Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλάζουν τα δεδομένα για τα συναινετικά διαζύγια

- Advertisement -

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης που επιτάσσει ο πρόσφατος Ν. 4055/2003 για «τη δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής», από σήμερα 2 Απριλίου 2012, τίθενται σε εφαρμογή νέες διατάξεις που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς και στις προϋποθέσεις υποβολής των μηνύσεων, έκδοσης συναινετικών διαζυγίων κ.λπ…

Κατ’ αρχάς, οι μηνύσεις (όπως και άλλα δικαστικά έγγραφα-δικόγραφα) μπορούν να κατατίθνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ το σχετικό παράβολο για την κατάθεση μήνυσης ανέρχεται πλέον στο ποσό των 100 ευρώ, από 10 ευρώ που ίσχυε (αύξηση 1.000%).

Παράλληλα, για να μπορεί μία βάσιμη μήνυση να οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο, μπορεί ο μηνυτής να προσκομίσει μαζί και τις καταθέσεις των μαρτύρων που προτείνει.

Οι καταθέσεις πρέπει να έχουν γίνει ή σε συμβολαιογράφο ή σε Ειρηνοδίκη.

Παράλληλα, οι ανώνυμες μηνύσεις ή αναφορές (με ανύπαρκτο όνομα) τίθενται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ οι μηνύσεις που κρίνονται αβάσιμες ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή αρχειοθετούνται.

Με διαδικασίες «εξπρές» θα εκδίδονται από σήμερα και τα συναινετικά διαζύγια. Την ίδια στιγμή τίθενται σε εφαρμογή και οι διατάξεις του νέου νόμου που αφορούν την λειτουργία για πρώτη φορά των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, του τρόπου δημοσίευσης των διαθηκών, ενώ μετά την 13η Μαΐου 2012 εφαρμόζεται η δικαστική μεσολάβηση σε ιδιωτικού δικαίου διαφορές.

Πηγή: real.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog