Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

L’Εcho: Η Αθήνα θα περιμένει

- Advertisement -

Η εφημερίδα «L’ Εcho» δημοσιεύει πρωτοσέλιδη
ανταπόκριση του J.M Lalieu, με τίτλο «Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. δεν έδωσε λύση στο Ελληνικό πρόβλημα. Αναβάλλεται για τον Οκτώβρη η επόμενη δόση βοήθειας» και «Κάθε κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις του, η Ελλάδα όπως και εκείνοι που θα ψηφίσουν την παρεχόμενη βοήθεια».

Η «L’ Εcho» αναφέρει ότι η πόλη Wroclaw, με τις 112 γέφυρες της, υπήρξε συμβολικά ο τόπος όπου επιχειρήθηκε να στηθεί μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας, ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις Ενωμένες Πολιτείες, σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η χρηματοοικονομική κρίση. Ήταν έτσι παρόν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Tίμοθι Γκάιτνερ, στις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin. Αποπειράθηκαν κυρίως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να ισχυροποιήσουν και μία άλλη γέφυρα, με την Ελλάδα, η οποία κινδυνεύει να ξαναγίνει μία νησίδα, εκτός της Ευρωζώνης.

Πρώτα από όλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ επεσήμανε ότι «είναι καιρός να υιοθετήσουμε μία λεκτική πειθαρχία, στον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε τις απόψεις μας». Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, συμφωνεί και επαυξάνει: Πρέπει να σταματήσουν όλες οι φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ένα γαϊδούρι δεν σκοντάφτει δύο φορές στην ίδια πέτρα. Ζήσαμε το φαινόμενο Lehman Brothers, τώρα πρέπει η Ευρωζώνη να αποδείξει ότι είναι ικανή να αντισταθεί».

Η Αθήνα θα περιμένει

Η συνάντηση θα έπρεπε να έχει επικεντρωθεί στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Πρώτο σημείο συναίνεσης για τους Ευρωπαίους ηγέτες της Ευρωζώνης: η αναβολή της δόσης ύψους 8 δις. ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου βοήθειας, ύψους 110 δις. ευρώ που είχε αποφασιστεί το 2010. Η καταβολή της είναι ζωτική, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Αλλά σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι της Τρόικας διέκοψαν απρόβλεπτα τις συνομιλίες τους στις 5 Σεπτεμβρίου-θα επιστρέψουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας- καταστεί αναγκαία αυτήν την αναβολή. «Εάν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουνε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική εξυγίανση, θα μπορεί να καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε ο Επίτροπος.

Με μία φωνή, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο Όλι Ρεν και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.Κ.Τρισέ, κάλεσαν επιτακτικά τα Κ-Μ να ψηφίσουν, εντός των προθεσμιών, έως τα μέσα Οκτωβρίου, υπέρ της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FESF) που προορίζεται στις χώρες που χρειάζονται στήριξη. Πέντε χώρες-από τις οποίες το Βέλγιο- ψήφισαν ήδη.

«Ακραία δραχματοποίηση»

Με τίτλο: «Ακραία δραχματοποίηση (λογοπαίγνιο με τη λέξη δραματοποίηση), άρθρο της ίδιας εφημερίδας, με υπότιτλο: «Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ;», επισημαίνει ότι, στη Γερμανία, το “Bild”, κατεξοχήν λαϊκιστικό περιοδικό, λέει αυτό που οι Γερμανοί σκέφτονται ενδόμυχα.

Ο επίτροπος σε θέματα Ενέργειας Ότινγκερ, πρότεινε να υποστέλλονται οι σημαίες των χωρών της Ε.Ε. που χρωστούν υπερβολικά (ιδέα που ο συντάκτης χαρακτηρίζει ανόητη). Πιο σοβαρά, συμβούλεψε να αποσταλούν έμπειροι Ευρωπαίοι στελέχη για να βοηθήσουν την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αποδιοργανωμένη και αναποτελεσματική. Η ιδέα αυτή επιδοκιμάζεται εν μέρει από την Αθήνα, αναφέρει ο δημοσιογράφος: σε συνέντευξή του στο «Tagesspiegel», ουΥπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιβεβαιώνει ότι η χώρα του χρειάζεται όντως τεχνική υποστήριξη και μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης. Κάνει μία σχεδόν απελπισμένη έκκληση βοήθειας στους εταίρους του.»Η Ελληνική οικονομία πεθαίνει . Μέρα με τη μέρα, βλέπω υγιείς επιχειρήσεις να πτωχεύουν. Πρέπει να γιατρέψουμε τον άρρωστο και όχι να τον αποτελειώσουμε».

Όμως, όπως επισημαίνεται, οι Γερμανικές επιχειρήσεις δεν γυρνούν την πλάτη στην Αθήνα. Κάθε εβδομάδα, υπάρχει μία αποστολή γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες διερευνούν τις δυνατότητες επένδυσης στη χώρα, λένε από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στη σκληρή γραμμή των Γερμανών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ, με υποτίμηση κατά 20 ή 30% της αξίας του νομίσματος. Βέλγος οικονομολόγος, ο Geert Noel, συμμερίζεται αυτήν την άποψη: «Οι χώρες του Νότου της Ευρώπης που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν ανήκουν στην ίδια Ένωση με τις χώρες του Βορρά». «Το ευρώ», εξηγεί άλλος οικονομολόγος, «είχε “πλασαριστεί” στους Γερμανούς ως ευρωπαϊκή επέκταση του Deutche mark, με τις ίδιες υποχρεώσεις. Οι Γερμανοί αισθάνονται λοιπόν προδομένοι και φοβούνται ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τα τσιλημπουρδήματα του Μπερλουσκόνι ή για αισχρότητες των Ελλήνων…». Οι Γερμανοί επιθυμούν τώρα να ξαναρχίσουν, με τις σοβαρές χώρες, την οικονομική και χρηματοοικονομική τους αποστολή, αποκλείοντας από τις σοβαρές αποφάσεις τις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης.

Η «L’ Εcho» δημοσιεύει ακόμη άρθρο γνώμης του Τζορτζ Σόρος με τίτλο: «Πρέπει να αντιληφθούμε πλέον το ασύλληπτο» με υπότιτλο: «Για να επιλυθεί η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, πρέπει πλέον να εξετάσουμε το ασύλληπτο, δηλαδή τη στάση πληρωμών κρατών ή την έξοδό τους από την Ευρωζώνη» και «Η δημιουργία του κρίκου που λείπει είναι η μόνη εναλλακτική λύση: ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός εξουσιοδοτημένος να συλλέγει φόρους και επομένως, να συνάπτει δάνεια.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog