Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απειλούν με “επείγοντα μέτρα” την Κύπρο

- Advertisement -

Σε κλιμάκωση των απειλών προχωρούν οι Τουρκοκύπριοι για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. “Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας”, σημειώνουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά…

Με επείγοντα μέτρα απαντά στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Huseyin Ozgurgun επισημαίνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) θα λάβει μέτρα επειγόντως σε μία προσπάθεια να προστατέψει τα ίσα δικαιώματά της στους φυσικούς πόρους του νησιού.

“Θα πάρουμε μέτρα με τη μητέρα Τουρκία βάσει συμφωνίας που επετεύχθη για να προστατεύσουμε τα ίσα δικαιώματά μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος υπουργός Ενέργειας Sunrat Atun ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά πήρε κάθε ρίσκο ξεκινώντας τις έρευνες παρά τις προειδοποιήσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Bayrak TV, επισήμανε ότι “θυσίασε” τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα περιμένουν για το τι θα γίνει στο τέλος.

“Θα πρoστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέσα στα όρια των νόμων”, προσέθεσε, σημειώνοντας πως αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και τη Μέση Ανατολή.

Τα βήματα που ακολουθούνται, όπως επισήμανε, μπορούν να θεωρηθούν ως πρωτοβουλίες να ορίσουν ένα στάτους στις θάλασσες.

“Θα λάβουμε φυσικά τα μέτρα μας, θα θέσουμε την οικονομική μας ζώνη και θα υπερασπιστούμε το στάτους μας ως το τέλος”, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί πως το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου γίνονται οι έρευνες, είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, καθώς εκτείνεται και στις πλευρές της γραμμής που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog