Χολιγουντιανή παραγωγή θυμίζει το ψυχολογικό θρίλερ για την καταστροφή της Ευρώπης που συνέθεσε αρθρογράφος των Financial Times με τον τίτλο «Οι περιπέτειες του Καρλομάγνου»…

Στην πρώτη σκηνή του δράματος ο «Καρλομάγνος», που είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές πλοίο στην ιστορία του κόσμου, κάνει το παρθενικό του υπό τους ήχους της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν (Ύμνος στη Χαρά), που είναι και ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο «Καρλομάγνος όμως πέφτει στα …βράχια και αναποδογυρίζει. Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι εκπληκτικοί.   

Το θρίλερ της καταστροφής

Καπετάνιος: Μην πανικοβάλλεστε. Χτυπήσαμε έναν μαύρο κύκνο και το πλοίο έχει αναποδογυρίσει. Στείλαμε σήμα SOS στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στους Κινέζους.

Το πλάνο εστιάζει σε μια Γερμανίδα. Απευθυνόμενη στο Γάλλο, λέει: «Δεν νομίζω ότι θα μας σώσει κανείς. Θα πρέπει να σωθούμε μόνοι μας».

Γάλλος: Συμφωνώ (φωνάζει άλλους 15 που βρίσκονται εκεί τριγύρω). Ας μαζευτούμε όλοι. Πρέπει κάπως να βγούμε από εδώ. Έχω ένα σχέδιο. Οι Γερμανοί θα πληρώσουν για να σωθούμε.

Γερμανίδα: Όχι. Αν αγοράσουμε μία σωστική λέμβο, θα τουμπάρουμε και πάλι. Θα πρέπει να συνεργαστούμε. Ακούστε με. Θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε στον πάτο του πλοίου για να σωθούμε. Θα είναι δύσκολο και οι πιθανότητες είναι πως δεν θα καταφέρουμε όλοι. Φινλανδός: Μα γιατί;

Γερμανίδα: Γιατί έτσι πάει το σενάριο…, ανόητε. Δεν μπορούμε να γλιτώσουμε όλοι. Νομίζω ότι ο Έλληνας θα είναι ο πρώτος που θα χαθεί, κατά τα πρώτα 20 λεπτά του έργου. Δεν πειράζει, όμως, γιατί ποτέ δεν τον συμπάθησα. Το επόμενο θύμα θα είναι ο Πορτογάλος και μετά ο Ιταλός. Ο Ισπανός θα είναι το τελευταίο θύμα και θα πέσει στο τέλος, πάνω που όλοι θα νομίζουν ότι τα έχει καταφέρει.

Μετά από περίπου 20 λεπτά, οι 17 σκαρφαλώνουν στο πλοίο ενώ από κάτω τους μαίνονται πύρινες γλώσσες. Ξαφνικά ακούνε κραυγές.

Βέλγος: Τι ήταν αυτό;

Γερμανίδα: Ήταν ο Έλληνας. Έπεσε στις φλόγες…, ακριβώς βάσει προγράμματος. Μην ανησυχείτε. Έχουμε χτίσει ένα προστατευτικό τείχος γύρω του.

Ιταλός: Δεν του άξιζε να πεθάνει.

Γερμανίδα: Δεν ήταν έτοιμος να κάνει τη σκληρή δουλειά. Μας παρέσυρε όλους κάτω μαζί του. Ακούστε τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε. Θα πεθάνουμε όλοι εάν δεν ακολουθήσουμε το σχέδιο.

Ιταλός: Ποιο σχέδιο;

Γερμανίδα: Αυτό που θα σας παρουσιάσουμε στις 9 Δεκεμβρίου.

Γάλλος: Μισό λεπτό. Νομίζω ότι ακούω τους Βρετανούς. Μας φωνάζουν από ένα ελικόπτερο.

Ιταλός: Τι λένε;

Γερμανίδα: Μας λένε ότι πρέπει να χειριστούμε το θέμα επειγόντως. Μας λένε επίσης ότι δεν έπρεπε να είχε προσκρούσει το πλοίο και ότι θα έπρεπε να είχαμε λέμβους διάσωσης.

Γάλλος: Ναι, αλλά θα βοηθήσουν;

Γερμανίδα: Ναι, στέλνουν ενισχύσεις ηθικής συμπαράστασης.

Γάλλος: Αν βγούμε ποτέ από εδώ μέσα, θα κλείσω το City του Λονδίνου.

Γερμανίδα: Δεν θα το έκανες αυτό ούτως ή άλλως;

Μία ώρα αργότερα, ο Πορτογάλος πνίγεται και ο Ιρλανδός πέφτει από το δοκάρι όπου είχε γαντζωθεί. Ο Ιταλός αιωρείται από ένα σκοινί που ξεφτίζει ταχύτατα.

Ο Ιταλός προς τη Γερμανίδα: Για όνομα του Θεού, βοήθησέ με! Αγόρασε μία σωστική λέμβο γιατί αλλιώς είμαι καταδικασμένος. Τελικά με αντιπαθείς όσο και τον Έλληνα.

Γάλλος: Έχει δίκιο. Τι να κάνουμε;

Γερμανίδα: Θα μπορούσαμε να τον αλλάξουμε με έναν τεχνοκράτη. Ξέρω έναν αξιόπιστο μηχανικό που μπορούμε να στρατολογήσουμε.

Βέλγος: Κοιτάξτε, ένας ραδιοφωνικός πομπός. Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα για βοήθεια.

Γάλλος: SOS, SOS! Το πλοίο Καρλομάγνος καλεί την ΕΚΤ. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα πλοίο που βουλιάζει με μία κρίση ρευστότητας.

ΕΚΤ: Δεν είναι κρίση ρευστότητας. Έχετε κρίση φερεγγυότητας.

Γάλλος: Είναι και τα δύο. Πρέπει να μας σώσετε. Ο Ιταλός κρέμεται από μία κλωστή (ακούγεται μία κραυγή). Ο Ισπανός έχει σοβαρά προβλήματα.

Γερμανίδα: Δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν δεν αλλάξουμε τη συνθήκη. Αν όμως κινηθούμε γρήγορα, ίσως να βγούμε από εδώ το 2013.

Ισπανός: Δεν έχουμε τόσο καιρό στη διάθεσή μας. Βυθιζόμαστε στα χρέη. Στο διάβολο με την πιστοληπτική σου αξιολόγηση. Αν μπορείς να μας σώσεις, κάνε το τώρα.

Γερμανίδα: Είναι πολύ αργά.

Ισπανός: Γιατί;

Γερμανίδα: Στο είπα και πριν. Θα είσαι το τελευταίο θύμα της κρίσης.

Ένα δοκάρι πέφτει και τσακίζει τον Ισπανό.

Εκεί που νομίζουν οι εναπομείναντες ότι θα τα καταφέρουν, ακούγεται μια δυνατή βροντή.

Ολλανδός: Το πλοίο διαλύεται. Έχει γεμίσει νερά.

Γερμανίδα: Θα πρέπει να κρατηθούμε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Γάλλος: Είναι πολύ αργά. Θα πεθάνουμε όλοι.

Γερμανίδα: Μισό λεπτό. Αυτό δεν ήταν στο σενάριο. Δεν ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει έτσι.

Ήχοι από το πλοίο, που σπάει σε κομμάτια, εκρήξεις, κραυγές. Μετά η απόλυτη ησυχία και σκοτάδι.

Τίτλοι τέλους.