Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

2o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΙΝΘIΑΣ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

- Advertisement -

Ο Ανεξάρτητος Eλληνικός Κινηματογράφος «πρωταγωνιστής» στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας Πελοποννήσου.(CIFF)
3-10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
   Μετά από τρία χρόνια, κάποιοι από τους  πιο ταλαντούχους και επαγγελματίες του ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου πρόκειται να τιμήσουν με τη παρουσία τους αλλά και με την προβολή της τελευταίας τους ταινίας το φετινό Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά (3-10 Δεκεμβρίου) στο  Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου….

Η προετοιμασία άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη διεξαγωγή διαγωνισμού αφίσας στη Κόρινθο αλλά και την προώθηση της κατάλληλης διαφημιστικής καμπάνιας, που διεξήχθη το Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών της Γαλλίας. Ελήφθησαν αιτήσεις για συμμετοχή από 50 χώρες και θα προβληθούν συνολικά 40 ταινίες πρόσφατης παραγωγής, από τις οποίες οι 15 είναι Ελλήνων σκηνοθετών.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο Φεστιβάλ αυτό, θα παραστούν οι δύο σκηνοθέτες που θα προβάλλουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τις δύο ταινίες τους: Η πρώτη αφορά στην Γερμανική ταινία Big Black του Όλιβερ Κιρ με πρωταγωνιστές τον Ντέιβιντ Γκαντ ( Braveheart) και την Ντέλφιν Σανεάκ, και η δεύτερη, το θρίλερ “Σκοτεινός Θρύλος” του Έλληνα σκηνοθέτη Ζάχου Σαμολαδά,. Επίσης με το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο We Can Do”, θα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες( 3/12/2011).
Τέσσερα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το πρώτο έχει τον τίτλο My sweet Canary”. Πρόκειται για την ζωή της ρεμπέτισσας Ρόζα Εσκενάζυ που πέθανε στο Στόμιο Κορινθίας. Το δεύτερο, είναι τουρκικής παραγωγής Recycling Life: I Found Dostoyevsky in the Garbage ” του Ένις Ριζά. Το γαλλικό βιογραφικό Cia Cirella και το βραβευμένο Ithaca του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, που παρουσιάζει δραματοποιημένο το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι βραβευμένες πολεμικές ταινίες, οπως η ιταλική O άνθρωπος που θα έλθει” του Τζόρτζιο Ντιρίτι και η ρωσική “Θα θυμάμαι” του Βιτάλι Μπορόβιεφ. Το αριστούργημα Love Story του Σαπούτρα από την Ινδονησία και η Πολωνέζικη ταινία μυστηρίου H εξαφάνιση” του Ανταμ Ουρινιάκ. Πρεμιέρες θα είναι το ινδικό δράμα Bhobhar του Γκαζέντρα Σροτρίγια, το ρωσικό Mήδεια” βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σενέκα με τη παρουσία της σκηνοθέτιδας Ναταλία Κουζνέτσοβα καθώς και το φιλμ Νουάρ “Σημειώσεις από τον Νέο Κόσμο” εμπνευσμένο από το “Υπόγειο” του Ντοστογιέφσκι με τη παρουσία του σκηνοθέτη Βιτάλι Σάμιν από το Λός Αντζελες.
Την Κυριακή το πρωί 11:30, 4/12/2011, θα προβληθούν παιδικές ταινίες, όπως τα γράμματα της αλφαβήτου σε κινούμενα σχέδια, παρουσία του σκηνοθέτη Αρίσταρχου Παπαδανιήλ με ελεύθερη είσοδο στο Δημοτικό Θέατρο. Την ίδια μέρα θα γίνει η προβολή της βραβευμένης ταινίας, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2009, κινουμένων σχεδίων “Δίολκος 1500 χρόνια” των δημιουργών Θ. Π. Τάσιο, Ν. Μήκα, Γ. Πολύζο.
Επίσης Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12:00, στο Δημοτικό Θέατρο, σεμινάριο φωτογραφίας και έκθεση αφίσας από την Global Arts καθώς και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφικές Εμπειρίες», με συμμετέχοντες σκηνοθέτες, μέλη των κριτικών επιτροπών και κοινό.
Επίσης θα παρουσιαστούν οι Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες με τη παρουσία των σκηνοθετών για τις ελληνικές ταινίες όπως το  “FISH & CHΙPS” του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου, το “DOS-Μια ιστορία αγάπης από την ανάποδη”  του Στάθη Αθανασίου, που κατέκτησε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το “ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΝΙ” του Γιώργου Αγαθονικιάδη, αλλά και ξενόγλωσσες ταινίες μικρού κι μεγάλου μήκους με παγκόσμιες πρεμιέρες ανερχόμενων σκηνοθετών που θα εγείρουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ Κορινθίων θεατών.
Η φετινή κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους αποτελείται από την πολυβραβευμένη Ελληνίδα ηθοποιό Άννα Συνοδινού, τη βραβευμένη μουσικοσυνθέτη Μάρω Θεοδωράκη, τον βραβευμένο Ινδό παραγωγό Vivek Singhania, τον Κύπριο Νικόλα Δημητρίου σκηνοθέτη και παραγωγό και τον Van Papadopoulos συντονιστή προγράμματος  του Cannes Classic. Τριμελής επιτροπή της ομάδας σινεφίλ του Κέντρου Νέων Κορινθίας θα απονείμει τα βραβεία στις διάφορες κατηγορίες των ταινιών μικρού μήκους.
Την Κόρινθο την εβδομάδα του Φεστιβάλ θα την επισκεφτούν Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αλλά και δημιουργοί από τις Η.Π.Α, το Ιράν, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Πολωνία, Aυστρία. Επίσης θα παραστεί το μέλος της κριτικής επιτροπής ο βραβευμένος Ινδός παραγωγός Βιβέκ Σιγκάνια και η μουσικοσυνθέτης Μάρω Θεοδωράκη, ανιψιά του γνωστού Μίκη Θεοδωράκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τελετή έναρξης 3/12/11 20:30 –
Την τελετή έναρξης και λήξης θα την κάνει η Κορίνθια ηθοποιός Ελένη Πετροπούλου. Επίσης, από ομάδα χορευτών της Global Arts σε χορογραφία Σοφίας Γλυκοφρύδη, θα παρουσιασθούν χορευτικά δρώμενα με θέμα τον Πήγασο.
Τελετή λήξης 10/12/11, 20:30 –
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το μουσικό πρόγραμμα της γυναικείας χορωδίας του ΚΕ.ΠΑ.Π Opus Femina με μαέστρο τη Φάλια Παπαγιανοπούλου. Συνοδεύει ο Παναγιώτης Λάλεζας στο τραγούδι, ο Φαριλέκας Γαβριήλ –πιάνο, ακορντεόν, ο Σαμαράς Νίκος – κιθάρα, ο Μπρούζος Μιχάλης – κιθάρα και ο Κουκλάκης Γιώργος – μπουζούκι.
Τα βραβεία του Φεστιβάλ:
Τον Χρυσό Πήγασο του φετινού φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος. Μέγα Βραβείο (Χρυσός Πήγασος), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού, Α’ Γυναικείου, Φωτογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μοντάζ, Σκηνικών και Κοστουμιών, Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Παιδικού Έργου, Κινουμένων Σχεδίων, Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας,, Βραβείο Κοινού για Μικρού και Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Cinefil του Κέντρου Νέων Κορινθίων Καλύτερης Μικρού Μήκους και Φωτογραφίας.
Το Φεστιβάλ CIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και πρωτοτυπεί με τη δημιουργία θεματικής κατηγορίας ταινιών με το θέμα «ΓΕΦΥΡΕΣ», προβάλλοντας τη γεωγραφική θέση του Ισθμού της Κορίνθου, ως την Πύλη της Πελοποννήσου που την ενώνει με την Στερεά Ελλάδα.
Το βραβείο «ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» απονέμεται σε ταινία που διακρίνεται από τη VIP διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από επίσημη επιλογή ταινιών μεγάλου μήκους, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που θα «ταξιδέψουν» και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ, προβάλλοντας τους χορηγούς των βραβείων και την πόλη της Κορίνθου και μετά το πέρας του Φεστιβάλ CIFF. Φέτος συνδιοργανωτές είναι η Εταιρεία Πολιτισμού CINEART και η Global Arts.
Όλες οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους κατόχους κάρτας ανεργίας με την επίδειξη της κάρτας και της αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και για τα ΑΜΕΑ. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Κορινθίων με την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου.
Από το γραφείο τύπου
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog