Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης

- Advertisement -

Συγκαλείται αύριο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και η διενέργεια εκλογών – Αύριο αποφασίζεται το όνομα του νέου πρωθυπουργού…
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο ελληνικός λαός αλλά και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης Παπανδρέου-Σαμαρά υπό τον Κ. Παπούλια.

Πληροφορίες που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη είναι ότι η πρόταση που συζητείται θέλει τον Λ. Παπαδήμο «υπηρεσιακό» πρωθυπουργό με αντιπροέδρους τους κ. Δήμα και Βενιζέλο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Προεδρίας

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συμφωνηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με επτά βασικά σημεία, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Αυτά είναι:

1. Εκταμίευση της έκτης δόσης.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα

7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς προσήλθε στη συνάντηση με θέμα όχι μόνο το αν θα παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου και ποιος θα είναι ο επόμενος κοινής αποδοχής πρωθυπουργός αλλά και τι πλαίσιο «όρων» θα τεθεί για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις αυτής της κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια επί τάπητος είναι και η δήλωση Ρεν ότι η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να ψηφίσει πακέτο και την δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που την συνοδεύουν.

Νωρίτερα, και σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του newsbeast.gr, ο Αντώνης Σαμαράς στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε μία συνολική πρόταση διεξόδου, διαβεβαιώνοντας ότι αν παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, πράγμα που το θέτει ως προϋπόθεση, η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη ακόμη και να συμμετάσχει με στελέχη της σε μία μεταβατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες άφησε σαφώς να εννοηθεί στον κ.Παπούλια ότι συζητά μία κυβέρνηση με ορίζονται μέχρι το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Α.Σαμαράς δήλωσε: «Το ότι ο κ.Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Κι όσο δεν παραιτείται μπλοκάρει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μία θεαματική στροφή λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού και ότι πρέπει η πολιτική ηγεσία να στείλει μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, για τις 4 το απόγευμα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά τη συνεδρίαση να ανακοινωθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι μέχρι το βράδυ θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σημειώνεται ότι από χθες ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη συγκαλέσει και συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα, καθώς κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνει κανονικά.

Χθες ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ήταν η διαβεβαίωση – το επανέλαβε δύο φορές – και προς το εξωτερικό ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει και θα στηρίξει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική του σκοτσέζικου ντους επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχτεί να έρθει στη Βουλή η δανειακή σύμβαση μαζί με το πακέτο μέτρων, όπως δεν θα δεχτεί να έρθει και με τη διαδικασία ψήφισης με 180 καθώς αυτό θα σημάνει παραδοχή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή το βράδυ, από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, «κήρυξε» με τη φράση «θα κάνω ό,τι μπορώ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», την έναρξη των διεργασιών για το νέο βήμα στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η οποία θα έχει ως βασικό στόχο τη ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κ.Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή όπου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πάντως, η σύσταση κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις την πρόταση της ΝΔ και αμέσως μετά η ΝΔ απέρριψε την διαδικασία σχηματισμού ακόμα και μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας εκλογές και μάλιστα άμεσα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη απέρριψαν με την σειρά τους την συμμετοχή τους σε μια, ουσιαστικά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αφού η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει τώρα συγκεκριμένους όρους ακόμα για την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη του στενού επιτελείου Σαμαρά:
– Η ΝΔ θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
– Θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει «πακέτο» με τα νέα μέτρα.
– Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:
    τα καταφέρανε να μας φορτώσουν πρωθυπουργό που δεν τον έχουμε εκλέξει.
    άντε να δούμε πόσα ακόμα πραξικοπήματα θα δούμε, και πόσα θα
    αντέξουμε.

    αγάντα συνέλληνες να αντέξουμε την καινούρια χούντα για καμιά
    τριανταρά και βάλε χρόνια…

  2. s-spinos:

    Η δικτατορία της ελεύθερης αγοράς

    "Τα καλά πράγματα, όπως η δημοκρατία και η προσανατολισμένη στην ελεύθερη αγορά οικονομική πολιτική δεν συμβαδίζουν πάντα."
    (Στέφαν Χάγκαρντ πολιτικός επιστήμονας και μαθητής του Φρίντμαν)

    "Αν υιοθετήσετε τη προσέγγιση του σόκ ,πρέπει να ενεργήσετε σύντομα, πολλαπλά και ακαριαία."
    (Μίλτον Φρίντμαν σε επιστολή του προς τον στρατηγό Πινοτσέτ 21/4/1975)

    "Τα πλήγματα πρέπει να επιφέρονται όλα ταυτόχρονα, ώστε, όντας λιγότερο αισθητά, να ενοχλούν λιγότερο."
    (Νικολό Μακιαβέλι «Ο Ηγεμόνας» 1513)

    "Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι"
    (Ναόμι Κλάιν δημοσιογράφος σε πρόσφατη συνέντευξη της σε ελληνικό μέσο)

    μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους κυβερνήτες μας που
    έσωσαν!!!

    δε θέλουμε άλλο σώσιμο ρεεέεεεεεε.
    μπορούμε και μόνοι μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog