Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Google «λανσάρει» στο blogspot υπηρεσίες… λογοκρισίας για κράτη

- Advertisement -

Η Google έκανε γνωστό ότι η γνωστή υπηρεσία ιστολογίων της Blogger (που παρέχει διευθύνσεις blogspot.com) θα είναι δυνατό να «μπλοκάρεται», δηλαδή να λογοκρίνεται επιλεκτικά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις συγκεκριμένων χωρών…

Οι χρήστες, με τη συγκατάθεση της Google, δεν θα μπορούν να βλέπουν κάποια ιστολόγια μιας χώρας, που κρίνονται ότι παραβιάζουν τους νόμους της.

Η Google θα μπορεί πλέον να απαγορεύει την πρόσβαση στο Blogger σε επιμέρους χώρες μετά από την υποβολή νομικού αιτήματος από τις τελευταίες, σύμφωνα με το BBC. Με το νέο επιλεκτικό σύστημα, το μπλοκάρισμα δεν θα συνεπάγεται την παγκόσμια απαγόρευση πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο ιστολόγιο (blog).

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια παρόμοια πρωτοβουλία του Twitter πριν λίγες μέρες, το οποίο πλέον μπορεί να μπλοκάρει επιλεγμένα μηνύματα (tweets) που προέρχονται από μια συγκεκριμένη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων από τη Διεθνή Αμνηστία, που κατήγγειλαν τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν στην περίπτωση της Google.

Η Google πάντως, όπως άλλωστε και το Twitter, ανέφερε ότι αποσκοπεί στο να πετύχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας περιοριστικής εθνικής νομοθεσίας (π.χ. από ένα καταπιεστικό καθεστώς) και στον μικρότερο δυνατό περιορισμό του ψηφιακού περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Google αντιτείνει ότι με το νέο σύστημά της στην πραγματικότητα θα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο περισσότερο ελεύθερο περιεχόμενο, αφού σε όλες τις άλλες χώρες τα επίμαχα ιστολόγια θα είναι ορατά και αναγνώσιμα. Όμως αυτό δεν καθησυχάζει τους φόβους ορισμένων ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά «το τέλος της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας».

Η υπηρεσία Blogger, που δημιουργήθηκε το 1999 και εξαγοράστηκε από τη Google το 2003, έχει στο παρελθόν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες, όπως Κίνα, Ιράν, Μιανμάρ και Συρία, ως δυνητικά ανατρεπτική. Οι υπηρεσίες blogging και τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, συνέβαλαν σημαντικά στην περυσινή «Αραβική ‘Ανοιξη». Σήμερα η Συρία συνεχίζει να απαγορεύει το Facebook και η Κίνα τόσο τη Google όσο και το Twitter.

«Πιστεύουμε στην πρόσβαση στην πληροφορία ως το θεμέλιο μιας ελεύθερης κοινωνίας. Όπου το περιεχόμενο είναι παράνομο ή παραβιάζει τους όρους της υπηρεσίας μας, θα συνεχίσουμε να το αφαιρούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Παραμένει άγνωστο αν οι μπλόγκερς που ζουν σε καταπιεστικά καθεστώτα και οι οποίοι θα γίνουν «αόρατοι» στο κοινό τους, θα αντιμετωπίσουν την πολιτική της Google με το ίδιο πνεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog