Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες από την Standard and Poor’s

- Advertisement -
Σε τροχιά υποβάθμισης έθεσε χθες ο οίκος Standard and Poor’s

τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμου χρέους 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α. (πράγμα που σημαίνει πως έχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό τους εντός 90 ημερών.)

Η S&P’s περίμενε πρώτα να κλείσει η Wallstreet για να μην υπάρξουν αναταράξεις και μετά απασφάλισε την… χειροβομβίδα. (τα αποτελέσματα είναι ορατά από τα ξημερώματα στα ασιατικά χρηματηστήρια)
Ο οίκος σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι έχουν ενισχυθεί η συστημικοί κίνδυνοι, ασκώντας πίεση στην ευρωζώνη ως σύνολο.
Ελλάδα και Κύπρος, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των χωρών προς υποβάθμιση , αφού βρίσκονται σε CC/creditwatch και creditwatch negative αντίστοιχα.
Η πρώτη αντίδραση ήταν μάλλον «χλιαρή» και ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, όπου σημείωσε ότι «η ανησυχία του οίκου αξιολόγησης είναι κατανοητή» και «μία παρατεταμένη οικονομική κρίση θα μπορούσε να περιπλέξει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φιλανδικών τραπεζών και , κατά συνέπεια, να αυξηθεί η ανάγκη για κρατική παρέμβαση».
Το ίδιο «χλιαρή» και η αντίδραση της Γαλλίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου, τόνισε ότι «η Standard & Poor΄s δεν έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες».
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η στιγμή της ανακοίνωσης. Το μήνυμα εστάλη τόσο από τις «αγορές» προς τους πολιτικούς της Ευρωζώνης, ενόψει της Σύνόδου Κορυφής στις 9 του μήνα όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog