Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Θανάσης Ζόγκας για τις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια!

- Advertisement -

Η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η σχεδόν βέβαιη εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη μας στο ορατό μέλλον ανάγκασαν την ανθρωπότητα να στραφεί στις γνωστές φυσικές μορφές ενέργειας, δηλαδή στην ηλιακή ,την αιολική και την υδροδυναμική, γνωστές απο την αρχαιότητα…

Σήμερα γνωρίζουμε τη ενέργεια που προέρχεται απο την βιομάζα,την γεωθερμία,τα παλιροικά και τα θαλάσσια κύματα.
Αμέσως μετά την ενεργειακή κρίση το 1980 , η διεθνής κοινότητα άρχισε να αναγνωρίζει το πεπερασμένο των παγκοσμίων αποθεμάτων συμβατικών πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο σε σύγκριση με την ανεξέλεγκτη αύξηση των ρυθμών κατανάλωσης ιδιάιτερα στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας.
Αξίζει μόνο να υπογραμίσω πως η ανθρωπότητα έχει δαπανήσει τα τελευταία χρόνια παγκόσμια αποθέματα πρώτων υλών που αποταμιεύθηκαν κατα την διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής του πλανήτη μας!
Η χρήση πυρινικής ενέργειας και η προσπάθεια ελέγχου της σύντηξης έδωσε προσωρινά κάποιες ελπίδες για την συνέχιση των υφιστάμενων ρυθμών ανάπτυξης.Δυστυχώς όμως η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και το πολύ υψηλό κόστος προστασίας απο τη ραδιενέργεια έθεσε ερωτήματα για την βιωσημότητα αντίστοιχων προσπαθειών.
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω πολλοί ειδικοί πρότειναν την χρήση ήπιας μορφής ενέργειας όπως η αιολική.
Αιολική ενέργεια είναι λοιπόν η κινητική ενέργεια που έχει ο άνεμος και μπορεί να κινήσει τα πτερύγια μιας εγκατεστημένης ανεμογεννήτριας παράγοντας έτσι ηλεκτρισμό.
Η ανάγκη μέγιστης αξιοποίησης της αιολικής ενάργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιάς περιοχής μας οδηγεί στη χρησιμοποιήση των αιολικών πάρκων.
Ανεμογενν’ητρια είναι η μηχανή εκείνη που μετατρέπει την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.
Η πρόσκρουση αέριας μάζας στη πτερωτή της μηχανής προκαλεί την περιστροφική κίνηση σε αυτήν.Η κίνηση μεταδίδεται στον βασικό άξονα οπου με τη χρήση ηλεκτρομηχανολογικού μηχανισμού μετατρέπεται σε ηλεκτρική και αποδίδεται στην έξοδο της μηχανής.
Οπως κάθε πράγμα στη φύση έχει δύο όψεις τη θετική και την αρνητική έτσι και η χρήση της αιολικής ενέργειας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ολα όμως έχουν άμεση σχέση με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Χαμηλή ροή ενέργειας (watt/m2)που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί οδηγεί σε Α/Γ μεγάλων διαστάσεων
Η αδυναμία ακριβούς πρόβλεψης της ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων δεν μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την απαραίτητη αιολική ενέργεια την στιγμή που την χρειαζόμαστε.Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε τις Α/Γ ως εφεδρική πηγή ενέργειας ή σε συνδοιασμό με άλλα συστήματα παραγωγής.
Η περιορισμένη δυνατότητα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού μόνο σε μικρό φάσμα ταχυτήτων.
Μικρό ποσοστό παραγωγής ωφέλιμης ενέργειας απο την απορροφούμενη αιολική ενέργεια , λόγω αεροδυναμικών και μηχανικών απωλειών.
Αεροδυναμικοι θόρυβοι που δημιουργούν όχληση σε κοντινή όμως απόσταση.
Σημαντικές παρεμβάσεις και διαμορφώσεις για την εγκατάστασή τους.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η χώρα μας έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας.Δηλαδή εμφανίζει ανέμους σημαντικής ταχύτητας σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.
Σημαντική ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας απο εισαγόμενα καύσιμα που οδηγούν σε συναλλαγματική αιμοραγία καθώς και σε εξάρτηση απο χώρες εκτός ΕΕ.Ας σημειωθεί η χώρα μας εξαρτάται απο χώρες υψηλού κινδύνου και οι οποίες εμπλέκονται συχνά σε πολιτικές και στρατιωτικές κρίσεις.
Ανακούφιση στα σημαντικά περιωαλλοντικά προβλήματα της χ’ωρας μας όπως στην Αθήνα ,Μεγαλόπολη ,Πτολεμαίδα κλπ.
Ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας καθώς μεγάλο μέρος των ανεμογεννητριών κατασκευάζονατι στην Ελλάδα.
Νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των επενδύσεων απο τοπικά και ξένα κεφάλαια.
Διαμόρφωση νέας αντίληψης και πολιτικής απέναντι στη φύση και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τησ χώρας μας.
Αξιοποίηση για τουριστικούς σκοπούς των αιολικών όπως ξεναγήσεις εκπεδευτικές εκδρομές κλπ.
Σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς το κόστος της ενέργειας απο τον άνεμο έχει μειωθεί κατα 85%.
Και το σημαντικότερο όλων:
Σε σχέση μα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας, κάθε παραγόμενη kwh συνεπάγεται μηδενισμό της παραγωγής αερίων και στερεών ρύπων που θα παρήγαγε ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός που θα υποκαθίστανται. Ετσι η υποκατάσταση μόνο του 1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμβατικών σταθμών στην Ευρώπη απο αιολικούς σταθμούς θα απαλλάξει το περιβάλλον ετησίως απο την εκπομπή 15.000.000 τόνων C02, 20.000 τόνων διοξειδίου του θείου,40.000 τόνων οξειδίου του αζώτου και 1.000.000 τόνων στάχτης!!.

 Τι γίνεται στην Ευρώπη.
Βέλγιο : Εγκατεστημένο αιολικό πάρκο 100MW.Εκρεμούν δεκάδες άλλα.
Ιρλανδία : Εγκατεστημένο αιολικό πάρκο 250MW κοντά στις ακτές του Δουβλίνου.
Ισπανία: βασικά παντού.
Σουηδία : Εγκατάσταση 212MW αιολικό στο νησί Got land
M.Bρετανία: 218 MW και εκρεμούν πολλά άλλα.
Γερμανία: Ο γίγαντας της αιολικής ανάπτυξης .Ξεκίνησε το 1998 το πρόγραμμα WEEP για αρχική εγκατάσταση 250ΜW σύντομα έφτασε τα 350MW και το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας.Σκοπεύει να φτάσει τα 10.000MW και να καλύψει το 60% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό!
Δανία : Εγκατεστημένη αιολική ισχύς 4000MW. Εώς το 2030 σκοπεύει να καλύψει το 40% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό απο Α/Γ.
Είναι όφελος όλων μας να μαθαίνουμε απο τις επιτυχίες και τα προβλήματα των άλλων,και ας μή λησμονήσουμε ποτέ πως το περιβάλλων και οι πηγές του δεν είναι κληρονομιά μας άλλα δάνειο απο τις επερχόμενες γενιές.

Ζογκας Αθανασιος
Μηχανολόγος Μηχανικός.

Βιβλιογραφεία
Ι.καλδέλλης
Διαχείρηση αιολικής ενέργειας
Εργαστήριο ήπιων μορφών ενέργειας
Ε.Μ.Π
ΚΑΠΕ
ΔΕΗ-ΔΕΠ

- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ολα αυτα που λετε ειναι ωραια και σωστα,αλλα θελω να ανεβασετε φωτογραφιες απο τα αιολικα παρκα του εξωτερικου να δουμε που τις εχουν τοποθετησει.!!!!
    Ο γιγαντας της αιολικης ενεργειας,η Γερμανια,δεν εχει εγκαταστησει ανεμογεννητριες σε κανενα δασος της.
    Ολοι,θελω να πιστευω,ειμαστε ανοιχτομυαλοι και θελουμε να προστατεψουμε το περιβαλλον μας αλλα δεν μπορω να καταλαβω το σκεπτικο καποιων που θελουν να χαλασουν ενα τοσο ομορφο ελατοδασος που μας προσφερει οξυγονο και να το μετατρεψουν σ'ενα αιολικο παρκο…..

  2. δύστυχος για εμας το δάσος χάθηκε όταν κάψανε το βουνο το 1986!! Εκει που υπήρχε δάσος με την ανοχή του δασαρχείου ποιος ξέρει γιατί? (ξέρουμε ξέρουμε) το πανέμορφο δάσος έγινε αγροτεμέχια προς πώληση!!Κάντε μια βόλτα να το δείτε, και να καμαρώσετε όλους τους άρχοντες που ''αφιλοκερδώς''
    το επιτρέψαν!!

  3. Μπα, υπάρχουν και θετικά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Ας ενημερώσει κάποιος την κα Στάμου που απάντησε στο Δ.Σ σε ερώτηση κάποιου συμβούλου της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει κανένα ΥΠΕΡ από την εγκατάσταση αυτή.
    Οι ακραίες θέσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό έχει δείξει το πολύ κοντινό παρελθόν, όσον αφορά την προστασία (όπως θέλουν να την βλέπουν κάποιοι) του περιβάλλοντος.

  4. Κύριε Ζόγκα, εάν είχατε παρακολουθήσει την ενημέρωση που οργάνωσε την Κυριακή η "Επιτροπή Ενάντια στη Βιομηχανία Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας στα Γεράνεια", θα είχατε σίγουρα αλλάξει γνώμη. Μεταξύ των άλλων ήταν καταλυτική η παρουσίαση του θέματος από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Τάσο Κεφαλά, με μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό, που τεκμηριωμένα και με γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε πλήρως το θέμα και κατέρριψε όλους τους μύθους με τους οποίους μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου τόσα χρόνια. Οχι κύριοι,δεν θα επιτρέψουμε την ερήμωση των Γερανείων, η ύπαρξη των οποίων έχει άμεση σχέση με το νερό, το κλίμα και την επιβίωσή μας σ' αυτόν τον τόπο.

  5. s-spinos:
    Κρίμα.
    Από ανθρώπους που περιμένουμε να μας ενημερώσουν σωστά
    για αυτό το σημαντικότατο πρόβλημα που απασχολεί την τοπική
    κοινωνία μας, να επικαλούνται δύο αριθ.(2) αλήθειες και έξι
    αριθ.(6)ψέματα, για να τεκμηριώσουν μια άκρως επικίνδυνη
    άποψη για το μέλλον του τόπου μας.
    Και εξηγούμαι.
    Είναι ψέμα το ότι η εγκατάσταση των Α/Γ στα γεράνια βοηθά στην "ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας απο εισαγόμενα καύσιμα που οδηγούν σε συναλλαγματική αιμοραγία", αντίθετα στο μόνο
    που βοηθά είναι τις εταιρίες που θέλουν να βάλουν στην τσέπη
    τους τις επιδοτήσεις (κρατικές και ευρωπαϊκές),και επειδή
    είναι κοντά οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από Μυτιληναίο και
    Μότορ όϊλ θα τους είναι λιγότερο το κόστος μεταφοράς σε
    υποσταθμό της ΔΕΗ για εξισορρόπηση των ταλαντώσεων της τάσης. οπότε έτσι ή αλλιώς ο Μυτιληναίος και η Μότορ Όϊλ θα εξακολουθούν να εισάγουν πετρέλαιο ή γκάζι για να λειτουργούν οι μονάδες τους, και προς χάριν των Α/Γ.

    Καμία ανακούφιση δεν πρόκειται να υπάρξει για το λεκανοπέδιο
    της αττικής καταστρέφοντας δάση, τόσο κοντά μάλιστα στην αττική.

    Είναι ψέμα ότι οι Α/Γ κατασκευάζονται στην χώρα μας, αντίθετα
    με την εγκατάστασή τους κάνουμε εισαγωγή ανεργίας,και βοηθάμε
    στην μόλυνση του περιβάλλοντος,(βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα)

    Ουδεμία θέση εργασίας (μιλώ για μόνιμη) δεν προβλέπεται.

    Όσο για τη διαμόρφωση "νέας αντίληψης και πολιτικής", άστο
    καλύτερα μην το βασανίζουμε, ο στόχος είναι οι επιδοτήσεις.

    "Αξιοποίηση για τουριστικούς σκοπούς των αιολικών", εδώ γελάμε, ανέβηκε κάποιος, ας πούμε στο παναχαϊκό να δει
    ομορφιά;;;

    "Σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς το κόστος της ενέργειας απο τον άνεμο", μήπως ο πάρα πάνω επιστήμονας μπορεί να μας
    πει το κόστος παραγωγής και εγκατάστασης μιας Α/Γ και πόσα
    χρόνια (έστω συνεχούς λειτουργίας,κάτι απίθανο, αλλά λέμε)
    χρειάζονται για να γίνει απόσβεση των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν για την κατασκευή,εγκατάσταση,δίκτυο μεταφοράς,
    κλπ;;;

    Να περιμένω τεκμηριωμένες απαντήσεις;;
    Απλά λέω εσείς οι επιστήμονες, αν θέλετε κάποτε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά, σταματήστε να πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε μας τους απλούς πολίτες.
    ε! τι να κάνουμε μερικοί δεν είμαστε και τελείως πρόβατα.

  6. Κ S-Spinos Πως να περιμένεις τεκμηριωμένες απαντήσεις απο κάποιον οταν θέτεις αβάσιμα ερωτήματα;Ο φανατισμός των απόψεων δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.Εκτός αν λές οτι σου λένε να λές…..

  7. ΑΣ ΜΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ! ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΨΥΛΟΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΠΕΤΟΝ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕΤΑΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ-ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ , ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΑΤΑΛΗΘΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΡΕΑΣΤΟΥΝ ΝΟΙ ΕΠΙΦΑΝΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΦΛΕΒΕΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΕΤΣΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΡΕΑΣΤΕΙ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ? ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΘΑΡΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ? ΠΟΣΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΝΙΤΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΤΛ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΜΑΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛ.ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΣ ΑΕΡΙΟ ΚΤΛ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΤΟΡ ΟΙΛ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ,ΣΤΗ ΒΟΙΤΙΑ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΑΔΕΙΕΣ ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ? ΕΦΟΣΟΝ Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΚΤΙΑΤΗΣ ΑΛΛΗ ΕΙΣΡΟΗ ΡΕΥΜΑΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ? ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΩΣ Α.Π.Ε. Η ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ? ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΤΓΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ? ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΠΟΥ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΑΛΥΟΝΤΑΙ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΒΑΗ ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ , ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 20-25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ? ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΑΚΑ ΟΙ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΟ ΦΙΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ?

    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΣΟΙ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ?? ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ !

  8. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ? ΠΟΣΟΙ ΡΥΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ? ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ? ΚΑΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΚΑΙ ΑΠΑΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΙΟΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΨΥΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΡΩΝ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΒΙΟΜΙΧΑΝΙΕΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ, ΤΙ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΡΟΥ ΑΕΡΑ ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΩΦΙΚΩΝ ΠΛΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ? ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΥΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΙΛΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΟΥ ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ !

  9. Προς τον Ορειβατικό Συλλογο Λουτρακίου (και όχι μόνο).
    Δεδομένου του ότι η πρόσκληση της συγκέντρωσης της περασμένης Κυριακής απευθύνετο σε εκπροσώπους φορέων, θα προσδοκούσαμε και μια συγκέντρωση για ενημέρωση και των απλών πολιτών, μόλις συγκροτηθεί και λειτουργήσει η διευρυμένη επιτροπή αγώνα που προφανώς προέκυψε κατά τη συγκέντρωση αυτή. Προφανώς θα ενημερωθούμε οταν κριθεί οτι είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή και για την επιτροπή αυτή καθώς και για το σχεδιασμό ενεργειών που αποφασίστηκε

  10. Αν ο κ.Ζόγκας είναι ο γνωστός τεχνικός προϊστάμενος της ΔΑΕΤ, ο υπάλληλός σας κ.Δήμαρχε, και έχει τέτοιες θετικές απόψεις για τις ανεμογεννήτριες, και πιθανόν να σας εισηγείται και την επένδυση αυτή, τότε ποιός δουλεύει ποιόν κ.Δήμαρχε? Μήπως όλα τελικά είναι ΠΑΛΙ για το θεαθήναι;
    Μήπως κ.Δήμαρχε για άλλη μια φορά δουλευόμαστε;

  11. Ερωτω ευθεως τον "επιστημονα" κο ΖΟΓΚΑ αν αυτος και η οικογενεια του εχουν μεγαλη εκταση προς ενοικιαση (προφανως σε εταιριες εγκαταστασης Α/Γ) στην περιοχη των Πισιων και του Σχινου! Περιμενω την απαντηση του … Θα τον συμβουλευα να ασχολειται περισσοτερο με τα του οικου του, δηλαδη το Σπα Λουτρακιου οπου παρατηρουνται σοβαρα προβληματα στη λειτουργια των ηλεκτρομηχανολογικων εγκαταστασεων στις οποιες προισταται!

  12. s-spinos:
    προς τον @ 4:48, ευχαριστώ για την βάσιμη, τεκμηριωμένη,
    και εμπεριστατωμένη απάντησή σου.
    Εσύ προφανώς δεν λες ό,τι σου λένε, και πέρασες έξω και μακρυά
    από το συρματόπλεγμα που έχουν κλείσει εμάς τους φανατίλες.

  13. Επειδή άναψε για τα καλά η κουβέντα με τη συνήθη λάσπη οφείλω να πω πως αν και είμαι θετικός προς την πράσινη ενέργεια αιολική,φωτοβολταικά,γεωθερμία κλπ πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψην οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και βέβαια οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις απο οπιαδήποτε δραστηριότητα.Θα πρέπει να είναι τρελλός κάποιος ώστε να θέλει να καταστρέψει στρέμματα πυκνού δάσους όπως είναι στο βουνό μας για να εγκαταστήσει το οτιδήποτε εκεί!Φυσικά και είμαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο.Εγώ απλώς έγραψα για τα θετικά και αρνητικά των ανεμογεννητριών μέσα απο το πρίσμα της μηχανολογίας.Δέν είπα να μπούν οι ανεμογεννήτριες όπου ναναι και όπως ναναι.Και όσο για σένα θρασύδειλε λασπολόγε που κρύβεσαι στην ανωνυμία 7:58 αφού ξέρεις ποιός έιμαι έλα να με ρωτήσεις ότι θές καταπρόσωπο, να σου λυθούν οι 'απορίες 'σου.Εκτός απο ένα μικρό κήπο στην αυλή του σπιτιού μου δεν έχω τίποτα άλλο απολύτως.Αλλοι βρέθηκαν με στρέμματα καταπατημένου και καμμένου δάσους..Αναδρε βγές απο την ανωνυμία και φανερό σου.
    Ζόγκας Αθανάσιος.

  14. κυριε Ζογκα γιατι χανεται την ψυχραιμια σας? εχει στην ιδιοκτησια του συγγενικο σας προσωπο 1ου βαθμου, εκταση (δασικη) ναι ή οχι? απαντηστε μας!

  15. Μια ερωτησούλα στους γνωστούς ρομπέν των δασων-βοτανολόγους.Αυτά που φυτεύεται, τα δεντράκια εννοω ,όχι τα δεντρίλια,μη σας πάει το μυαλό, εκεί βαθειά μεσα στο δάσος με νερό απο τις δεξαμενές της πυρασφάλειας τα ποτίζεται;και είναι κρίμα μωρέ γιατι οι ανεμοτέτοιες αν μπούν θα σας χαλάσουν την σοδεία σωστά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog