Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαρκοζί: Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη

- Advertisement -

«Πρέπει να επανεφεύρουμε τα πάντα, να ανοικοδομήσουμε τα πάντα», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προτείνοντας μια νέα Ευρώπη «με περισσότερη πειθαρχία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ευθύνη». Ο κ. Σαρκοζί -ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη «επανίδρυσης» της Ευρώπης- θα έχει την προσεχή Δευτέρα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση χρέους της ευρωζώνης…

Η συνάντηση θα γίνει εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν οι πιθανές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.
«Η Γαλλία έχει διαχρονικά δύο ιστορικές επιλογές έναντι της Γερμανίας: είτε της αντιπαλότητας είτε της συνεργασίας και σήμερα έχουμε επιλέξει να είμαστε ενωμένοι» είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας στην Τουλόν, εκεί όπου είχε εκφωνήσει για πρώτη φορά ομιλία το Σεπτέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο γάλλος πρόεδρος έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη «επανίδρυσης».
«Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποδείχθηκε ελλιπής, χρειαζόμαστε μια νέα Συνθήκη για την επανίδρυση και την αναδιοργάνωση της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προχωρώντας σε συγκεκριμένες λύσεις συντάχθηκε απολύτως με τις γερμανικής έμπνευσης προτάσεις για το έλλειμμα συστήνοντας σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον «χρυσό κανόνα». Επίσης επεσήμανε ότι το νέο αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να προβλέπει κυρώσεις για όσους παρεκκλίνουν. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του πάντως υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός μέλους της» και ότι θα πρέπει να οπωσδήποτε να προχωρά. Αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ και την προτεινόμενη από πολλές πλευρές έκδοση ευρωομολόγου, υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. «Η ΕΚΤ είναι εκείνη που θα αποφασίσει πότε και πώς δράσει» είπε επί λέξει.
Για την Ελλάδα σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της αποτελεί εξαίρεση και όχι σημείο αναφοράς για τις χώρες της ευρωζώνης.
Για τη Γαλλία ανέφερε ότι απαιτείται ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις αρχές «την οικολογία, την οικονομία της γνώσης και της ψηφιακής τεχνολογίας». Η Γαλλία είναι υποχρεωμένη να παραμείνει μια ανοικτή οικονομία διότι «εάν δεν συνεργαστούμε με τους εταίρους μας κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στο 1930».
Ακόμα δήλωσε ότι μεταξύ της αύξησης των ωρών εργασίας και της μείωσης του εισοδήματος ο ίδιος θεωρεί «πιο δίκαιη» την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιμετωπίσεις την κρίση. Ο πρώτος είναι να την αρνηθείς, ο δεύτερος να εστιάσεις αποκλειστικά στην λιτότητα και τις αποπληθωριστικές πολιτικές, τη μείωση εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης. Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος: η απάντηση μέσω της εργασίας και του ελέγχου των δαπανών» ανέφερε.
*tanea

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog