Ευρέως και σε χαμηλή τιμή κυκλοφορεί στις πιάτσες ναρκωτικών της Αθήνας η «κοκαΐνη των φτωχών», το crystal meth, το ναρκωτικό που παγκοσμίως ταυτίζεται με την οικονομική κρίση!
Το crystal meth, κυρίως γνωστό στην Αθήνα ως sisa από τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς που το παρασκευάζουν, το καταναλώνουν και το πωλούν στην Αθήνα, αποτελείται κάθε φορά από διαφορετικά υλικά και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό…

Η «κόκα των φτωχών» ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 στην Αμερική και ήταν η κυριότερη πηγή εσόδων για τους «Αγγέλους της Κόλασης», των συμμοριών με τις μοτοσικλέτες. Σήμερα, είναι η πιο διαδεδομένη ουσία ανά τον κόσμο και έχει ταυτιστεί με την οικονομική εξαθλίωση.
Όπως διαβάζουμε στην «Ελευθεροτυπία», το crystal meth κάνει θραύση και στην Αθήνα κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής του -αρκούν 30 ή 40 ευρώ για ένα γραμμάριο, ενώ η δόση «αγγίζει» τα 3 ευρώ– αλλά και του εύκολου τρόπου παρασκευής του σε παράνομα εργαστήρια που υπάρχουν και στη χώρα μας.
Τα συστατικά του και μόνο προκαλούν σοκ: κόκκινος φώσφορος (βλέπε στα κεφάλια των σπίρτων), ασετόν, χλωροφόρμιο, αιθέρας, λίθιο (από τις μπαταρίες), εφεδρίνη και αντιγριπικά φάρμακα.
Και οι νέοι ανάμεσα στα θύματα
Πρόκειται για ναρκωτικό που στη χώρα μας έχει ως θύματα τους νέους, καθώς δημιουργεί ψευδαίσθηση ευεξίας, ενώ καταναλώνεται και από «τελειωμένους» πολυτοξικομανείς.
Κάτι ανάλογο, εξάλλου, έγινε σε κοινωνίες που βίωσαν βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως η Αργεντινή, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία.
Αρχικά, το crystal meth προκαλεί ευφορία, ψευδαίσθηση διαύγειας και αϋπνία -όπως η καπνιστή ή μαγειρεμένη κοκαΐνη- ενώ μετά την κατανάλωσή του ο χρήστης νιώθει ξηροστομία, νευρικότητα, ναυτία και ανορεξία.
Μακροπρόθεσμα, η «κόκα των φτωχών» δημιουργεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, κατάθλιψη, βλάβες στο αναπνευστικό και αυτοκτονική συμπεριφορά.
*star