Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινδυνεύουν οι συντάξεις – Το ΙΚΑ ενδέχεται να μην τις πληρώσει τους επόμενους μήνες

- Advertisement -

Λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ασφαλιστικών εισφορών η «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί απειλή για τις συντάξεις και τινάζει στον… αέρα «με το καλημέρα» τον προϋπολογισμό του 2012…
Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό το ΙΚΑ εντός των ερχόμενων μηνών και να μην είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις.

Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με το ethnos.gr, αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες τους για κρατικές επιχορηγήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, το οποίο απορρόφησε μέσα στον Ιανουάριο 1,08 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης για το τρέχον έτος που φτάνει στα 2,15 δισ. ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα απορροφηθούν στο σύνολό τους τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος, με κίνδυνο να μην υπάρχουν λεφτά για πληρωμές συντάξεων αν η κυβέρνηση δεν ανάψει το «πράσινο φως» για πρόσθετη επιχορήγηση.

Το ταμειακό πρόβλημα του ΙΚΑ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων του από εισφορές, εντείνεται και από το γεγονός ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πράξεις ρέπος, βάζοντας ως ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει (ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ).

Τουλάχιστον μέχρις ότου αυτά «κουρευτούν» (η απόφαση για το «κούρεμα» θα ληφθεί στις 7 Μαρτίου) και αντικατασταθούν με τα νέα ομόλογα.

«Μαύρη τρύπα»

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Εμφάνισε «μαύρη τρύπα» ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατακόρυφη πτώση των εισπράξεων του ΦΠΑ και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 397 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση κατά 950 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους ετήσιους στόχους. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 154 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει τον πρώτο μήνα του 2011.

Η εικόνα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αν δεν υπάρξει βελτίωση και διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η «μαύρη τρύπα» τους επόμενους μήνες, τότε πολύ σύντομα και ενδεχομένως πριν από τον Ιούνιο, η τρόικα θα απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος.

tsantiri.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog