Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαν σήμερα 3 Απριλίου

- Advertisement -

Το 1827, με το ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως, εκλέγεται ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδας, με επταετή θητεία…

1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης.

1821: Ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827: ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

1853: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Όθωνος.

1885: Ο γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1897: Γεννιέται ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, στρατιωτικός και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην κίνηση συμφιλίωσης, δίνοντας το χέρι του στον πρώην αντίπαλό του Καπετάν Μάρκο.

1897: Πεθαίνει ο Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού.

1912: Γεννιέται ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας.

1928: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1939: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη.

1951: Με νόμο δίδεται στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.

Πηγή: sansimera.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog