισμούς μας και όχι συναισθηματική διαχείριση. Η ψύχραιμη στάση μας, που συνοδεύεται από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές «ανάχωμα» στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Ο χώρος της διεθνούς νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί το προνομιακό πεδίο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα οποία ασκούμε με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα. Υποστηρίζουμε μια ενεργητική στρατηγική δράσεων και όχι αντιδράσεων και επιλέγουμε το χρόνο των αποφάσεών μας, σύμφωνα με το πρωτογενές συμφέρον της πατρίδας μας.
 1. Παρά τις συναντήσεις κορυφής Αθήνας – Άγκυρας, την δημιουργία κοινής επιτροπής σε επίπεδο υπουργών, την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, στο επίπεδο του Αιγαίου υπάρχει κάποια πρόοδος; Έχουν μειωθεί οι προκλήσεις των Τούρκων;
Βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για την επίλυση των προβλημάτων και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των δυο λαών.
Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας, εμπιστοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας και όχι τον δρόμο της έντασης και της σύγκρουσης. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αξιολογείται, καθημερινά, για τις πράξεις της και όχι για τη ρητορική των δηλώσεών της. Και οι πράξεις της βρίσκονται σε απόσταση από τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.
 1. Ακούγονται φωνές ότι πολεμικά πλοία, αεροπλάνα κλπ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι έτσι;
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει λειτουργήσει, καταλυτικά, στην επανεξέταση πολλών επί μέρους οργανωτικών και λειτουργικών πτυχών και έχει συμβάλει στην αναθεώρηση αντιλήψεων και πρακτικών που κυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα.
Η ανάγκη για νοικοκύρεμα, για εξορθολογισμό και μείωση των περιττών δαπανών, για αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δεν εξασθενίζει την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι δήθεν «ειδικοί» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι αυτοί που «θαυμάζουν» τις συνεχείς προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Οφείλουν όμως να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
 1. Το θέμα της αύξησης της θητείας δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζετε με ταμπού. Με ποια κριτήρια και πότε θα λάβετε την απόφαση σας;
Η απάντηση είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανασυγκρότηση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, το νοικοκύρεμα στη λειτουργία και στη διάταξή τους, την εφαρμογή νέων σύγχρονων προσεγγίσεων για τις επιχειρησιακές ανάγκες. Και όλα αυτά που αναφέρω σε σύνδεση και με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Γίνεται αντιληπτό ότι στα θέματα της εθνικής άμυνας δεν χωρούν συγκυριακές σκοπιμότητες και υπολογισμοί. Χρειάζεται ψύχραιμη και ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε κάθε απόφαση να μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την εμπέδωση του αισθήματος εθνικής ασφάλειας στο λαό.
Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τις ευθύνες και το θεσμικό μου ρόλο και με μια παιδαγωγική διάσταση ως προς την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και αντιλήψεων, έστω και αν εκφράζονται διαφωνίες και έντονες κριτικές. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, ακόμα και αν, προσωρινά, μπορεί να μην την αποδέχεται.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος
 1. Για τις αναβολές στράτευσης λόγω σπουδών ή λόγω υγείας τι σχεδιάζετε; Υπάρχει ενδεχόμενο να ισχύσει για όλους στράτευση στα 18 και μετά στο Πανεπιστήμιο;
Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών στην κατεύθυνση επανεξέτασης όλων των κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη τρία, κατά την άποψή μου, βασικά δεδομένα:
 • Τις αρχές ισότητας και δικαιοσύνης για όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες των οικογενειών τους.
 • Την «αιμορραγία» που υφίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις από το ισχύον καθεστώς, που αφήνει το περιθώριο διακριτικής μεταχείρισης και αλλοίωσης των κριτηρίων και προϋποθέσεων.
 • Τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο πρόσφατος νόμος για τα ΑΕΙ της Υπουργού Παιδείας, με την κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών».
Όλες οι αλλαγές θα σέβονται το δικαίωμα στη μόρφωση και στην παιδεία των νέων μας. Θα ενισχύουν όμως και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πατρίδα.
Το ίδιο θα ισχύσει και τις για τις αναβολές για λόγους υγείας, όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη ρύθμιση και στην εφαρμογή της, γιατί τα θέματα υγείας χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές προσχηματικά.
Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα στράτευσης στα 18 για την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 1. Επί 10-15 χρόνια ακούμε για λουκέτα σε περιττά στρατόπεδα, μείωση αριθμού στρατηγών, μικρό και ευέλικτο στράτευμα. Ποιοί φρενάρουν τις αλλαγές;
Οι εξελίξεις στην οργάνωση και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ραγδαίες και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν μας αφορούν. Δεν είναι μόνον η διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία. Είναι, επίσης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της στρατηγικής θεωρίας, που επιβάλλουν τις αλλαγές για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων και απειλών.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να υπερβούν τις αδράνειες του παρελθόντος και να προσαρμοσθούν στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας. Χρειάζεται να ενσωματώσουν τη σύγχρονη γνώση, να μετασχηματισθούν σ’ ένα «συλλογικό διανοούμενο». Οι αλλαγές, λοιπόν, είναι επιβεβλημένες και θα γίνουν με οργανωμένο τρόπο, έστω και αν συναντούν εμπόδια, είτε συντεχνιακά είτε τοπικών σκοπιμοτήτων. Ήδη τις έχουμε δρομολογήσει. Και θα τις ολοκληρώσουμε.
Η διακλαδικότητα, έννοια σχεδόν άγνωστη μέχρι πρόσφατα, θα προχωρήσει και θα αναπτυχθεί, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να συντηρούμε τους «παράλληλους κόσμους» των επιχειρησιακών κλάδων. Στρατιωτικοί σχηματισμοί θα συγχωνευθούν και επίπεδα διοίκησης θα μειωθούν.
Για όλα αυτά, πολύ σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Η πολιτική μου φιλοδοξία δεν εξαντλείται στην αναπαραγωγή ξεπερασμένων σχημάτων και αντιλήψεων.