Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το ελατοδάσος των Γερανείων σε κίνδυνο ;;;

- Advertisement -

Χθες, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μέλη του Δ.Σ του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου που βρίσκονταν στα Γεράνεια παρατήρησαν πυκνή κίνηση ελικοπτέρων που μετέφεραν υλικά με κατεύθυνση προς την περιοχή Γαλανόπουλου – Έλατου Βενιζέλου. Αμέσως έσπευσαν προς την περιοχή προσγείωσης, που ήταν στην κορυφή της Παλιοβούνας και 600 μέτρα ΝΑ του Έλατου του Βενιζέλου…


Το είδος των υλικών (σωλήνες, συρματόσχοινα κλπ ) φαίνεται να προορίζονται για την εγκατάσταση «ανεμομετρικού ιστού». Οι «ανεμομετρικοί ιστοί» εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών για διάστημα 6-12 μηνών με σκοπό τη συλλογή στοιχείων ανέμων εν’ όψη επικείμενης εισήγησης για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες).

Όπως μας πληροφόρησαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ως τώρα αιτήσεις για ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην περιοχή του ελατοδάσους των Γερανείων έτυχαν αρνητικής γνωμοδότησης από τη διεύθυνση Δασών. Αυτές οι γνωμοδοτήσεις έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν μπορούν ν’ αποκλείσουν την ανάπτυξη αιολικού πάρκου διότι τον πρώτο λόγο έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Γερανείων, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια ισοπεδώνεται χώρος μεγαλύτερος από ένα (1) στρέμμα και οι δρόμοι προσέγγισης έχουν φάρδος περίπου επτά (7) μέτρα. Με την εγκατάσταση λοιπόν 10 έως 20 ανεμογεννητριών εξαφανίζεται το ελατοδάσος.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν άμεσα η Δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση δασών και το Δασαρχείο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν ήμαστε γενικά αντίθετοι με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αλλά θεωρούμε ότι απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση και επιλογή των χώρων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, αξίζει να θυσιάσουμε το μοναδικής ομορφιάς και σημασίας ελατοδάσος της κορυφογραμμής των Γερανείων που, σημειωτέον, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000)

Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το χωριό Παυλος 150 κατοικων στην Βοιωτια νοικιασε δύο άγονα λοφάκια και στήθηκαν 5 ανεμογενήτριες.
    Τα έσοδα είναι 300.000 ευρώ το μήνα

  2. Απάντηση στον 3:03
    Όπως το λέτε και σεις νοίκιασε (;;;) δύο ΑΓΟΝΑ λοφάκια και στα Γεράνεια έχουμε να κάνουμε με μοναδικό στο είδος του ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΣ. Διευκρινήστε επίσης ποιός νοίκιασε σε ποιόν, διότι στη δική μας περίπτωση, όπως και σε αντίστοιχες άλλες, κανείς δεν ρωτάει την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερο την τοπική κοινωνία. Ακόμη και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Διευθύνσεως Δασών δεν λαμβάνονται υπόψη.

  3. Ρε φιλε των 3.03μμ ωρών εισαι αλλου για αλλου. Πρωτον δεν κατανοεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεύτερον ακουσες μια μπαρούφα περι εσόδων και την πετάς άκριτα.
    Για να καταλάβεις: Αν μπουν 15 ανεμογεννητριες στα Γεράνεια ο Δήμος θα έχει 900.000 ευρω το μήνα έσοδα; Για σκέψου λιγάκι. Φίλε του Δήμου δεν του πέφτει λόγος

  4. Τα λεφτά που θα πληρώνουμε στη ΔΕΗ απλά θα πηγαίνουν απ'ευθείας στη Γερμανία ! Μην έχουν αυταπάτες κάπιοι για 'ανάπτυξη' και μπαρούφες. Αναπτυξη είναι αυτή που είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι προς όφελος των πολυεθνικών και των κάθε λογής αποικιοκρατών. Είναι τόσο δύσκολο να κάνει ο Δήμος αιολικό ή φωτωβολταικό ή γεωθερμία – μια που έχουμε και το σουσάκι- σε κάταλληλες πάντα τοποθεσίες και τα έσοδα να ελαφρύνουν τους πολίτες ; Αλλα και να θέλουν δεν θα τους αφήσουν τα μεγάλα κοράκια.
    Αντίσταση, γιατι αυτοί σε λίγο θα μας μπιπ μπιπ

  5. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΦΙΛΕ 3.51….ΟΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΔΕΣ ΔΗΜ. ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΕ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ???
    ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ…

  6. O επαναστατης αντιδημαρχος τι λεει για ολα αυτα????????
    χαχαχαχαχα….σημερα κρεμαγε λαμπιονια στους αγιους….
    πως θα πουμε οτι βοηθαει στον πολιτισμο του δημου….
    ερωτηση…
    ο δημαρχος τι λεει????????
    γιατι δεν βγαζει δελτιο τυπου να μας πει οτι οδημος θαχει εσοδα απο τις ανεμογενητριες για κοιμηθουμε ησυχα…

  7. Παιδιά, προσέξτε λίγο όταν διαβάζετε γιατί εκεί που αναφέρουν οι άνθρωποι "ανάπτυξη αιολικού πάρκου" εννοούν την όλη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και όχι την οικονομική ανάπτυξη. Εξάλλου, από τα συμφραζόμενα, φαίνεται καθαρά ποιά είναι η άποψή τους για το θέμα.

  8. Μία μικρή γεύση εκχέρσωσης από ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    http://www.youtube.com/watch?v=MwE5SJZPZXs&feature=related

    (όσο άσχημο αν είναι και πάλι το αποτέλεσμα, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ίχνος δέντρου)
    Τώρα το πως υπάρχουν βλέψεις για περιοχές Natura και μάλιστα σε «ιδιόκτητες» δασικές εκτάσεις των οποίων η «ιδιοκτησία» προκύπτει από παραχωρητήριο του
    Υπουργείου Γεωργίας για συλλογή ρετσίνης από το 1924,
    είναι ένα θέμα που χωράει πολύ κριτική.

    Φανταστείτε κάτι τέτοιο στις κορυφές των Γερανείων με αέρα 10 μποφόρ.
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=I2NscsOj2AY&feature=endscreen

    Τέλος ένα ενδιαφέρον βιντεάκι…
    http://vimeo.com/15579167

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog