Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μυστικά για υγιή μαλλιά

- Advertisement -

Αν σκεφτεί κανείς οτι τεχνικά είναι νεκρός ιστός, δαπανούμε πάρα πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια για την περιποίηση των μαλλιών μας. Και καλά κάνουμε. Εκτός του ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση μας ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα τους, τα μαλλιά μας εξυπηρετούν έναν πολύτιμο βιολογικό σκοπό: Κρατουν το κεφάλι μας ζεστό και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος….


Τα μαλλιά, όπως και τα νύχια, είναι μια επέκταση της επιδερμίδας μας, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος μας. Αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη. Το τυπικό των τριχωτών κυττάρων παραμένει μαζί μας για τρία έως πέντε χρόνια μέχρι να πέσει ή να μακρύνουν. Τις περισσότερες φορές, αντικαθισταται. Επειδή ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο με τα μαλλιά σας, ιδιαίτερα εάν είστε γυναίκα, αξίζει να τα περιποιήστε αρκετά. Ορίστε μερικές συμβουλές για την περιποίηση των μαλλιών, που θα σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε λαμπερά, υγιή και όμορφα:

Καταναλώστε καψουλες απο έλαιο νυχτολούλουδου ή λινέλαιο, οι οποίες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το γαμα -λινολενικό οξύ, ιδανικό για να διατήρούνται ενυδατωμένα τα μαλλιά (και τα νύχια), σύμφωνα με την Kathleen W. Wilson, παθολόγο στο Κέντρο Υγείας Ochsner της Νέας Ορλεάνης.

Για απαλές, φυσικές ανταύγειες, απλώστε χυμό λεμονιού στα μαλλιά σας πριν βγείτε στον ήλιο.Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν και προϊόντα styling που περιέχουν εσπεριδοειδή, προτείνει ο Φεντερίκο, κομμωτής διασήμων στο Μπέβερλι Χιλς. Τα εσπεριδοειδή προσθέτουν φυσικές λεπτές ανταύγεις στα μαλλιά σας, χωρίς πρόσθετη βλάβη.

Ελέγξτε την απώλεια μαλλιών μετά από κάθε μπάνιο. Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50 έως 200 τρίχες την ημέρα (από τις 80.000 – 120.000 τρίχες που έχει περίπου το κεφάλι). Έτσι, είναι φυσιολογικό να έχουμε μια πολύ μικρή τούφα μαλλιών που έχουν απομείνει στο διαρροή μετά το πλύσιμο. Αλλά αν το ποσό αυτό ξεκινά να αύξάνεται, δείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να σημαίνει οτι το τριχωτό της κεφαλής σας έχει κάποια μόλυνση, ή αρχή φαλάκρας, ή σπανιότερα, ότι έχετε έλλειψη βιταμινών ή κάποια τροφική ανεπάρκεια.

Φτιάξτε μόνοι σας μάσκα για τα μαλλιά σας. Λιώστε ένα ώριμο αβοκάντο (έχοντας αφαιρέσει τη φλούδα), ανακατέψτε με ένα αυγό, και απλωστε σε βρεγμένα μαλλιά.

Τα αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και ανόργανα άλατα, που βοηθούν στην αποκατάσταση της λάμψη στα μαλλιά σας, λέει ο Stephen Sanna, ειδικός στη βαφή μαλλιών στο Pierre Michel Salon της Νέας Υόρκης. Αφήστε τη μάσκα για τουλάχιστον 20 λεπτά, και στη συνέχεια ξεπλύνετε αρκετές φορές. Επαναλάβετε μια φορά την εβδομάδα για ταλαιπωρημένα μαλλιά και μια φορά το μήνα για υγιή μαλλιά.

Ανακατέψτε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα στο τζελ για τα μαλλιά σας πριν την εφαρμογή. Θα περατωθεί με την τρίχα που όχι μόνο θα φαίνεται, αλλά και θα μυρίζει υπέροχα.

Μεταμορφώστε το συνηθισμένο σαμπουάν σε μια ξεχωριστή εμπειρία, αναμειγνύοντας το με λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια.

Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα αποτελούμενο απο ενα μέρος ξύδι μηλίτη και δύο μέρη πολύ ζεστό νερό, το οποίο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του επιπέδου pH του τριχωτού της κεφαλής σας. Μπορεί να είναι δύσοσμο, αλλά λειτουργεί. Απλά ρίξτε το μίγμα ξυδιού επάνω στα μαλλιά σας, κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας, και αφήστε το να στεγνώσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια πλύνετε τα μαλλιά όπως συνήθως.

Αναμείξτε ένα αυγό με μια μικρή ποσότητα σαμπουάν, απλώστε το στα μαλλιά σας για πέντε λεπτά και ξεπλύνετε καλά. Αυτή η «ομελέτα σαμπουάν» βοηθά στην ενίσχυση της πρωτεΐνης στα μαλλιά σας.

Άνδρες: Αν αρχίζει η φαλάκρα, κόψτε τα κοντά! Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες με φαλάκρα είναι να χτενίζουν τα μαλλιά τους προς τα πάνω. Ενα πιο σέξι και πιο μοντέρνο στυλ είναι τα κοντοκουρεμένα ή ξυρισμένα μαλλιά. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Τα μαλλιά σας θα διατηρηθούν πιο εύκολα!

Λούστε τα μαλλιά σας με έλαια βοτάνων, διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το ελαιόλαδο, το jojoba, και το αμυγδαλέλαιο είναι όλα υπέροχα ελιξίρια για τα μαλλιά. Αν τα μαλλιά σας είναι παχιά και βαριά, το λάδι καρύδας κάνει θαύματα. Βρέξτε τα μαλλιά σας και εφαρμόστε μικρές ποσότητες του ελαίων σε όλα τα μαλλιά σας. Καλύψτε με ένα σκουφάκι και ζεστή πετσέτα για μισή ώρα, και στη συνέχεια ξεπλύνετε και λούστε σαμπουάν όπως συνήθως.

Για να κάνετε φυσικές ανταύγειες στο σπίτι, ανακατέψτε το μέλι και στυπτηρία, μία ένωση αλουμινίου που πωλείται σε φαρμακεία. Συνδυάστε τα δύο συστατικά σε μια πηχτή πάστα και απλώστε το μίγμα στα μαλλιά σας με τις άκρες των δαχτύλων σας. Καθίστε κάτω από τον ήλιο για 45 λεπτά, και στη συνέχεια, λούστε τα μαλλιά σας. Θα πρέπει να εχετε αντεύγεις τρεις αποχρώσεις ελαφρύτερες από το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας.

Τυλίξτε απαλά τα βρεγμένα μαλλιά σε μια πετσέτα και αφήστε το βαμβάκι απορροφήσει την υγρασία για λίγα λεπτά αντί να τα τρίβετε. Αυτό βοηθά στην προστασία από την ψαλίδα.

Πριν ετοιμαστείτε για έξοδο ασχοληθείτε πρώτα με το μακιγιάζ σας, και ύστερα με το φορμάρισμα των μαλλιών σας. Με αυτό τον τρόπο, τα μαλλιά σας θα είναι σχεδόν στεγνά και θα αποφύγεται περιττη φθορά, καθώς τα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα στη ζημιά όταν είναι βρεγμένα.

Εάν συνήθως έχετε τα μαλλιά σας πιασμένα σε αλογοουρά, αφήστε τα κάτω για λίγες ώρες την ημέρα, δίνοντας τους ένα διάλειμμα. Επίσης, προσπαθήστε να μην τραβάτε τα μαλλιά σας πίσω πολύ σφιχτά. Και μην κοιμάστε ποτέ με οποιοδήποτε αξεσουάρ στα μαλλιά σας.

Χρησιμοποιήστε το conditioner ενυδάτωσης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για την ενίσχυση της λεπτής τρίχας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα conditioners ισοπεδώνουν τη λεπτή τρίχα, αλλά στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια ενυδατική μαλακτική μερικές φορές την εβδομάδα θα βοηθήσετε τα μαλλιά σας να δυναμώσουν.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά. Τα σαμπουάν με “φορτωμένη” σύνθεση μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο λιπαρά μαλλιά, επειδή το κρανίο σας προσπαθεί να αντισταθμίσει. Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν που είναι αρκετά ήπιο για καθημερινή χρήση.

Πηγη:  www.ipop.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog