Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το πιο διάσημο εστιατόριο στον κόσμο

- Advertisement -

Το πιο διάσημο εστιατόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Μέκκα της γαστρονομίας…
Το μοναδικό ρεστοράν σε ολόκληρο τον κόσμο που του έχουν απονεμηθεί τρία αστέρια Μισελέν και ταυτόχρονα έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς στο περιοδικό Restaurant Magazine


Το El Bulli βρίσκεται στις ακτές τις πανέμορφης Καταλονίας και ανοίγει έξι μήνες τον χρόνο – από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο – για να ικανοποιήσει μόλις τις οκτώ χιλιάδες από τις δύο εκατομμύρια αιτήσεις που δέχεται ετησίως. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι πρότινος, καθώς – προς απογοήτευση όλων των γευσιγνωστών ανά τον κόσμο – το διάσημο εστιατόριο έκλεισε για πάντα τις πόρτες του τον περασμένο Ιούλιο.
Το πιο διάσημο εστιατόριο στον κόσμο
Το «El Bulli: Cooking in Progress» είναι το ντοκιμαντέρ που πρόλαβε να διεισδύσει στα εργαστήρια του ρεστοράν, αποκαλύπτοντας γιατί τα γεύματα του Αντριά και της παρέας του έγραψαν ιστορία ως μια μοναδική γαστρονομική περιπέτεια και μαγική εμπειρία για τον ουρανίσκο των ελάχιστων τυχερών που τα γεύτηκαν.


– Ο Φεράν Αντριά προσελήφθη το 1984 σε ηλικία 22 χρονών και ήταν επικεφαλής της κουζίνας μόλις τρία χρόνια μετά. Το 1990 είδε το εστιατόριο να κερδίζει το δεύτερο αστέρι Μichelin και, επτά χρόνια αργότερα, το τρίτο. Περιγράφει τη fusion κουζίνα του ως αβάν γκαρντ ή αποδομητική, ενώ αποφεύγει τον όρο μοριακή γαστρονομία που χρησιμοποιούν άλλοι.
Το πιο διάσημο εστιατόριο στον κόσμο
– Όταν σχεδιαζόταν το μενού, δίνεται βαρύτητα στο οπτικό κομμάτι όσο και στην γεύση, ενώ έχουν ιδιαίτερη σημασία τα αναπάντεχα αποτελέσματα που προκύπτουν από περίεργες αντιθέσεις σε γεύση, θερμοκρασία και υφή υλικών. Τα τεχνικά επιτεύγματα της κουζίνας του συχνά αιφνιδίαζαν τους επισκέπτες του εστιατορίου: υγρά ραβιόλι, χαβιάρι από ελαιόλαδο, αφρός από μανιτάρια, σάλτσες σε στέρεα μορφή και κοτόπουλο σε υγρή.
Το πιο διάσημο εστιατόριο στον κόσμο
Όπως λέει ο ίδιος ο Αντριά, «τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το νόημα είναι να προκαλείς, να εκπλήξεις και να ενθουσιάσεις τον γευματίζοντα. Ο ιδανικός πελάτης δεν έρχεται στο El Bulli για να φάει αλλά για να έχει μια εμπειρία.»
– Οι κρατήσεις για την σεζόν γίνονταν σε μόνο μία συγκεκριμένη μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι δέχονταν πάνω από 2 εκατομμύρια αιτήσεις για κρατήσεις. Καλά νέα είχαν, όμως, μόλις για 8.000 από αυτούς.
– Παρά την παγκόσμια φήμη του ως το πλέον πρωτοποριακό εστιατόριο που, με τις δημιουργίες του, δημιουργούσε τάσεις που επηρέαζαν συνολικά την γαστρονομία, το Εl Bulli δεν υπήρξε ποτέ κερδοφόρο. Αντίθετα, ο Αντριά χρησιμοποίησε άλλες επιχειρήσεις και δραστηριότητες (βιβλία, διαλέξεις και άλλα) για να καλύψει την ζημία από το εστιατόριο, το οποίο αποκαλεί απλά «βιτρίνα» της δημιουργικότητάς του.
Το πιο διάσημο εστιατόριο στον κόσμο
– Το τελευταίο γεύμα σερβιρίστηκε για τους εργαζόμενους (ανάμεσά τους 42 σεφ) και τις οικογένειές τους, ενώ το μενού παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό.
– Το 2004 ο Αντριά έκανε την έκπληξη και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του …fast food! Το Fast Good έχει ως στόχο να προσφέρει γρήγορο φαγητό αλλά υγιεινό και φτηνό, σε μια προσπάθεια να εισαγάγει κάποια από τα στοιχεία της haute cuisine στο fast food. Έκανε επίσης ένα μικρό πέρασμα από την ταινία «Ρατατούης» (2007) ως δύσκολος πελάτης του εστιατορίου του μικρού ήρωα.

*24wro

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ο Ferran Adria είναι ο πατριάρχης της μοριακής γαστρονομίας..θα σας ανεβάσω μερικά video ,για να δείτε τί ακριβώς είναι…χονδρικά είναι συνδυασμός gourmet μαγειρικής με χημεία…προσεχώς υπόσχομαι ανάρτηση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog