Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιάννη Κυράστα, για πάντα στις καρδιές μας

- Advertisement -

Ήταν Πρωταπριλιά του 2004, όταν ανακοινώθηκε η είδηση που όλοι θα εύχονταν να ήταν ένα ψέμα…

Μία… φάρσα από αυτές που είναι συνηθισμένες να γίνονται την συγκεκριμένη ημέρα. Δυστυχώς όμως, το ιατρικό ανακοινωθέν της Ευρωκλινικής Αθηνών δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες…
Ο Γιάννης Κυράστας, στις 5:30μ.μ. της Πέμπτης 1ης Απριλίου του 2004 έφυγε από την ζωή και δεν βρίσκονταν πια κοντά μας. Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα πάγωσε, ακούγοντας την είδηση του θανάτου ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, μόλις στα 52 του χρόνια. Και δυστυχώς δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ήταν αλήθεια…

Άνιση μάχη
Ο αδικοχαμένος Κυράστας συμπλήρωνε τότε σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας στην Ευρωκλινική Αθηνών. Πρώτη φορά μπήκε στο νοσοκομείο την 5η Μαρτίου του 2004, μετά από μια νύχτα έντονης δυσφορίας. Οι περισσότεροι δεν ανησύχησαν, αφού θεώρησαν ότι αυτό έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους. Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν όμως φανέρωσε αμέσως την κρισιμότητα της κατάστασης του: «οξεία μικροβιακή επιδιδυμίτιδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε νεκρωτική γάγγραινα της περιοχής, για την οποία χρειάσθηκε να χειρουργηθεί επειγόντως». Διάγνωση που μεταφραζόταν σε σηψαιμία.

Σε όλη την διάρκεια της νοσηλείας του, η υγεία του Γιάννη Κυράστα παρουσίαζε μεταπτώσεις. Ο Κυράστας, γεννημένος νικητής και άνθρωπος που δεν σταματούσε να παλεύει ποτέ στη ζωή του, έδειχνε ικανός να ξεπεράσει και να κερδίσει αυτόν τον αγώνα, ο οποίος ήταν με διαφορά ο δυσκολότερος της ζωής του. Ο αγώνας αυτός όμως ήταν άνισος και τελικά αποδείχτηκε αγώνας που δεν μπορούσε να κερδηθεί. Την 1η Απριλίου του 2004, ο Γιάννης Κυράστας ταξίδεψε για πάντα στη γειτονιά των αγγέλων…

Μεγάλο ταλέντο


Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1952 στο Πειραιά. Άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του ΟΣΦΠ και σύντομα ξεχώρισε για το μεγάλο ταλέντο του. Ανέβαινε γρήγορα τα ηλικιακά τμήματα και η πόρτα της ανδρικής ομάδας δεν θα αργούσε καθόλου να ανοίξει. Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 1972 απέναντι στην Καβάλα. Έκτοτε και για τα επόμενα 9 χρόνια αποτελούσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ενδεκάδας των Πειραιωτών, με τους οποίους κέρδισε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

Η απογείωση
Η μεγάλη στροφή στην καριέρα του έγινε το καλοκαίρι του 1981. Μαζί με τον Μαϊκ Γαλάκο, πήραν την απόφαση να αφήσουν τον ΟΣΦΠ και να μεταγραφούν στον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα έκαναν χρήση του δικαιώματος τους να αλλάξουν σύλλογο, αφού είχαν συμπληρώσει ήδη οχταετία στους «ερυθρόλευκος». Η μεταγραφή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των οπαδών των Πειραιωτών και τάραξε τα… λιμνάζοντα ύδατα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στο «τριφύλλι» η καριέρα του Κυράστα απογειώθηκε. Ο Κυράστας τίμησε την «πράσινη» φανέλα για πέντε χρόνια. Στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής και τρεις κυπελλούχος, ενώ ήταν στέλεχος της ομάδας του «τριφυλλιού» που έφτασε στους «4» του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1986, στην εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη με 2-0.

Η Εθνική
Στα 11 από τα 14 χρόνια της πορείας του στα γήπεδα ως ποδοσφαιριστής, ο Γιάννης Kυράστας έγινε 46 φορές διεθνής (τις 39 με τον Oλυμπιακό και τις 7 με τον Παναθηναϊκό). Tο ντεμπούτο του με την «γαλανόλευκη» το έκανε στις 15 Νοεμβρίου του 1974 σε ένα φιλικό ματς με την Kύπρο στο Στάδιο Kαραϊσκάκη, όταν στο ημίχρονο αντικατέστησε τον Kώστα Iωσηφίδη του ΠAOK. H διεθνής του καριέρα ολοκληρώθηκε την Kυριακή 19 Mαΐου του 1985 στο Oλυμπιακό Στάδιο, όταν πραγματοποίησε την 46η και τελευταία εμφάνιση με το εθνόσημο στο στήθος, στον άτυχο αγώνα της Eθνικής μας με την Πολωνία (1-4) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Kυπέλλου του 1986. Με το εθνικό μας συγκρότημα αγωνίστηκε στους δύο από τους τρείς αγώνες της τελικής φάσης του ΕURO 1980 στην Ιταλία.

Ως προπονητής
Μετά την απόσυρση από την ενεργό δράση δεν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, αλλά επέλεξε να συνεχίσει να ασχολείται με το χώρο από το πόστο του προπονητή. Δούλεψε κατά σειρά σε Εθνικό Ελληνορώσων, Μεσολόγγι, Προοδευτική, Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό, Ηρακλή και έκλεισε την καριέρα του μετά την δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, απογοητευμένος από τις καταστάσεις που επικρατούσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι δύο προπονητικές θητείες του το «τριφύλλι» ήταν πολύ καλές. Στην πρώτη, την σεζόν 1999-2000, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του και έχασε το πρωτάθλημα λόγω… εξωγενών παραγόντων.. Η δεύτερη, την σεζόν 2001-02, ο Κυράστας έβαλε τις βάσεις για την πορεία του Παναθηναϊκού στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα.
Σήμερα, συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τον θάνατο του Κυράστα. Και δυστυχώς όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, την Πρωταπριλιά, όλοι ευχόμαστε ο θάνατος του να ήταν ένα ψέμα. Γιάννη, θα σε θυμόμαστε πάντα…



πηγή : prasinanea.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. To θυμαμαι σαν εχτες, Ανοιξα το μαγαζι μου και πηγα στο απεναντι περιπτερο οπως καθε μερα να παρω την αθλητικη μου εφημεριδα
    Η πρωτη σκεψη μου οταν ειδα το πρωτοσελιδο στην κρεμασμενη εφημεριδα,ηταν μα καλα τραγικο πρωταπριλιατικο αστειο….
    Δυστηχως ομως δεν ηταν πρωταπριλιατικη φαρσα

    Για παντα στις καρδιες μας..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog