Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η συμφωνία με την τρόϊκα είναι μόνο η αρχή μέχρι την εκταμίευση

- Advertisement -

Με το βλέμμα στο κινητό τους τηλέφωνο και στα ελληνικά
και διεθνή sites ήταν χθες βράδυ το σύνολο των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για να πληροφορηθούν το τέλος του πρώτου μέρους της τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και την τρόικα.

Μόλις πληροφορήθηκαν ότι η τηλεδιάσκεψη τελείωσε χθες για να συνεχιστεί σήμερα «πάγωσαν» προς στιγμήν, αλλά η ενημέρωση που είχαν λίγο αργότερα επισήμως, τόσο από το Μαξίμου, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα.

Και ότι εφόσον τελειώσει επιτυχώς και η τεχνική επεξεργασία των μέτρων το πρωί, το απόγευμα στο δεύτερο μέρος της τηλεδιάσκεψης θα επισημοποιηθεί η συμφωνία.

Μόλις είδαν να καταγράφεται αντίστοιχο κλίμα και στα διεθνή πρακτορεία άρχισαν να σκέπτονται το δύσκολο αύριο (αν και οι πιο επιφυλακτικοί περιμένουν το απόγευμα για να πάρουν …ανάσα).

Η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα όμως (αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σήμερα το πρωί) δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή μίας πορείας σε τεντωμένο σκοινί για την κυβέρνηση με απρόβλεπτη εξέλιξη.

 Και αυτό διότι αν η τρόικα δώσει τελικά το «πράσινο φως», διασφαλίζεται η 6η δόση και τίποτα περισσότερο. Για την επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, θα πρέπει να περιμένει το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από την κρίσιμη τελικά συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Κυριακή το απόγευμα, πέραν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εμμέσως σε πρόωρες εκλογές.

«Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να μείνουμε στο ευρώ, αλλά και να δούμε αν μπορούμε να τα διαχειριστούμε», φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος στην εισήγησή του. Οι ερμηνείες όσων των άκουσαν, ήταν κατά βάση δύο.

Οι μισοί υποστηρίζουν ότι εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όχι τώρα αλλά τον Νοέμβριο εφόσον έχουν αποφασιστεί όλα τα μέτρα, αλλά θα έχουμε (αν έχουμε) τη σύμβαση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου,ώστε να υπάρχει και εκλογικό διακύβευμα.

Οι άλλοι μισοί, εκτιμούν ότι ήθελε να τονίσει πως αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, χωρίς εκφρασμένη πολιτική βούληση για την υλοποίηση όλων των μέτρων που απαιτεί η τρόικα, τότε είναι ισχυρό το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα αποφασιστούν να αναλάβει να τα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Δηλαδή αυτή η κυβέρνηση όντως να μην έχει πρόθεση να πάει σε εκλογές, αλλά τελικά να μην αντέξει το βάρος.

Τυπικά το ερώτημα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος απαντήθηκε, αφού τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής τον εξουσιοδότησαν να λάβει όλα τα μέτρα που θα απαιτήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο πλαίσιο της χθεσινής και σημερινής τηλεδιάσκεψης. Επί της ουσίας, μεγάλη μερίδα υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ – με δεδομένη και τη στάση του Α. Σαμαρά και της ΝΔ – σκέπτεται ότι ακόμα και αν σωθεί η οικονομία, αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μπορεί να μη σωθεί το ΠΑΣΟΚ…

Αυτό το τελευταίο το ακούμε, όσοι καλύπτουμε το ρεπορτάζ, ολοένα και από περισσότερους βουλευτές, το ακούνε και οι επιτελάρχες της κυβέρνησης, είναι αυτό που τροφοδοτεί το κλίμα περί διαρροών ή παραιτήσεων βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται.

Πηγή: 24h.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog