Η άφιξη του επικεφαλής των Υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ στην Άγκυρα,είναι ίσως η πιο σαφής ένδειξη ότι το παιχνίδι στη “γειτονιά” έχει αρχίσει να χοντραίνει και πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να το μαζέψουν…

Ο Τζέϊμς Κλάπερς έφτασε στην Άγκυρα αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου.Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχείρησαν να συνδέσουν την επίσκεψη αυτή με την αντιπυραυλική ασπίδα. Όμως από την άλλη πλευρά από το Ισραήλ,υπάρχουν άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις πληρφορίες που υπάρχουν από το Ισραήλ η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ:

•η επμονή της Άγκυρας να μην δίνονται πληροφορίες της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα έχει έδρα τη Μαλάτια στο Ισραήλ,προκαλεί νέα προβλήματα στο σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

• η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο από τη Noble Energy ανοιχτά της Κύπρου και οι έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας

Σύμφωνα με πηγές του Debkafiles ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε συναντήσεις και επαφές στο Γενικό Επιτελείο και στη ΜΙΤ,όπου βασικό θέμα συζήτησης δεν ήταν το Κουρδικό όπως διέρρευσε αλλά η αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται μεταξύ της Τουρκίας ,του Ισραήλ,της Κύπρου και της Ελλάδας,λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Οι ισραηλινοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έχει παίξει αρνητικό ρόλο σε σχέση με το Παλαιστινιακό,πείθοντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς να τηρεί αδιάλλακτη στάση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Αμπάς στο Κάϊρο στις 12 Σεπτεμβρίου διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι η Τουρκία θα παρέχει στην Παλαιστινιακή Αρχή οικονομική βοήθεια .Την ίδια μέρα μάλιστα ο Ερντογάν είχε κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και είχε ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο και οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι αυτό έγινε για να αποδείξει στο Παλαιστίνιο ηγέτη ότι ειναι αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα μεταφράζεται ως μήνυμα της Ουάσινγκτον στον Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους. Ο Τζέϊμς Κλάπερ φέρεται να μετέφερε μήνυμα προς τους Τούρκους,σύμφωνα με το οποίο “αν επιμείνουν στις απαιτήσεις τους να μην δίδονται πληροφορίες στο Ισραήλ από την αντιπυραυλική ασπίδα ,τότε θα πρέπει να την ξεχάσουν”.

Επίσης μεταφέρθηκε η αναγκη να πέσουν οι τόνοι έναντι του Ισραήλ,αλλά και η επιθετικότητα της Άγκυρας σχετικά με τις έρευνες Κύπρου-Ισραήλ για φυσικό αέριο.

Αν τα κατάφερε ο Κλάπερ θα φανεί σε λίγο ,όταν θα γίνει η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν,η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίσκεψη-αστραπή του Κλάπερ στην Άγκυρα.

Αν κρίνουμε πάντως από τη χθεσινοβραδυνή (ώρα Ελλάδας) συνάντηση Κλίντον-Νταβούτογλου,τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.

*onalert