Έκπληξη, λύπη, οργή και αγανάκτηση νοιώσαμε όλοι όσοι παρευρεθήκαμε στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Θεοδώρων την 17-11-2011…

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η επίθεση που δεχθήκαμε κατά την διάρκεια συζήτησης θεμάτων που είχαν τεθεί από το προεδρείο της Ομοσπονδίας και αφορούσαν προβλήματα της καθημερινότητας.
Η απαράδεκτη και προκλητική επίθεση που εξαπέλυσε συγκεκριμένο άτομο, ήρθε να επιβεβαιώσει το λόγου το αληθές, ότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλοί αμετανόητοι εχθροί των οικιστών και ας δηλώνουν υποκριτικά υποστηρικτές του έργου της Ομοσπονδίας και φίλοι των οικιστών.
Δυστυχώς είναι λυπηρό και μας προβλημάτισε η εν λόγω ενέργεια και η φραστική επίθεση γιατί δεν έγινε από έναν οποιοδήποτε Αγιοθοδωρίτη, έγινε από έναν πρώην Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Θεοδώρων.

Είναι ντροπή κάποιοι αμετανόητοι υβριστές ακόμα και σήμερα να προκαλούν, να απαξιώνουν, υπερασπιζόμενοι δήθεν το χωριό και τους συγχωριανούς τους από τους «κακούς» οικιστές.
Είναι αυτοί που τοποθετούν και πάλι διαχωριστικές γραμμές. Οι πάνω και οι κάτω, οι ντόπιοι και οι ξένοι. Αναρωτήθηκαν όμως πως θα ήταν το χωριό χωρίς τους οικιστές και ποια ήταν η προσφορά των οικιστών στην ανάπτυξη του τόπου;

Οι δεκαετίες 1980 – 90 – 2000 ήταν χρονιές δημιουργίας, προσφοράς και μεγάλων έργων στους οικισμούς. Περιοχές που θύμιζαν κρανίου τόπο χωρίς καμία υποδομή, σύντομα άλλαξαν όψη.
Τεράστια έργα με υψηλό κόστος άρχισαν να γίνονται με χρήματα αποκλειστικά και μόνο των οικιστών. Δουλέψαμε σκληρά και πληρώσαμε ακριβά, βιώσαμε τη στυγνή εκμετάλλευση, αντιμετωπιστήκαμε ως πολίτες Β κατηγορίας.
Δεν λυγίσαμε, δώσαμε τόπο στην οργή και προχωρήσαμε μπροστά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η συλλογική δουλειά ήταν τα στοιχεία αυτά που λειτούργησαν αρμονικά και δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια.

Κερδίσαμε τον σεβασμό, την αναγνώριση και έγινε κατανοητός ο ρόλος και η προσφορά των οικιστών στην ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα αποτελούμε πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας με προσφορά και έργο πολύ σημαντικό.

Για να φτάσουμε όμως έως εδώ χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και συνεχής αγώνας για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που κάποιοι ήθελαν να συντηρούν με κάθε τρόπο.
Το δύσκολο αυτό έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ομοσπονδία. Κατάφερε να ενώσει και συσπειρώσει τους οικιστές και τους Συλλόγους σε μία κοινή προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και όχι μόνον.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το 2001 στην απογραφή πληθυσμού οι οικιστές επιστρατεύθηκαν για να αυξηθεί ο αριθμός των κατοίκων για να γίνει η κοινότητα Δήμος.
Μεταξύ των άλλων μας κατηγορούν για αλόγιστη χρήση και σπατάλη νερού στους Οικισμούς καθώς και για μεγάλες καταναλώσεις. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και ποιοι σκόπιμα την παραποιούν;
Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη:

Οι ποσότητες νερού που προορίζονται για τους Οικισμούς να καταγράφονται σε μετρητή πριν τις δεξαμενές ώστε να γνωρίζουμε τις καταναλώσεις κάθε οικισμού ξεχωριστά.
Οι παρεχόμενες ποσότητες νερού να μοιράζονται δίκαια ανάλογα με τον αριθμό των καταναλωτών κάθε οικισμού.
Η Δημοτική Αρχή δια των εκπροσώπων της έχει παραδεχθεί δημόσια ότι στα δίκτυα υπάρχουν μεγάλες διαρροές που δεν φαίνονται και χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού.
Η στέρηση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε με το άγχος, έχουμε, δεν έχουμε νερό είναι η βασική αιτία, που κάνει τον καθένα από εμάς να αποθηκεύει αλλά και να καταναλώνει περισσότερο νερό έχοντας πάντα το φόβο να μην έχει καθόλου τις επόμενες ημέρες.
Από τον κ. Δήμαρχο ακούμε συνέχεια να λέει : «Νερό στους Αγ. Θεοδώρους υπάρχει άφθονο, κακή διαχείριση γίνεται.»

Ποιος λοιπόν ευθύνεται; Δεν πρέπει κάποτε τα λόγια να γίνουν πράξη;
Αντί λοιπόν να μας ευγνωμονούν που δείχνουμε κατανόηση και κάνουμε υπομονή, μας προκαλούν. Ας δούμε λοιπόν πόσο δίκαια αντιμετωπίζεται ο οικιστής και πως λειτουργεί το σύστημα δύο σταθμά δύο μέτρα.

Οι οικισμοί Μπεσκάκι, Σκυρωνίδα, Γεράνεια, Κόκκινο Λιθάρι και άλλοι υδροδοτούνται με νερό που η αγωγιμότητα του κυμαίνεται από 2.700 έως 7.500 μs, δηλαδή θάλασσα.
Το χωριό και κάποιοι οικισμοί υδροδοτούνται με πόσιμο νερό όμως η χρέωση ανά κυβικό νερό είναι η ίδια και για την θάλασσα και για το πόσιμο στο χωριό. Ποιοι είναι λοιπόν οι προνομιούχοι; Όχι βέβαια εμείς όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν κάποιοι.
Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς. Εκμετάλλευση, αδικία, παραπληροφόρηση. Όσο γι’ αυτούς που κόπτονται δήθεν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των συγχωριανών τους ας γνωρίζουν ότι από εδώ και εμπρός θα μας βρίσκουν απέναντι τους, και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τους ανταμείψουμε όπως τους αξίζει και ο νοών νοείτο.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Σ. Κοκκινέλης Θ. Βαφιάς