Όταν ξεκινάς να μένεις μόνος σου, είτε είσαι φοιτητής είτε εργαζόμενος, αποκτάς αρχικά δύο ειδών ποτήρια. Ένα είδος για νερό και αναψυκτικά και ένα είδος για κρασί. Μόνο που υπάρχουν δεκάδες είδη ποτηριών εκεί έξω, που αντιστοιχούν σε πολύ διαφορετικά κοκτέιλ και ποτά.
Δεν λέμε ότι αν δεν σερβίρεις το port στο κατάλληλο ποτήρι ή αν δεν έχεις cocktail glass για daquiri, θα ξενερώσει η παρέα σου. Ούτε ότι χριεάζεται να αγοράζεις ό,τι καινούριο βγαίνει για να απολαμβάνεις το ουίσκι σου. Όταν όμως φτιάχνεις ένα σπίτι, θα ήταν καλό σιγά σιγά να το εξοπλίσεις και όσον αφορά το bar του…

Γιατί είναι βέβαιο ότι έχει πάρει shaker και σουρωτήρι για εκείνη την μία φορά το χρόνο που θα αποφασίσεις να φτιάξεις κοκτέιλ. Πού θα τα σερβίρεις όμως όταν έρθουν οι φίλοι σου να τα δοκιμάσουν;
Δες ποιά είναι τα πιο τυπικά ποτήρια ποτού και κοκτέιλ και απόκτησε αυτά που θεωρείς ότι θα χρησιμοποιείς περισσότερο.

Highball

  Ψηλό και ευρύ ποτήρι που προσφέρεται για διάφορα κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary. Ιδανικό για χορταστικά κοκτέιλ χάρη στο μέγεθός του.

Lowball ή Old Fashioned

  Η κοντή έκδοση ενός Highball, στην οποία συνήθως σερβίρονται είτε σκέτα ποτά είτε κοκτέιλ με ουίσκι. Εξού και το όνομα Old Fashioned που έχει δωθεί στο διασημότερο κοκτέιλ με Bourbon.

Tom Collins

  Ψηλόλιγνο ποτήρι που μπερδεύεται συχνά με το Highball αν και είναι σημαντικό πιο στενό. Αγαπημένο των Ελλήνων επιχειρηματιών της νύχτας για να σερβίρουν ποτό με αναψυκτικό μιας και ξεγελάει το μάτι αφού δεν χωράει και τόσο αλκοόλ όσο δείχνει.

Balloon ή Snifter

  Ποτήρι με ευρεία βάση αλλά πιο στενό τελείωμα για να καταφέρνει να αιχμαλωτίζει τα αρώματα του ποτού. Χρησιμοποιείται κυρίως για brandy, ουίσκι, λικέρ αλλά και μερικές πολύ αρωματικές μπίρες.

Martini Glass

  Το πιο συνηθισμένο ποτήρι για κοκτέιλ. Σχεδόν όλα τα κοκτέιλ μπορούν να σερβιριστούν σε αυτό το ποτήρι αν και είναι ιδανικό για martinis.

Cocktail glass

  Ιδανικό για daquiri και margaritas, είναι ένα από τα πιο κλασικά ποτήρια που βλέπεις σε bar και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για κοκτέιλ.

Champagne flute

  Λεπτό και κομψο ποτήρι, ιδανικά σχεδιασμένο για ένα υπερτιμημένο ποτό όπως η σαμπάνια. Χωράει συνήθως γύρω στα 200 ml ποτού αν και δεν πρέπει να γεμίζει ως την κορυφή.

Champagne Saucer

  Το ποτήρι για να κάνεις την σαμπάνια σου πιο ενδιαφέρουσα προσθέτοντας πουρέ (οκ χυμό) ροδάκινου για να φτιάξεις ένα bellini. Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα flute και για τα κοκτέιλ της σαμπάνιας.

Hurricane

  Μην βγάλεις αυτό το ποτήρι σε κοινή θέα αν δεν το έχεις στολίσει πρώτα με ανανάδες, ομπρελίτσες και χρωματιστά καλαμάκια. Ιδανικό για μεγάλα κοκτέιλ αλλά όχι και τόσο απαραίτητο στη συλλογή σου.

Μπορείς επίσης να μην αποκτήσεις κανένα από αυτά τα ποτήρια και να σερβίρεις τα πάντα στο ψηλό φαρδύ ποτήρι που πήρες σε 12αδα στις εκπτώσεις.

 Χρήστος Χατζηιωάννου
*oneman