Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ISDA: Πιστωτικό γεγονός το PSI

- Advertisement -

Η αρμόδια επιτροπή της ISDA στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έκρινε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, προσδίδει στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων υποχρεωτικό χαρακτήρα που αφορά όλους τους ομολογιούχους…
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα γνωστά ως CDS για τα ελληνικά ομόλογα. Ηδη η αρμόδια επιτροπή της ISDA όρισε δημοπρασία για τα CDS, στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας των ομολόγων.

Υπολογίζεται ότι η αξία των ελληνικών CDS είναι περίπου 3,2 δισ. δολάρια.

Μιλώντας, πάντως, νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καταστήσει σαφές ότι η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία.

«Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία» είχε αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι συνέπειες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά θα ήταν περιορισμένες.

ethnos.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog