Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κόψε τους λογαριασμούς στη μέση – ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

- Advertisement -

Δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο: Έξυπνες κινήσεις για να περιορίσεις την κατανάλωση ρεύματος και να προσαρμόσεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες, χωρίς να θυσιάσεις την άνεση και τη θαλπωρή του σπιτιού σου

Γιατί μπορεί να περνάμε δύσκολες εποχές, αλλά αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να προσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινότητα μας ωφελώντας έτσι ταυτόχρονα, τόσο την τσέπη μας, όσο και το περιβάλλον.

Όταν έρθει η ώρα ν’αγοράσεις ηλεκτρικές
συσκευές, προτίμησε εκείνες που
χαρακτηρίζονται ενεργειακής κλάσης «Α».
Λιγότερο πετρέλαιο

• Η θέρμανση το χειμώνα είναι το μεγαλύτερο έξοδο του νοικοκυριού. Το πρώτο βήμα για να περιορίσεις την κατανάλωση θερμαντικής ενέργειας είναι να μονώσεις καλά το σπίτι σου. Οι μεγαλύτερες απώλειες συνήθως αφορούν παράθυρα και πόρτες που δεν κλείνουν καλά και «μπάζουν» αέρα.
• Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ, στους 20°C περίπου. Τους κρύους μήνες του χειμώνα καλό είναι να αφήνεις το θερμοστάτη συνεχώς αναμμένο σε σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον κλείνεις, αφού για να ζεστάνει ξανά το σπίτι, θα χρειαστεί να καταναλώσει τελικά περισσότερο πετρέλαιο.
• Mην αμελείς τη συχνή εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ και μην καλύπτεις τα σώματα με ξύλινες επενδύσεις ή μάρμαρα, για να αποφύγετε έτσι την απώλεια θερμότητας.
<
Οι οικονομικοί λαμπτήρες (αριστερά) σου
γλιτώνουν σημαντικά έξοδα για τον φωτισμό
του σπιτιού.
Αντικατάστησε το πετρέλαιο με φυσικό αέριο
O καυστήρας πετρελαίου μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά εύκολα με καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του λέβητα, των σωληνώσεων ή των σωμάτων του καλοριφέρ. Aν μένεις σε πολυκατοικία και οι υπόλοιποι κάτοικοι δεν συμφωνούν με την αλλαγή, μπορείς να εγκαταστήσεις φυσικό αέριο μόνο στο δικό σου διαμέρισμα, κάνοντας 20% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο.
Προσοχή στο πλυντήριο
30-50% λιγότερη ενέργεια ανά πλύση ξοδεύεις, αν πλένεις σε χαμηλή θερμοκρασία, κατά προτίμηση 30-40°C.
Αν τα ρούχα ή τα πιάτα δεν είναι πολύ λερωμένα, επίλεξε ένα πιο σύντομο πρόγραμμα πλύσης.
Καλό είναι να καθαρίζεις συχνά το φίλτρο πλυντηρίου.
Φρόντισε να γεμίζεις καλά το πλυντήριό σας πριν το βάλεις να δουλέψει.
Για να μην… καίει το ψυγείο
Πάντα να ελέγχεις τις προδιαγραφές και την κατανάλωση ενέργειας μιας συσκευής πριν την αγοράσεις και να προτιμάς αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α.
Τοποθέτησε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή παράθυρα που τα βλέπει ο ήλιος, αφού αυτό αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος έως και 30%.
Άλλαξε τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου, αν έχουν αρχίσει να φθείρονται, για να μην έχεις απώλειες στην ψύξη που σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.
Τα ψυγεία νέας τεχνολογίας δεν χρειάζονται απόψυξη. Αν, όμως, το ψυγείο σου είναι παλαιότερης τεχνολογίας, μην το παραμελείς. Ο πάγος που συγκεντρώνεται στα εσωτερικά τοιχώματα αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος έως και 18%.
Μην παραλείπεις να ξεσκονίζεις συχνά τη σχάρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου. Δεν είναι θέμα μόνο καθαριότητας, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.
Ρύθμισε τη θερμοκρασία της ψύξης στους 5°-7°C και την κατάψυξη στους -15° ώς -18° C. Έτσι εξοικονομείς έως και 15% στην κατανάλωση ρεύματος.
Μην ανοιγοκλείνεις συνέχεια και μην αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.
Μην «κολλάς» το ψυγείο σου στον τοίχο. Αφήστε 5-10 εκατοστά απόσταση, ώστε να αερίζεται σωστά και να μην υπερθερμαίνεται.
Η έξυπνη μαγείρισσα
Αν θέλεις να ζεστάνεις κάτι, προτίμησε τον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια.
Για το ψήσιμο στον φούρνο, προτίμησε τον αέρα και όχι τις αντιστάσεις. Έτσι, καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια.
Φρόντισε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείς να έχουν την ίδια διάμετρο με το μάτι της κουζίνας. Αυτό σου εξασφαλίζει 20-30% εξοικονόμηση ενέργειας.
Κλείνε το καπάκι της κατσαρόλας όταν μαγειρεύεις και χαμήλωσε τη θερμοκρασία. Το φαγητό θα είναι έτοιμο σε λιγότερο χρόνο.
Σβήνε το μάτι και τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό. H θερμότητα που εξακολουθεί να εκλύεται από την επιφάνεια του φούρνου και τις εστίες είναι αρκετή για να ολοκληρώσει το μαγείρεμα.
Μην ανοίγεις την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο. Έτσι χάνεις περίπου το 20% της θερμότητας.
Ρύθμισε σωστά τον θερμοσίφωνα σου
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τον περισσότερο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια, το ιδανικό είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας: σου εξασφαλίζει από 25 έως 40% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και σου κάνει απόσβεση το πολύ σε δυο χρόνια. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να χρησιμοποιείς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 50°C και κλείνε πάντα το διακόπτη μόλις ζεσταθεί το νερό.
Χρησιμοποίησε έξυπνα την τεχνολογία και σώσε τα ευρουλάκια σου
8% επιπλέον ρεύμα καταναλώνεις κάθε φορά που αφήνεις σε αναμονή (stand by). Αν όμως, τις κλείνεις από τον κεντρικό διακόπτη, θα εξοικονομήσεις περίπου €30 το χρόνο.
Βγάλε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιείς. Έτσι θα γλιτώσεις €2-3 το χρόνο.
Πάρε λάπτοπ: οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν 93% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους σταθερούς (desktop). Αυτό σημαίνει για την τσέπη σου περίπου €15-20 το χρόνο.
Αγόραζε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας: είναι μεν πιο ακριβοί από τους συμβατικούς, αλλά διαρκούν πολύ περισσότερο και μειώνουν την κατανάλωση για φωτισμό μέχρι και 80% (αν τους αλλάξεις όλους). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής ΜΚΟ Energy Saving Trust (EST), ο φωτισμός αφορά το 20% του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών.
Αν λοιπόν, αλλάξεις τις λάμπες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED, θα καταναλώνεις σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Βάλε θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο: για ποιο λόγο να ζεσταίνεις την άδεια κρεβατοκάμαρα, ενώ κάθεσαι στο σαλόνι; Η τοποθέτηση θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ένα σημαντικό ποσό ενέργειας και χρημάτων.
Αντικατάστησε τον καυστήρα: οι παλιάς τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με τους πιο καινούργιους. Αν ο καυστήρας ή το μπόιλερ του σπιτιού σου είναι παλαιότερο των 15 ετών, ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις με κάποιο νέας τεχνολογίας, που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.
Χρησιμοποιήσε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας: στο εμπόριο κυκλοφορούν έξυπνες συσκευές ενέργειας, βασισμένες στη σύγχρονη τεχνολογία, που μειώνουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%. Θα τις βρεις στο διαδίκτυο.
*womenonly

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog