Η νέα κυβέρνηση τελικά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και είναι η πρώτη κυβέρνηση στην νεότερη ιστορία που λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 255 ψήφους από 293 βουλευτές που ψήφισαν…
Ψήφο εμπιστοσύνης δεν έδωσαν 38 βουλευτές και εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς σε αυτές τις ψήφους είναι και εκείνες των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ. Τσετίν Μαντατζή και του κ. Κατσούρα, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία τελικά καταψήφισε τη νέα κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Κάθε μια από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία “κλείνει” η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε επίσης ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση χρέους που πλήττει όλη την ευρωζώνη, λέγοντας πως μία αιτία είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Επίσης, δήλωσαν πως οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί δεν έχουν τη δύναμη πυρός για να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης και αυτό είναι άλλη μία αιτία για την κλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος πως οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης στο τέλος θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για να εδραιωθεί η οικονομική ευημερία των λαών. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα έτσι ώστε όταν η ευρωζώνη βγει από την κρίση, τότε η Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι μέλος της.

Μία βασική αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδήμος είναι το καθεστώς του δανεισμού, λέγοντας πως δεν υπήρχε δανεισμός για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων, αλλά μόνο δανεισμός για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.

newsit.gr