Τα Χριστούγεννα, για πολύ κόσμο, αποτελούν τη μεγαλύτερη γιορτή τού έτους. Είναι η γιορτή που θα τους δοθεί η ευκαιρία να βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, να περάσουν όμορφα, να ξεκουραστούν και να χαρούν όλο το εορταστικό κλίμα.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους τα Χριστούγεννα, και γενικότερα οι γιορτές, αποτελούν μαρτύριο. Τέτοιες μέρες νιώθουν να…

κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα όπως: λύπη, απαισιοδοξία, αδιαφορία, ανηδονία και γενικότερα παρουσιάζουν μια καταθλιπτική διάθεση.

Η κατάθλιψη και η αρνητική διάθεση αυτές τις μέρες μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η πεποίθηση πως «πρέπει να περάσω καλά, επειδή είναι γιορτές», τα οικονομικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν να περάσει τις γιορτές όπως φαντάζεται ή, γενικότερα, επειδή υπάρχουν προβλήματα που υπήρχαν και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του υπολοίπου χρόνου και έχουν μείνει άλυτα.
Κάποιοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη των γιορτών με παθητικό τρόπο, όπως είναι το να κάνουν υπομονή να περάσουν. Κάποιοι άλλοι με το ευφυολόγημα: «λόγω των ημερών», αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά οι τρόποι αυτοί δεν βοηθούν την κατάσταση ούτε λύνουν το πρόβλημα. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
Αν είσαστε μόνοι και δεν σας έχει καλέσει κανείς, τότε καλέστε εσείς κάποιους (ακόμα και ένας φτάνει για να περάσετε όμορφα τις γιορτές). Αν επιμένετε πως οι γιορτές αυτές χρειάζονται περισσότερους από έναν για να υπάρχει εορταστικό κλίμα, τότε αναζητήστε ιδρύματα, γηροκομεία, φιλανθρωπικά κέντρα κ.λπ. για να κάνετε γιορτές με πολύ κόσμο. Ξεκινήστε από τώρα. Μάθετε ποια ιδρύματα βρίσκονται κοντά σας και πως μπορείτε να συμμετάσχετε.
Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι «επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσω καλά». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να περάσετε τις μέρες αυτές μέσα στη θλίψη και στη γκρίνια. Αν, για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους, δεν σας εκφράζουν τα Χριστούγεννα και δεν θέλετε να συμμετάσχετε στο γιορτινό κλίμα, κάντε κάτι για εσάς. Απολαύστε τη «μοναξιά» σας κάνοντας πράγματα που θα σας ξεκουράσουν και θα σας ευχαριστήσουν. Έχετε όλο το χρόνο να ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό σας. Χουζουριάστε στο κρεβάτι, δείτε ταινίες, κάνετε αρωματοθεραπείες, διαβάστε, απολαύστε την ησυχία, κάνετε ένα ταξίδι κ.λπ.
Χριστούγεννα και γιορτές δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδευτεί μια ολόκληρη περιουσία για να περάσει κανείς καλά. Μην πιστεύετε πως όσο πιο πολλά ξοδεύει κανείς αυτές τις μέρες, τόσο πιο καλά θα γιορτάσει. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο μπουκέτο από μερικά φύλλα ελάτου και κουκουνάρια είναι αρκετό για να δώσει μια εορταστική ατμόσφαιρα στο χώρο σας. Λίγα κόκκινα κεριά και μερικές γιρλάντες μπορούν να στολίσουν θαυμάσια το τραπέζι σας.
Βάλτε τη φαντασία σας να δημιουργήσει και δεν θα χάσετε. Συχνά κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία αυτές τις μέρες καθώς θυμούνται πως περάσανε κάποιες άλλες γιορτές με ανθρώπους που τώρα δεν είναι κοντά τους. Η νοσταλγία και η αναπόληση δεν βοηθούν και δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αν νιώθετε έτσι κοιτάξτε προσεκτικότερα το σήμερα.
Και τώρα υπάρχουν κάποιοι γύρω σας που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται. Αναζητήστε τους και εκφράστε τους την αγάπη σας.
Μην αφήνετε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεση σας. Λύστε τα άμεσα ή σταματήστε να τα σκέφτεστε αυτές τις μέρες και βάλτε ως πρώτο στόχο να τα αντιμετωπίσετε αμέσως μετά τις γιορτές.
Αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να νιώθετε λύπη, όπως: πρόσφατος θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, ατύχημα κ.λπ., μην πιέζετε τον εαυτό σας πως πρέπει να περάσει καλά αυτές τις μέρες. Το πένθος είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσουμε, χωρίς, όμως, υπερβολές. Μη φοβάστε ότι θα μεταδώσετε τη φυσιολογική μελαγχολία που προέρχεται από το πένθος στους υπόλοιπους. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας σε κάποιο πολύ κοντινό και αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα ανακαλύψετε ότι οι άλλοι σέβονται το πένθος σας και ότι δεν πρόκειται να τους χαλάσετε τις γιορτές αν τις περάσετε μαζί τους.