Για αγορά σπιτιού στην ακριβότερη περιοχή της Σαντορίνης σε ευτελή τιμή, αλλά και για τη μη δήλωσή του κατηγορείται από τον τοπικό Τύπο η Δανέζα πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος…
Η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο για πολλούς που προφανώς δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν στη χώρα τους.

Έτσι μετά το Δανό ακροδεξιό ευρωβουλευτή που ζητούσε την Κώ ώς υποθήκη για τη νέα δανειακή σύμβαση και ως εγγύηση, προκειμένου να διασφαλίσει η χώρα του ότι θα τους επιστραφεί το δανεικό χρηματικό ποσό, τώρα έχουμε και την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας Πία Κγερσγκαάρντ, την οποία πολλά δημοσιεύματα της χώρας κατηγορούν ως το “νούμερο ένα” φοροδιαφυγά… με θέα τη Σαντορίνη.

Η Πία Κγερσγκαάρντ κατηγορείται από τον Τύπο της Δανίας ότι αγόρασε προ δεκαετίας εξοχικό σπίτι στη Σαντορίνη έναντι ευτελούς χρηματικού ποσού, αποδεικνύοντας ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, αλλά δυστυχώς, τις περισσότερες φορές….προσφέρεται η δραστηριότητα εντός ελληνικών συνόρων.

Η κ. Κγερσγκαάρντ είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του “Λαϊκού Κόμματος της Δανίας” (DFP) και εδώ και μέρες βρίσκεται στο στόχαστρο του Τύπου.

Στη Δανία το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σπάνιο, συνεπώς ο Τύπος της χώρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην υπόθεση με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα και εκτενή ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ekstra Bladet, στην περιοχή που θεωρείται μία από τις ακριβότερες στην Ελλάδα και από τις ακριβότερες του κόσμου, η κ. Κγερσγκαάρντ διαθέτει εξοχικό το οποίο αγόρασε έναντι περίπου 20.000 ευρώ, ενώ κατέβαλε φόρο μόλις 1.404 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 81,5 τ.μ. και ένα σπίτι 31,64 τ.μ.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δανίας, η Ekstra Bladet, έστειλε ρεπόρτερ στη Σαντορίνη και εξασφάλισε τη Συμβολαιογραφική Πράξη με ημερομηνία το 2002. Η συνολική τιμή αγοράς του ακινήτου, όπως αναγράφεται στην πράξη, έχει οριστεί σε 19.484 ευρώ.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι η Κγερσγκαάρντ κατέβαλε σε μετρητά το τίμημα της αγοράς, μέσω μεσάζοντος, ενώ η πράξη της αγοραπωλησίας έγινε έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο, και κατόπιν επιβεβαιώθηκε προφορικά ενώπιον της συμβολαιογράφου.

Στο ρεπορτάζ της Ekstra Bladet σημειώνεται, ότι η Δανέζα πολιτικός δεν είχε δηλώσει ποτέ στη χώρα της ότι το σπίτι χρειάστηκε ανακαίνιση.

Η εφημερίδα επικαλείται κτηματομεσίτες της περιοχής που τονίζουν πως ακόμα και αν το σπίτι βρισκόταν σε κακή κατάσταση, η τιμή του ήταν αδικαιολόγητα χαμηλή. Προσθέτουν δε ότι η τιμή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη.

Η έκπληξη μάλιστα της εφημερίδας είναι τέτοια που ως τίτλο στο θέμα έχει: “Αγόρασε με ένα γλειφιτζούρι παραθεριστικό σπίτι στην Ελλάδα”.