Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατερίνα Φαρμάκη: Επιτέλους!! Δημοτικά λιμενικά ταμεία στην Κόρινθο και το Κιάτο

- Advertisement -

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ανακοίνωση ότι το λιμάνι της Κορίνθου ήρθε επιτέλους, στο Δήμο Κορινθίων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας…

Και αυτό διότι ομολογουμένως, η λειτουργία του λιμανιού, η οποία ήταν αποκλειστικά εμπορική και αποσπασματική σε σχέση με την συνολική ανάπτυξη της πόλης, συσσώρευσε προβλήματα, επιβάρυνε τον οικιστικό της ιστό και υποβάθμισε την ποιότητα της ζωής των δημοτών.

Το ζήτημα του λιμανιού ήταν μια από τις μεγάλες προτεραιότητες του Δήμου Κορινθίων και του δημάρχου κου Αλέξανδρου Πνευματικού.

Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου ενδιαφέρθηκα για το θέμα, έχοντας προσωπική άποψη και από τη θητεία μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Είχα δε, κατʼ επανάληψη συναντηθεί τόσο με τον τέως Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κο Βλάχο, όσο και με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, κο Διαμαντίδη, στον οποίο μαζί με το Δήμαρχο κο Πνευματικό μεταφέραμε τις ανησυχίες των πολιτών και τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Προς πληροφόρηση, θυμίζω ότι με το Ν.2738/1999 όπως τροποποιήθηκε, ορίστηκε ότι με προεδρικά διατάγματα μπορούν να μεταφέρονται σε Δήμους ή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αρμοδιότητες υφιστάμενων Λιμενικών Ταμείων. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από δημοτικά ή νομαρχιακά νπδδ ή ειδικές δημοτικές ή νομαρχιακές υπηρεσίες, που συνιστώνται με τα ανωτέρω ΠΔ για τον σκοπό αυτό. Για τη μεταφορά δε, των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Κορινθίας που αφορούσαν το Δήμο Κορινθίων, είχε συσταθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με το ΠΔ 201/2001.

Εντούτοις όμως, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΝ αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το νόμο μη εκδίδοντας το ΠΔ περί της καταργήσεως του υφιστάμενου λιμενικού ταμείου, παρά τη σχετική υπʼαρ.155/2007 γνωμοδότηση του Γʼ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έλυνε το ζήτημα προβλέποντας ότι «…τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία ασκούν τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες, άνευ ανάγκης προηγούμενης εκδόσεως ΠΔ περί καταργήσεως των Λιμενικών Ταμείων από τα οποία αυτές μεταφέρονται….».

Τελικά, το ζήτημα αυτό λύθηκε εν έτη 2012 καθώς ο σημερινός Υφυπουργός Ναυτιλίας ουσιαστικά αποδέχθηκε την υπʼαρ.155/2007 γνωμοδότηση, αποστέλλοντας την έγγραφη έγκρισή του, λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενημερωθούν οι δήμοι σχετικά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το σχετικό άρθρο 103 του Ν.3852/2010 (Σχέδιο Καλλικράτης), που ουσιαστικά δεσμεύει το υπουργείο Εσωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μετά την έγκριση του Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν σε εμένα προσωπικά και από τον αρμόδιο Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κο Αθανάσιο Ξηρό, στον οποίο και απευθύνθηκα προκειμένου να διαπιστώσω ότι η πολιτική εξαγγελία του κου Γεωργιάδη είναι πραγματικότητα και όχι απλό ευχολόγιο.

Σήμερα λοιπόν, ο κος Γεωργιάδης αποκαθιστά μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της Πολιτείας, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, και για την οποία η αρμόδια πολιτική ηγεσία ήταν ενημερωμένη και από τον Δήμαρχο Κορινθίων και από εμένα προσωπικά, ήδη από το 2009.

Είναι λοιπόν, δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του Δημάρχου Κορινθίων κου Πνευματικού, του οποίου πράγματι οι προσπάθειες ήταν μεγάλες και ο οποίος ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα του δημοτικού λιμενικού ταμείου. Οι προσπάθειες του τελικά, δικαιώθηκαν έναντι εκείνων των συμφερόντων που εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό ανάπτυξης -και δη τουριστικής- του συγκεκριμένου λιμανιού.

Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράζομαι και εγώ γιατί έστω και τώρα, η Πολιτεία έκανε δεκτό το δίκαιο αυτό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαιρετίζω λοιπόν, τη δημιουργία των νέων δημοτικών λιμενικών ταμείων του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Κιάτου και ευελπιστώ ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για τη δημιουργία και των υπολοίπων δημοτικών λιμενικών ταμείων στο νομό Κορινθίας.

Άλλωστε ήμουν και είμαι πεπεισμένη ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι κάθε πόλης πρέπει να είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την λειτουργία των λιμανιών τους, καθώς αυτοί είναι αρμόδιοι να γνωρίζουν και το συμφέρον των πολιτών και τις ανάγκες της πόλης τους. Ελπίζω και εύχομαι να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους αυτή!

- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. re paidia me to limeniko tameio kai to limani tou loutrakiou ti egine giati mperdeftika. perase ston dimo h oxi ?
    mipos einai kati san ton gialino ktirio kai tin pigi tou eot pou meta tin fiesta paradosis-paralavis, mas enimerosan otin DEN ta perni o dimos, ala PARAXORITE h xrisi tous stin PERIFERIA ?

  2. s-spinos:
    Μα καλά αυτή η κυρία δεν έχει καθόλου το "γνώθι σ΄αυτόν";;;
    έπρεπε δλδ. νάρθει ο βιβλιοπωλητής του ΛΆΟΣ για να λύσει το
    χρόνιο πρόβλημα;;;
    και το λέει χωρίς να αισχύνεται;;;;;;;;;;;;
    μήπως πρέπει στο λιμάνι της Κορίνθου να στήσουν και μια προτομή του Άδωνι;;;
    έτσι όπως μας τα λέει, καλά θα κάνει να το εισηγηθεί στο ΔΣ των
    Κορινθίων.

  3. ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ

  4. ΜΠΟΜΠΥ-ΛΑΚΗ ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ
    ΤΟ "ΠΑΣΟΚΙΔΟ"
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΟ (ΤΟ ΛΗ ΜΕ Η ΟΠΩς ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ) ΚΙΝΗΜΑ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ.
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑς ΤΟΠΙΚΗΣ Ο ΕΝΑΣ "ΚΥΠΑΤΖΗΣ Ο ΑΛΛΟΣ"
    ΣΤΑΜΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ Ή ΑΛΕΠΟΥ

  5. Μεγαλύτερος δοσίλογος απο τον Τσίπρα δεν υπάρχει.Αυτός και το νεοεποχίτικο-νεοταξικό κόμμα του,που συνηγορούν σε οτιδήποτε αντεθνικό και ανθελληνικό.

  6. O ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΦΑΜΠΡΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ?

  7. s-spinos:
    alex, δεν ξέρω αν το επιτρέπετε, πάντως αντιγράφω ένα κείμενο
    από το περιοδικό UNFOLLOW που ταιριάζει γάντι στις απόψεις της
    κ.Φαρμάκη και σας το παρουσιάζω:

    Φασίστες; Ποιοι φασίστες;
    Μια στάση θέλει τη συζήτηση περί φασιστών στην κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" να είναι κατώτερη του επιπέδου των των πολιτισμένα διαλεγομένων περί την πολιτική.
    Υποστηρίζει ότι ως αποτυχημένοι ή,εν πάση περιπτώσει, μετριότατων επιδόσεων δημοσιογράφοι,τηλεπαρουσιαστές, και
    βιβλιοπώλες, αδυνατούν έστω και να είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένοι φασίστες και, συνεπώς, θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουμε ως το μόνο το οποίο κατόρθωσαν να είναι με
    σχετική επιτυχία: γελωτοποιούς.
    Μια άλλη στάση θεωρεί ότι το κόμμα του ΛΑΟΣ ενηλικιώνεται μέσω του διορισμού του-δυσανάλογου,έστω,με το εκλογικό ποσοστό του- στο κυβερνητικό σχήμα,αποβάλλει δηλαδή τα ακραία στοιχεία των απόψεών του,και ότι αυτό είναι καλό και πρέπει να επικροτηθεί. Η στάση αυτή διαμορφώνεται χάρη σε
    πολύπλευρους spin doctors που φροντίζουν να παρουσιαστούν οι
    εν λόγω πολιτικοί του ΛΑΟΣ υπό το πιο κολακευτικό φως,όπως
    οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Αλάξης Παπαχελάς και του MEGA Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι τους
    καλούν στις εκπομπές τους για να μας εξηγηθούν.
    Διαμορφώνεται επίσης χάρη πολιτικούς απολογητές, όπως ο
    Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι παρέχουν την εξ
    αριστερών οπτική. Και χάρη σε θεωρητικές τοποθετήσεις, όπως
    του επαγγελματία εκ των έσω αντιφρονούντα Μίμη Ανδρουλάκη:
    "Η ένταξη της ΑΛΛΟΤΕ άκρας δεξιάς στο δημοκρατικό και συνταγματικό τόξο αποτελεί πρόοδο. Γιατί είστε υποκριτές; Ο
    Καρατζαφέρης εξημέρωσε δυνάμεις και της ακροδεξιάς.Τις έβαλε
    στό σύστημα,τις έκαμε χρήσιμες. Για φανταστείτε να υπήρχε η
    ακραία άκρα δεξιά, η φασιστική, εν μέσω κρίσης και να λέει ότι χρειάζεται ένας λοχίας να έλθει στα πράγματα; είναι μια
    πρόοδος". Συνεχίζεται…

  8. …συνέχεια
    Οι δύο αυτές στάσεις συνοψίζουν την αντιμετώπιση της συντριπτικής μερίδας των πολιτικών – και από την άποψη της
    εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο και εκτός – πεποιθήσεων:
    συντηρητικοί δεξιοί,μετριοπαθείς δεξιοί,(νεο)φιλελεύθεροι,
    σοσιαλδημοκράτες,σοσιαλίζοντες,ευρωαριστεροί,μετριοπαθείς
    αριστεροί,εθικοαριστεροί. Οι μόνοι που μένουν απέξω είναι
    περιθώριο ούτως ή άλλως, με την εξαίρεση του συμπαθέστατου
    ΚΚΕ που είναι παθολογικά sui generis, ό,τι και να γίνει.

    Για την πρώτη στάση: Θυμάμαι όσους κατέτασσαν- δικαίως ίσως- στις τάξεις των γελωτοποιών τους δημιουργούς τέτοιων διασκεδαστικών πολιτικών στιγμών όπως η ΔΗ.ΑΝΑ. η ΠΟΛ.ΑΝ. και το ΚΕΠ. Η πρώτη μας έδωσε τον "πιο επιτυχημένο" Πρόεδρο της Δημοκραατίας, τον Κωστή Σεφανόπουλο. Η δεύτερη τον άνθρωπο που νίκησε την παρ΄ολίγον "πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ελλάδας",για να γίνει πρόεδρος της ιστορικής παράταξης
    κτλπ., τον Αντώνη Σαμαρά, εφιάλτη par excellence της οικογένειας Μητσοτάκη, τότε και τώρα. Και η τρίτη,τον υπουργό Αμύνης μας και αντιπρόεδρο της ιστορικής παράταξης
    κτλ. Αποτυχίες μπορεί να ήταν,αλλά όρισαν τις μοίρες όλων μας, βρέθηκαν σε θέσεις που τους επέτρεψαν να αποφασίσουν για εμάς. Ας το έχουν αυτό υπ΄όψη τους οι σνομπ θιασώτες του υψηλού πολιτικού διαλόγου.

    Για τη δεύτερη στάση: Δεν θέλω να γίνω βιβλικός- κάτι που μάλλον θα άρεσε στον ΛΑΟΣ- και να θυμίσω τους λύκους με προβιά. Αλλά η "ενηλικίωση" ενός κόμματος που αρνείται τον ανθρωπισμό,με στελέχη ρατσιστές, εθνοκάπηλους και πολεμοκάπηλους,ημιμαθείς διαστρεβλωτές της Ιστορίας ως επιστήμης και απόπειρας κατανόησης, αρνητές του ολοκαυτώματος και χυδαίους αντισημίτες, τραμπούκους με τσεκούρια, πονηρούς υποστηρικτές νεοναζιστικών συμμοριών
    όπως η Χρυσή Αυγή,οπορτουνιστές σε κάθε περίσταση με εξέχουσα το Μνημόνιο- επιτρέψτε μου την προσωπική εμμονή-
    αγράμματους λογιοτατίζοντες οπαδούς του πολυτονικού, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: απειλείται ό,τι ένας σώφρων
    πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται ως "δημοκρατία".
    Το απειλούν με τις ιδέες τους, με την παρουσία τους, με τη ρητορική τους, με τη μεταμφίεσή τους,με αυτήν ακόμη την αισθητική τους. Και όσοι με περισσή επιδεξιότητα τους
    νομιμοποιούν- είτε λόγω σκοπιμότητας είτε,θα το παραδεχόμουν αβίαστα, λόγω της ανάγκης τους να είναι "ρηξικέλευθοι", δηλαδή, λόγω ανοησίας- καλά θα κάνουν να προσέχουν:

    Κάπως έτσι οι ενήλικοι γελωτοποιοί παίρνουν την τύχη μας στα χέρια τους. Περνάνε χρόνια. Κι ύστερα, αν επιζήσεις, λες:
    "Δεν κατάλαβα πως έγινε… Εμείς δεν ξέραμε απ΄αυτό…"
    Αυγουστίνο

  9. Εισαστε ολοι κομπλεξικοι ,και απλως μιλατε για να μιλατε και ας αμπελοφιλοσοφειτε.
    Δηλαδη τι να κανουμε δεν σας αρεσει η αληθεια ?
    Αυτη ειναι και η πραγματικοτητα ,μια χρονια απαιτηση του δημου Κορινθιων τακτοποιηθηκε με τον Γεωργιαδη ,ενω οι εκαστοτε προκατοχοι του ξυνοντουσαν .
    Και τωρα τι να κανουμε ,αυτο να μην το αναφερουμε γιατι το κανε ο Μπουμπουκος .Ελεος και παλι ελεος !!!!
    Το θεμα ειναι τι κανει ο δικος μας κοιμισμενος εσσαει δημος και δεν παραδειγματιζετε για τα αναλογα εστω και εκ των υστερων ,μηπως και κουνηθει κατι στο βαλτομενο μας τοπο .

    Τωρα ,οσο για την τοποθετηση της κ. Φαρμακη μπραβο που στηριζει τετοιες αποφασεις και ας ειναι απο αντιπολιτευομενο κομμα . Μπραβο και στην στηριξη της στον κ. Πνευματικο.
    Καλη αυριανη σε ολους σας

  10. Αυτο ειναι το αίσχος! Να έρχεται ο μπουμπούκος και να λύνει τα προβλήματα αντί τα συντρόφια του ΠΑΣΟΚ (τη ΝΔ την είδαμε και αυτήν και τον Παπαληγούρα). Έμενα με ενδιαφέρει να λύνονται τα προβλήματα του κόσμου και όχι το ποιος τα λύνει. Αν τα λύνει ο μπουμπούκος μπράβο του! Αν τα λύνει η Φαρμάκη μπράβο της! Και εδώ που τα λέμε, ο "υπουργός μας" πιο προβλημα έλυσε…για να ξέρω….

  11. 1:39, ο Τσίπρας, είναι πολιτικός μηχανικός. Είχε γραφείο με συνεργάτη και από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος, αποχώρησε από το γραφείο. Για να γίνεις πολιτικός πρέπει να έχεις δουλέψει στην φάμπρικα;

  12. s-spinos:
    &8:03, όπως π.χ. ο ΓΑΠ ή ο Αντωνάκης, ή ο Μπένι, ή ο Παπαδήμος
    που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα ένσημα που απέκτησαν στις φάμπρικες!!!!
    ή μήπως η κ.Φαρμάκη ή ο κ.Μπεγλίτης;;;;;;;;;;;;;;;

  13. πέφτει και ολίγη λογοκρισία τελευταίως, μπράβο στα "παιδάκια με τα κουβαδάκια της δημοκρατίας", μερικές αλήθειες σας πέφτουν ολίγο βαριές, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.

  14. 8:17,αν είσαι ο συγγραφέας του σχολίου με τα σκ..α αρχηγού πολιτικού κόμματος,θα σου πρότεινα άλλη φορά να μην το γράφεις,αν θέλεις να δεις το σχόλιο σου αναρτημένο…χωρίς αυτή την έκφραση,πολύ ευχαρίστως να το αναρτήσω…αλλιώς,κάτσε παρέα με αυτά και κάνε υποδείξεις περί λογοκρισίας…ο νοών,νοείτω (πιστεύω)…

  15. Καλά μπορείτε και να τη βρίσκετε μεταξύ σας, είναι βολικές οι ομοφωνίες, φτιάχνουν και ατμόσφαιρα. Είσαστε εσείς που όποιον διαφωνεί μαζί σας τον λέτε φασίστα. Οι μέντορες του φασισμού να λένε τους άλλους φασίστες. Όνειρα γλυκά παιδάκια και να αποφεύγετε τις κακές παρέες (με άλλες ιδέες) υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog