Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συναίνεση ναι· συνενοχή όχι…του Π.Θ.Ρέππα

- Advertisement -

…μας λέει η ΝΔ προσθέτοντας, ότι δεν θα κωλώσει να ψηφίσει οτιδήποτε καλό. Για να δούμε ένα τέτοιο «καλό», που ψήφισαν και τα δύο κόμματα…

     Θυμόμαστε (γιατί είναι πολύ πρόσφατο) τα πολυδιαφημισμένα «κοινωνικά κριτήρια» για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ελεγαν τα κανάλια, ότι θα υπάρξουν κοινωνικοί συντελεστές για τους ΑΜΕΑ και για όσους έχουν κάτω των 8.000 εισόδημα. Το ερώτημα για τα κανάλια (αλλά και τους βουλευτές, που ψήφισαν τον νόμο) είναι: δεν καταλάβαιναν την διατύπωση (γιατί το τελικό κείμενο του νόμου δεν άλλαξε σε αυτό το σημείο) ή εσκεμμένα παραποιούσαν την αλήθεια λέγοντας κουραφέξαλα για κοινωνικά κριτήρια; Η συναίνεση εδώ, όπως και σε πολλά άλλα, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, αλλά και όλα σχεδόν τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Εσπασαν το μοναδικό κοινωνικό κριτήριο σε δύο, για να φανεί, ότι αφορά πολύ κόσμο. Η διάταξη ήταν (και παρέμεινε) « συντελεστής 0,5 για τους ΑΜΕΑ πάνω από 67% με την προϋπόθεση να έχουν εισόδημα κάτω από 8.000, ή οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000». Δηλαδή για παράδειγμα ένας ΑΜΕΑ με 9.000 εισόδημα και χωρίς οικογένεια (να τον στηρίζει) δεν δικαιούται κοινωνικό συντελεστή, όπως κάποιος που έχει 13.000 εισόδημα, έστω και αν έχει 10 παιδιά, όπως και αν είναι μόνο κατά 50% ανάπηρος κ.λ.π..
     Αλλά ας δούμε και το άλλο πολυδιαφημισμένο κιμπαριλίκι του νόμου για την φτωχολογιά: «όσα κτίσματα είναι κάτω από 20 τ.μ. κοψοχρονιά δύο χιλιάρικα το ένα». Τι σημαίνει αυτή η κοψοχρονιά; Ότι ένα κτίσμα 20 τετραγωνικών σε ένα χωριό ή λαϊκή συνοικία (με χαμηλή αντικειμενική, ας πούμε 500 το μέτρο) που φτιάχτηκε πριν το `83 χωρίς το κιμπαριλίκι της κοψοχρονιάς θα πλήρωνε 20 χ 500 χ 15% χ 0,15 = 225 ευρώ και με την κοψοχρονιά θα δώσει 2.000 μόνο !!! Αντίθετα μία καινούργια βίλλα στην Εκάλη, την οποία ο καλαίσθητος ιδιοκτήτης στόλισε με ένα επιπλέον περίπτερο στον κήπο, αντί για 20 χ 4.000 χ 15% χ 1 = 12.000 θα πληρώσει 2.000 !!!!
     Αν μάλιστα το υποστατικό του φτωχού αποτελείται από 3-4 τέτοια κτίρια, που απέχουν έστω και μισό μέτρο μεταξύ τους (δεν συναποτελούν δηλαδή ένα ενιαίο κτίριο – πράγμα συνηθισμένο σε χωριά και φτωχοσυνοικίες) το κόστος της κοψοχρονιάς θα φτάσει τα 8.000 αντί για 900 χωρίς αυτήν !!!!! Αντίστοιχα αν ο καλαίσθητος νοικοκύρης της Εκάλης φτιάξει τέσσερα και όχι ένα περίπτερο στον κήπο του, θα πληρώσει 8.000 αντί για 48.000 !!!!!!
Π. Θ. Ρέππας
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog