Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η μέρα που ίσως αλλάξει το ποδόσφαιρο!

- Advertisement -

Η 2α Ιουλίου ίσως αποδειχθεί η μέρα που η τεχνολογία οριστικά, αμετάκλητα και δίχως αμφισβήτηση θα μπορεί να αποφανθεί για το αν η μπάλα σε κάποιο σουτ έχει περάσει ή όχι τη γραμμή…

Η IFAB (επιτροπή που αποφασίζει για αλλαγές κανονισμών) άναψε το «πράσινο φως» σε δύο εταιρείες προκειμένου να παρουσιάσουν τα συστήματά τους που στόχο έχουν να αποτρέψουν άδικες διαιτητικές αποφάσεις όπως η πρόσφατη στο ματς Μίλαν-Γιουβέντους ή εκείνη στο Αγγλία-Γερμανία όπου το γκολ μπήκε, αλλά δεν μέτρησε ποτέ.

Οκτώ εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να αναπτύξουν ανάλογη τεχνολογία γραμμής και τελικάHawk-Eye και GoalRef έλαβαν την έγκριση της IFAB, προκειμένου έως τον προσεχή Ιούνιο να παρουσιάσουν αποτελέσματα έρευνας που θα εξετάζει το βαθμό αξιοπιστίας τους. Η πρώτη εταιρεία εξετάζει την τοποθέτηση ειδικής κάμερας στην εστία, ενώ η δεύτερη ενός μηχανισμού στις μπάλες ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές και κυρίως διαιτητές τη θέση της στο γήπεδο.

Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουλίου στο Κίεβο, θα ληφθεί και ητελική απόφαση για τη χρήση ή όχι της τεχνολογίας.

Εκτός από αυτό το ακανθώδες ζήτημα που διχάζει εδώ και χρόνια τον ποδοσφαιρικό κόσμο, καθώς υπάρχουν ακόμη εκείνοι που θεωρούν πως η… μπάλα είναι ένα παιχνίδι λαθών κι έτσι πρέπει να παραμείνει, η IFAB πήρε και άλλες αποφάσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί και η τελική αξιολόγηση του πειράματος με τους επιπλέον βοηθούς (που βλέπουμε μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις), ενώ η FIFA απέσυρε τελικά την πρόταση να επιτραπεί μια τέταρτη αλλαγή σε περιπτώσεις αγώνων που οδηγούνται στην παράταση, διατηρώντας το καθεστώς των τριών αλλαγών που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αλλαγές στην «Τριπλή Τιμωρία» παίκτη που αντικανονικά δεν θα επιτρέπει σε αντίπαλο που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ να σκοράρει, αυτή αποφασίστηκε πως θα ξανασυζητηθεί. Σύμφωνα με αυτήν, ο ποδοσφαιριστής που υποπίπτει σε τέτοιο παράπτωμα αποβάλλεται, χάνει φυσικά και το επόμενο ματς, ενώ καταλογίζεται πέναλτι σε βάρος της ομάδας του. Πρόθεση της FIFA είναι η κόκκινη κάρτα να δίνεται μόνο σε περιπτώσεις που ο αμυνόμενος ανατρέπει τον επιτιθέμενο με προφανή πρόθεση να σταματήσει αυτόν και όχι την μπάλα ή εάν χρησιμοποιεί το χέρι του προκειμένου να αποσοβήσει βέβαιο γκολ. Στις υπόλοιπες, προτείνεται να δίνεται απλά κίτρινη.

Τέλος, η επιτροπή έκανε επί της αρχής δεκτό το αίτημα πολλών ισλαμικών ομοσπονδιών να επιτρέπεται στο γυναικείο ποδόσφαιρο η μαντήλα, όμως θα αποφανθεί οριστικά στις 2 Ιουλίου αφού εξετάσει το θέμα από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας.

sport-fm.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog