Το μήνυμα σε μπουκάλι που άφησε επιβάτης του μοιραίου υπερωκεάνιου…


Μια δωρεά έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα σημείωμα σε μπουκάλι με τις τελευταίες λέξεις ενός από τα θύματα της τραγωδίας του Τιτανικού.

Ο 19χρονος Jeremiah Burke, όταν έφυγε από το χωριό Glanmire στο Cork, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική με την 18χρονη ξαδέρφη του για να συναντήσουν τις αδερφές του, που είχαν μετακομίσει στη Βοστόνη. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό ναυάγιο.

Τραγική ειρωνεία; Το μπουκάλι, που άφησε στον ωκεανό την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν, του το είχε δώσει η μητέρα του προτού επιβιβαστεί.

Στο σημείωμα έγραφε: «Αντίο σε όλους από τον Τιτανικό, Burke of Glanmire, Cork».

Το μπουκάλι ξεβράστηκε ένα χρόνο μετά, σε μια ακτή πολύ κοντά στο σπίτι του. Η μητέρα του δεν το είδε ποτέ, αφού πέθανε λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του χαμού του γιου της.

Το μπουκάλι κρατήθηκε για έναν αιώνα ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο και σήμερα μια από τις ανιψιές του Burke, η Mary Woods, αποφάσισε να δωρίσει το κειμήλιο στο κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καταγωγής του θύματος.

Το μπουκάλι θα εκτεθεί μαζί με άλλα αντικείμενα από το ιστορικό πλοίο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου.