Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ: ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ

- Advertisement -

Επιστολή στον Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, κο Κώστα Λογοθέτη, έστειλε σήμερα η Βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με την εξεύρεση εξασθενούς χρώμιου στο νερό του Λουτρακίου σε μετρήσεις των Οικολόγων – Πράσινων…
Η κα βουλευτής αφού εξέθεσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ζητά από τον κο Δήμαρχο, κατά πρώτον, να προστατεύσει την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού του Λουτρακίου με τη δημοσίευση των μετρήσεων που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και οι οποίες καθησυχάζουν τις ανησυχίες των πολιτών. Και κατά δεύτερον, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως η επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ Κορίνθου – Λουτρακίου και στους παραλιακούς οικισμούς Άσσου-Λεχαίου, Βόχας και Βραχατίου.

Το κείμενο της επιστολής της κας Φαρμάκη είναι το εξής:

«Αγαπητέ Δήμαρχε,

Είναι πανελληνίως γνωστό ότι το φυσικό μεταλλικό νερό Λουτρακίου αποτελεί ένα υπερπολύτιμο φυσικό αγαθό, για το οποίο φημίζεται το Λουτράκι από τα αρχαία χρόνια.

Αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως προϊόν υψηλής ποιότητας, με μεγάλη οικονομική και αναπτυξιακή αξία, καθώς αποτελεί το επίκεντρο σημαντικών επιχειρήσεων εμφιάλωσης με ευρεία κατανάλωση και πλήθος εργαζομένων. Και επιπλέον διαθέτει σημαντική εμπορική και πολιτιστική αξία καθώς αποτελεί σήμα κατατεθέν του ποιοτικού νερού, που συμβάλει στην φήμη μιας ολόκληρης περιοχής και στην ανάπτυξη πολυσχιδών δραστηριοτήτων γύρω από αυτό.

Ως προϊόν αναγνωρισμένης αξίας, ήδη εδώ και δεκαετίες υποβάλλεται σε πλήθος μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων και είναι αντικείμενο ερευνητικών εργασιών , προκειμένου να πιστοποιηθεί αφενός η σταθερή και εντός των θεσμοθετημένων ορίων καταλληλότητα του για την ανθρώπινη κατανάλωση και αφετέρου η περιεκτικότητα του σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία εξαιτίας των πετρωμάτων, από τα οποία πηγάζει.

Συνεπώς, κάθε ζήτημα αναφορικά με το νερό Λουτρακίου πρέπει να αντιμετωπίζεται μευπευθυνότητα και σοβαρότητα, καθώς δεν αφορά μόνο ένα προϊόν στο οποίο βασίζει μια ολόκληρη περιοχή την φήμη της και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εντούτοις, δεν είναι δυνατόν να προσπεράσει κανείς επιπόλαια το σημαντικό ζήτημα των μετρήσεων των Οικολόγων – Πράσινων σε εμφιαλωμένα νερά, που ήρθε πρόσφατα στην δημοσιότητα και έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Οι μετρήσεις αυτές, που διενεργήθηκαν σε πολλαπλά δείγματα και εξετάστηκαν πάνω από μία φορά, καταδεικνύουν ότι δείγμα εταιρίας εμφιάλωσης, που παίρνει νερό από τα Γεράνεια όρη παρουσιάζει συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στα επίπεδα των 20mg/l. Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται δε, να συμπληρώσουν την είδηση ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν στα Γεράνεια όρη, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, παράνομες χωματερές πολλών κυβικών μέτρων και συνολικής έκτασης πολλών στρεμμάτων, γεμάτες από τοξικά απόβλητα που μέσω παράνομου κυκλώματος εναποτίθενται στην περιοχή από βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής. Τα απόβλητα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στερεοποιηθεί, σε άλλες λιμνάζουν και σε άλλες έχουν απορροφηθεί από το έδαφος. Το χάος που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στα Γεράνεια Όρη αναδεικνύει φυσικά, το ζήτημα της απουσίας σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είναι φυσικό, με βάση τα πιο πάνω ευρήματα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν εκφράσει την έντονη υποψία ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς φαίνεται ότι τα τοξικά απόβλητα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα Γεράνεια επί δεκαετίες. Κατόπιν αυτών, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της για τα αποτελέσματα των μετρήσεων των Οικολόγων – Πράσινων. Το ίδιο έπραξε και ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κος Ανδρεαδάκης, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι τα πιο πάνω στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου. Ας σημειωθεί ότι και στην πρόσφατη τεχνική έκθεση του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Ποιότητα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της χώρας -περίοδος αναφοράς 2000-2008», εκδόσεως Φεβρουαρίου 2012, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη».

Στο σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί έχει παρέμβει ήδη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία σας καλεί να δημοσιοποιήσετε τις μετρήσεις των υπηρεσιών σας που αφορούν το νερό του Λουτρακίου και τις οποίες, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας από τον περσινό Ιούνιο, θα έπρεπε να είχατε ήδη διενεργήσει.

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας! Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές και αοριστολογίες. Και φυσικά απαιτούν να κλείσουν οι παράνομες χωματερές που λειτουργούν στα Γεράνεια και να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καμία καθυστέρηση ένας συνολικός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων – που αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, έναν τομέα στον οποίο η αδράνεια των αρμόδιων αρχών ήταν επί δεκαετίες προκλητική!

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη εκ μέρους της δημοτικής σας αρχής να συνεργαστείτε με τον δήμο Κορινθίων στην επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ Κορίνθου – Λουτρακίου ώστε αυτή να συμπεριλάβει και δίκτυο αποχέτευσης για τους παραλιακούς οικισμούς Άσσου-Λεχαίου, Βόχας και Βραχατίου. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, περιμένει την ένταξη του εδώ και καιρό στο ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως κατέθεσε και στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ΥΠΕΚΑ κος Ανδρεαδάκης.

Επίσης, είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσετε και να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα του δήμου σας ώστε να είναι στη διάθεση κάθε έλληνα πολίτη, τις μετρήσεις των υπηρεσιών σας σχετικά με το νερό του Λουτρακίου ώστε να καθησυχάσετε τους πολίτες.

Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο ακόμα να συνεργαστείτε όσο πιο στενά γίνεται με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, την αρμόδια Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ και την Αστυνομία ώστε να υπάρχει αστυνόμευση των πιθανών χώρων ρήψης απορριμμάτωνκαι να σταματήσουν τα παράνομα κυκλώματα που εναποθέτουν ανεξέλεγκτα, επί πολλά χρόνια, τοξικά απόβλητα.

Η τοπική κοινωνία περιμένει την δική σας άμεση και καίρια παρέμβαση για να δώσετε τις απαντήσεις που δικαιούνται όλοι οι πολίτες και να σταματήσει η αρνητική φημολογία που έχει ήδη ξεσπάσει.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα κάνετε το χρέος σας, ως έντιμος και σοβαρός Δήμαρχος, και ότι θα αντιμετωπίσετε κατάματα το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφορά την δημόσια υγεία και διακινδυνεύει την εμπορική φήμη του νερού Λουτρακίου και την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτήν.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα «η σιωπή δεν είναι χρυσός» εκ μέρους σας, στα ερωτήματα που σας θέτουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως, η επιστολή που σας είχα αποστείλει στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, με την οποία σας ζητούσα να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, που βρίσκονται πάνω στην περιοχή του υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου σας.

Αναμένω την άμεση και καίρια αντίδραση σας και πιστεύω ότι θα πράξετε αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με εκτίμηση

Κατερίνα Φαρμάκη
Βουλευτής Κορινθίας – ΠΑΣΟΚ»

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κατερινακι
    τωρα τα επιασες ,τωρα θα παρεις απαντησεις σε ολες σου τις αποριες.
    Δεν εχει να σου πει ,τιποτα ,για τον απλουστατο λογο ,οτι δεν τον απασχολει και τιποτα.
    Ουτε θα σου δωσει απαντησεις ,για τις παρανομες χωματερες με τα τοξικα αποβλητα στα Γερανεια ,ουτε θα σου δωσει τις τελευταιες μετρησεις για το περιφημο νερο μας και τις επιθεσεις που δεχεται και ουτε βεβαια θα παρεις απαντησεις για τα αυθαιρετα του υδροφορου ,για τον απλουστατο ολογο ,το θεμα καιε
    ι και " στριβειν ¨" δια του αρραβωνος.
    Κανω λαθος ?
    Δεν νομιζω.
    Συγχαρητηρια για τις ευαισθησιες σου ,για θεματα τα φλεγοντα θεματα του τοπου μας . Και αν παρεις καμμια απαντηση ενημερωσε και εμας τους δημοτες ,μια και κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου.

  2. ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η Κα ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΠΙΑΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ….ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ ( ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ )….ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝΕ ΕΣΕΝΑ ΚΥΡΑ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΕΠΙΑΣΕ …..ΜΑΣ ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΣ ΕΔΩ ΟΤΙ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ …..ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ…..ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ,ΜΑΣ ΤΗΝ ΒΑΡΑΣ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ….ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ…..ΑΧΡΗΣΤΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΓΚΕΓΚΕ……..

  3. ασε ρε φαρμακη! γελαω! εχεις και εσυ ευαισθησια για το νερο μας;που ηταν η ευαισθσια σου οταν ψηφιζες να φτωχεινουμε;

  4. s-spinos:
    κυρία μου επειδή είσθε δούλα αλλότριων συμφερόντων και όχι
    των συμφερόντων του Λουτρακιώτικου λαού, σας παραπέμπω στην
    ατάκα του μακαρίτη Κουτσόγιωργα (εξ άλλου του κόμματός σου
    ήταν), Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε.
    Κάνε μας λοιπόν τη χάρη και αφού δεν έχεις την ικανότητα να
    βάλεις στη θέση τους εκείνους τους μηχανισμούς που είναι
    υπεύθυνοι (παρ΄ότι γνώριζαν τι συμβαίνει) για αυτήν την
    κατάντια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σωπαίνεις.
    Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί και η πρόκληση έχει όρια.

  5. ΠΑΙΔΙΑ,ΣΥΝΕΡΘΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΜΕΙΖΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ,ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ,ΚΑΙ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ .ΜΕ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ,Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ? ΤΙ ΦΟΒΑΤΕ ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ κ. ΤΑΤΟΥΛΗ? ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog