Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποιός είναι ο Θανάσης Γιάχος

- Advertisement -

Ο Θεός βοηθός… Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορείς να πεις στο άκουσμα του ορισμού του Θανάση Γιάχου για το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Η ευχή όλων είναι να περάσει απαρατήρητος, αλλά πριν το ματς υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστα…
Ο Γιάχος, που τον προσεχή Μάρτη κλείνει τα 36 του χρόνια και επαγγέλλεται τραπεζικός υπάλληλος (υποδιευθυντής για τη ακρίβεια), είναι αναμφισβήτητα ένας διαιτητής ο οποίος από το καλοκαίρι του 2009 που βρίσκεται στους πίνακες της Σούπερ Λίγκας, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι διαιτησίες του κινούνται στη μετριότητα, δύσκολα αποφεύγει τα λάθη και μέχρι πέρσι δεν τύγχανε της εμπιστοσύνης της ΚΕΔ.

Την πρώτη του χρονιά (2009-2010) ήταν τελευταίος απ’ όλους τους διαιτητές σε αριθμό ορισμών, σφυρίζοντας μόλις σε επτά παιχνίδια, πέντε από τα οποία τα κέρδισε η εκάστοτε γηπεδούχος ομάδα. Η χρονιά του τότε, έληξε από την 24η αγωνιστική, όταν δεν έδωσε το πέναλτι του Μέλμπεργκ στον Σαγκανόφσκι στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-0. Μέχρι να έρθει η επόμενη σεζόν δεν τον ξαναείδαμε.

Στη δεύτερη του σεζόν (2010-2011) σφύριξε σε 12 παιχνίδια. Παρουσιάστηκε βελτιωμένος, αλλά με πολλά λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο, ενώ 2-3 πέναλτι που δεν έδωσε στάθηκε τυχερός και δεν αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα. Η χρονιά του όμως, στιγματίστηκε από την κάκιστη αντιμετώπιση της αναμέτρησης Εργοτέλης-Ολυμπιακός που αποφάσισε κακώς να την ξεκινήσει, για να αναγκαστεί στο ημίχρονο να τη διακόψει λόγω της νεροποντής. Λόγω της συμπεριφοράς του αυτής, ο Γιάχος μπήκε για έξι ολόκληρες αγωνιστικές στο «ψυγείο». Πάντως έκανε ένα καλό φινάλε, με παιχνίδια όμως αδιάφορα και μικρής επικινδυνότητας.

Ο Γιάχος φέτος

Τη φετινή σεζόν και με την αναπάντεχη (και με άγνωστα κριτήρια) διεθνοποίηση του ακόμη νωπή, ξεκίνησε εξαιρετικά. Άριστος στην πρεμιέρα στο Πανιώνιος-Εργοτέλης 2-2, άριστος και την 3η αγωνιστική στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1 όπου είχε το σθένος να αφήσει (δικαίως) τους «πράσινους» με δέκα παίκτες από το ξεκίνημα του αγώνα.

Την 7η αγωνιστική, όμως, του έδωσαν το πρώτο ντέρμπι της καριέρας του: Άρης-ΠΑΟΚ 1-1, συνοδευόμενο από μια κάκιστη διαιτησία. Πέραν του ότι δεν έδωσε πέναλτι στο 70’ στο «γκρέμισμα» του Ιάκομπ από τον Μαλεζά, ελέγχεται για άλλο ένα (Λαζάρ στον Σανκαρέ), ενώ τα έκανε θάλασσα και στον πειθαρχικό έλεγχο μη αποβάλλοντας σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τον Παπαστεριανό.

Τώρα του δόθηκε το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» και γενικά το πρώτο μεταξύ ομάδων του ΠΟΚ. Ένας ορισμός που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αλλά στο χέρι του είναι να δείξει ότι αξίζει που βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία και πολύ περισσότερο που η ΕΠΟ τον έκανε διεθνή.

Τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη

Μεταξύ των 85 ατόμων που διώκονται ποινικά για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, βρίσκεται και ο Θανάσης Γιάχος. Είναι βέβαια μάλλον ξεκάθαρο ότι για την περίπτωση του έγινε παρεξήγηση από την εισαγγελέα, Πόπη Πανανδρέου. Η εμπλοκή του έχει να κάνει με μια συνομιλία του Γιώργου Τσακογιάννη με τον πρώην πρόεδρο της Ηλιούπολης, Νίκο Χάλκο, όπου ο δεύτερος λέει στον πρώτο ότι ο Χιώτης ρέφερι δεν ξεκινάει το ματς της Ηλιούπολης με τον Εθνικό αν δεν πάρει «μπροστά» 4.300 ευρώ.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν τα προβλεπόμενα στο εξοδολόγιο των διαιτητών, δηλαδή τη νόμιμη αμοιβή της τετράδας, ενώ είναι γνωστό πως υπάρχει οδηγία οι αμοιβές να προεισπράττονται, διαφορετικά οι διαιτητές δεν ξεκινούν τα παιχνίδια.

Η παρεξήγηση αυτή έγινε κατανοητή από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Ανδρέα Φάκο, που εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τον διαιτητή και έτσι μπόρεσε να μπει κανονικά στους πίνακες. Η λογική λέει πως θα πάρει απαλλακτικό βούλευμα και από την ποινική δικαιοσύνη.

Με τους «αιώνιους»…

Ο Θανάσης Γιάχος έχει διευθύνει 22 παιχνίδια στην καριέρα του στη Σούπερ Λίγκα και μόλις σε 4 από αυτά νίκησε η φιλοξενούμενη ομάδα! Δώδεκα φορές επικράτησε η γηπεδούχος, ενώ «έχει φέρει» και 6 ισοπαλίες.

Ο Ολυμπιακός τον έχει συναντήσει 3 φορές και νίκησε σε όλες. Ο Παναθηναϊκός μόλις μία (φέτος) και έφερε ισοπαλία.

Ο Ολυμπιακός με τον Γιάχο:

2011-2012:-
2010-2011: Ολυμπιακός-Κέρκυρα 2-0, Εργοτέλης-Ολυμπιακός 0-2 (τιμωρήθηκε για την απόφαση του να ξεκινήσει το παιχνίδι και να το διακόψει στο ημίχρονο).
2009-2010: Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-0 (τιμωρήθηκε γιατί δεν έδωσε πέναλτι στον Ατρόμητο).
Σύνολο σε 3 ματς: 3 νίκες με 6-0 τέρματα.

Ο Παναθηναϊκός με τον Γιάχο:

2011-2012: Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1.
Σύνολο σε 1 ματς: 1 ισοπαλία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog