Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις….
Έτσι στις Εκκλησιάζουσες ( στ. 1169-1175 ) για να περιγράψει ένα φαγητό δημιουργεί ένα λεξιλογικό έκτρωμα από 27 συνθετικά, που περιλαμβάνουν 78 συλλαβές- πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη λέξη της Ελληνικής γλώσσας. ( 171 γράμμ.)
λαπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτο-κατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοτιφαλλιοκιγκλοπελειο-
λαγωοσιραιοβαφτητραγανοπτερύγων.

Οι Δώδεκα θεοί του Ολύμπου

Οι Θεοί του Ολύμπου. Αναπαράσταση σε αρκοφάγοΜουσείο του Λούβρου.

Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός. Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από δυτικούς λόγιους τον 16ο-17ο αιώνα και έχει εμφανιστεί με διάφορες συνθέσεις ανάμεσα σε 14 θεούς.
Οι θεότητες που, κατά παράδοση, αποτελούσαν το δωδεκάθεο είναι:
Ζευς ή ΔίαςJupiter Versailles Louvre Ma78.jpgΟ πατέρας των Θεών και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός των καιρικών φαινομένων, προστάτης των ξένων, της οικογένειας και της γονιμότητας. Λατρευόταν ως ο σοφός θεός που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων και ρύθμιζε την ηθική τάξη του κόσμου.
ΉραHera Campana Louvre Ma2283.jpgΑδελφή και σύζυγος του Δία. Ήταν προστάτιδα του γάμου και της συζυγικής πίστης.
ΠοσειδώναςNeptune fountain02.jpgΘεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών των πόσιμων νερών και γενικά του υγρού στοιχείου.
ΔήμητραDemeter Pio-Clementino Inv254.jpgΘεά της γης, της γεωργίας , της χλωρίδας, της τροφής, του γάμου και προστάτιδα των γεωργών.
ΕστίαHestia-meyers.pngΘεά της οικογένειας, της οικίας, της φωτιάς και των υφαντικών τεχνών.
ΑφροδίτηNAMA 262 Aphrodite Epidaure 2.JPGΘεά της ομορφιάς και του έρωτα.
ΑπόλλωνRoman Statue of Apollo.jpgΘεός της μαντικής τέχνης, της μουσικής και του χορού, της ηθικής τάξης και της λογικής. Ήταν ακόμα θεραπευτής θεός.
ΆρηςAres villa Hadriana.jpgΘεός της μάχης και του πολέμου
ΆρτεμιςDiane de Versailles Leochares 2.jpgΘεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας.
ΑθηνάAthena Giustiniani Musei Capitolini MC278.jpgΘεά της Σοφίας, των τεχνών και του σώφρονος πολέμου
ΉφαιστοςVulcan Coustou Louvre MR1814.jpgΘεός της φωτιάς, των ηφαιστείων, της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ήταν ακόμα ο κατασκευαστής των όπλων των θεών.
Ερμής

Η δραχμή.

Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (> δράττομαι = πιάνω σφικτά). Στην αρχαιότητα, μία δραχμή ήταν ίση προς 6 οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας σούβλας. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε ν’ αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.

ΑΡΕΣΤΗΣ