Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Με πόλεμο απειλεί η Τουρκία στην Κύπρο για τα κοιτάσματα

- Advertisement -

«Περιοχή με μη καθορισμένο και συνεπώς διεκδικίσιμο από πολλές χώρες ιδιοκτησιακό καθεστώς» χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC HARDTALK.

..
Χαρακτήρισε τις κυπριακές γεωτρήσεις «παράνομη ενέργεια των Ελληνοκυπρίων αφού διενεργούν έρευνες σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή και θα πρέπει να διαπιστώσουμε σε ποιά χώρα ανήκει το φυσικό αέριο, στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο ή το Ισραήλ».



Ο δημοσιογράφος Στίβεν Σακούρ είχε υποδείξει στον κ. Μπαγίς ότι οι τουρκικές απειλές δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία προτειμάζει στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου κάτι που δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.



Μάλιστα σημείωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα η Τουρκία να χρησιμοποιήσει την δύναμή της για να υπερασπιστεί τα διακαιώματά της, που σημαίνει ότι απειλεί καθαρά με πόλεμο και το ερώτημα είναι πλέον τι κάνει η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την απειλή, η οποία επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα email του Stratfor που διέρρευσαν στο WikiLeaks.

«Οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου» είναι ο τίτλος ενός εσωτερικού σημειώματος που έστειλε ο επικεφαλής της Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 σε έναν αναλυτή του που του είχε παρουσιάσει μια έκθεση για τα τεκταινόμενα σχετικά με τις έρευνες της εταιρείας Noble Energy για πετρέλαιο στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Η Τουρκία έχει ξεσηκώσει μεγάλο σάλο όσον αφορά τις έρευνες της Noble για πετρέλαιο σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους» έγραφε ο αναλυτής. «Βασικά, το κάνει επειδή μπορεί, λόγω του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση αυτή τη στιγμή. Αλλωστε και η κίνησή της να στείλει φρεγάτες στην περιοχή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο».

Ακολουθεί μαρτυρία για το θέμα: «Μόλις μιλούσα με τον Ντέιβιντ. Ο πατέρας του καλύτερου φίλου του είναι ο επικεφαλής της Noble Energy. Τρώγανε όλοι μαζί στο Χιούστον και τους περιέγραφε πώς οι Τούρκοι δημιουργούν έναν εφιάλτη για εκείνους με όλη αυτή την αποστολή των πολεμικών σκαφών.

Ο Ντέιβιντ του έλεγε για τη δουλειά μου και πως συνεργαζόμαστε σε πολλά με την Τουρκία και ο πατέρας θέλει να μου μιλήσει σχετικά. Μπορεί να εμφανισθεί κάποια επιχειρηματική ευκαιρία, ποτέ δεν ξέρεις.

Ομως αυτή η οικογένεια έχει σπίτια σε όλο τον κόσμο, ο πατέρας μιλά 10 γλώσσες, τώρα ζει στην Κύπρο, παλιότερα βρισκόταν στο Κίτο και πιο πριν στο Βιετνάμ – έχει κάθε είδους περίεργες διασυνδέσεις με ύποπτα άτομα. Ισως μπορέσω να μάθω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα από αυτόν. Και ίσως τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι».

Οι αναλυτές, καθώς είναι Σεπτέμβριος και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος του κοιτάσματος, υπολογίζουν ότι θα πρέπει να είναι ανάλογο με το μεγάλο κοίτασμα που βρέθηκε στις αντίστοιχες έρευνες των Ισραηλινών.

Παρατηρούν ότι ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναζήτησε πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ. «Οι Κύπριοι λένε συνέχεια ότι το Ισραήλ τούς υποστηρίζει, όμως πραγματικά αμφιβάλλω για το εάν οι Ισραηλινοί θα ανακατευτούν στο θέμα την ώρα που έχουν: α) τη δική τους αντιπαράθεση για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα με τον Λίβανο και β) προβλήματα με την Τουρκία.

Η Ελλάδα παρέχει ρητορική υποστήριξη στην Κύπρο αλλά τίποτα περισσότερο. Οι Κύπριοι απειλούν ότι θα μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτως ή άλλως, οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται σε κώμα οπότε αυτή η απειλή δεν σημαίνει τίποτα για την Αγκυρα».

Πηγή: www.defencenet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog