Ολοένα φαίνεται να σφίγγει ο κλοιός

γύρω από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας καθώς 55.000 εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπεται να κλείσουν το 2012 σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κατά της χθεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου για το 2011,σημείωσε: » …ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται από την ανατροπή της κερδοφορίας στην αγορά. 60.000 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» μόνο τη διετία 2009-11, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Οι προβλέψεις του 2012 φέρνουν επιδείνωση, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία…».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες.
Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις.
Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
Εν συνεχεία,  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ενίσχυση του μικρομεσαίου εμπορίου και τα επτά έψιλον που απαιτούνται για την ανάκαμψη της αγοράς: Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Επαναδιαπραγμάτευση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξάλειψη φοροδιαφυγής και παρεμπορίου. Εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών. Εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. Ενεργοποίηση ΕΣΠΑ με περισσότερο εμπόριο. Εξαγωγικός προσανατολισμός. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί μία ευρεία κοινωνική συναίνεση ανάμεσα στις υγιείς κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας, με σκοπό τη συνομολόγηση ενός Κοινωνικού Συμβολαίου Αλληλεγγύης για την κοινωνική συνοχή.
Την ανάγκη εξυγίανσης και ανάπτυξης του εμπορίου υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ.
Επιτέθηκε μάλιστα στην κυβέρνηση Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «συνέθλιψαν αυτούς που ήδη πλήρωναν, αλλά δεν άγγιξαν όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά» και πως «αντί να αλλάξουν το φορολογικό σύστημα, αύξησαν τους φορολογικούς συντελεστές».
«Όσοι μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα, φεύγουν. Κι όσοι δεν αντέχουν, κλείνουν. Έτσι η φορολογική βάση συρρικνώνεται, αντί να διευρύνεται. Κι όσοι δεν μπορούν να φύγουν και δεν αποφασίζουν να κλείσουν, ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποφύγουν τα τεράστια φορολογικά βάρη. Κι έτσι η φοροδιαφυγή επεκτείνεται», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι η λύση είναι ένα άλλο φορολογικό σύστημα και όχι μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές, με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής στο εμπόριο και τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος εμπόρων.
Ο κ. Σαμαράς  τόνισε ότι, το εμπόριο,  θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα, ενώ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο και στην Ανάπτυξη που θα ακολουθήσει.