Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πρώτη σε φροντιστήρια μαθητών… η Ιαπωνία

- Advertisement -

Πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ότι τα φροντιστήρια είναι ελληνικό φαινόμενο και δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική, καθώς σε όλες τις χώρες αναπτύσσονται τα φροντιστήρια σε κάποια μορφή: Η Ιαπωνία έρχεται πρώτη σε αριθμό φροντιστηρίων και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κορέα και η Τουρκία…

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ιδιοκτητών φροντιστηρίων, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.
Στη χώρα μας λειτουργούν 2.300 φροντιστήρια (τα 750 στην Αθήνα), με 150.000 μαθητές κάθε χρόνο, 65 παιδιά ανά φροντιστήριο και περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς.
Στην Τουρκία παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα, κυρίως για να μπουν στα Πανεπιστήμια, τρία εκατομμύρια μαθητές, σε 3.960 φροντιστήρια.
Στη Γερμανία υπάρχει «κουπόνι εκπαίδευσης» από το κράτος. Το 50% των μαθητών πηγαίνει στο φροντιστήριο και το 47% παρακολουθεί μαθηματικά, το 28% ξένες γλώσσες και το 18% φιλολογικά μαθήματα.
Στην Κορέα το 70% των μαθητών παρακολουθεί φροντιστήρια, είτε για να βελτιώσει βαθμούς του σχολείου είτε να προετοιμαστεί για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Στις ΗΠΑ τα φροντιστήρια είναι τόσο διαδεδομένα που οι μαθητές πηγαίνουν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Στην Κύπρο λειτουργεί ένα είδος «πολυφροντιστηρίου» που ειδικεύεται ακόμη και σε επαγγελματική κατάρτιση για να βελτιώσει κάποιος το βιογραφικό του. Στα φροντιστήρια φοιτά το 50% των μαθητών, ενώ σ’ αυτά πηγαίνουν μαθητές από την πρώτη έως την τρίτη τάξη λυκείου.
Στην Ελλάδα, η πτώση στον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν φροντιστήριο υπολογίζεται εφέτος στο 10% – 20%, ενώ μεγαλύτερη διαρροή μαθητών υπάρχει στην Α’ Λυκείου, μικρότερη στη Β’ Λυκείου και σχεδόν καθόλου στη Γ’ Λυκείου.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog