Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πόσα θες για να ζήσεις μια μέρα στην Ελλάδα

- Advertisement -

Τελικά πόσο στοιχίζει να ζήσει κανείς μία μέρα στην Ελλάδα;…

Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στη χώρα μας. Βγήκε, λοιπόν, μια μέρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κάνοντας τα καθημερινά ψώνια και έβγαλε το… λογαριασμό της καθημερινής διαβίωσης στη χώρα μας.

10.20 π.μ. Ένα πακέτο τσιγάρα από το περίπτερο. Αξία 3 ευρώ

12.40 μ.μ. Ένα σουβλάκι με γύρο. Αξία 2,90 ευρώ.

1.30 μ.μ. Τα καθημερινά ψώνια.

* Ψωμί: 0,75 ευρώ
* Ελαιόλαδο (1λίτρο): 3,53 ευρώ
* 1 μελιτζάνα: 1,05 ευρώ
* 5 μπανάνες: 1,80 ευρώ
* Γάλα (1λίτρο): 1,29 ευρώ
* 1 σακουλάκι έτοιμη σαλάτα: 2,47 ευρώ
* 250 γρ. Τυρί σε φέτες: 2,65 ευρώ
* 1 βαζάκι πραλίνα φουντουκιού: 2,15 ευρώ
* 1 βαζάκι μέλι: 4,83 ευρώ
* Χαρτί υγείας (8 ρολά): 4,72 ευρώ

Σύνολο: 25,24 ευρώ

5.00 μ.μ.: Καφές με φίλους. Αξία 3,50 ευρώ.

6.45 μ.μ.: Επιστροφή στο σπίτι με μέσα μεταφοράς. Εισιτήριο 1,40 ευρώ.

10 μ.μ. Βενζίνη στο αυτοκίνητο. 10 λίτρα x 1,81 ευρώ/ λίτρο. Αξία: 18 ευρώ.

Σύνολο ημέρας: 48,14 ευρώ

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος «αν και οι τιμές είναι περίπου ίδιες με αυτές στη Γαλλία, οι αμοιβές δεν είναι. Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει την οικογένεια του, να πληρώσει δάνεια, φάρμακα, σχολεία, τα δάνειά του με τα 700 ευρώ που κερδίζει το μήνα για 8 με 10 ώρες δουλειάς; Πώς μπορεί να ζήσει με 250 ευρώ που του δίνει μια ημιαπασχόληση;», διερωτάται.

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οκ, αν καταναλώνουμε 8 ρολά υγείας την ημέρα, τότε σίγουρα χεσ@@καμε!
    Αλλά με μια μελιτζάνα και στο καπάκι μπανάνα, πόσο να βγει ρε παιδί μου?!

  2. Δεν είναι σωστή η μέτρηση. Δεν θα σταθώ στα λάθη γιατι είναι γεγονός ότι η καθημερινή ζωή μας είναι ακριβή και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς ΜΑΣ.
    Το συνολικό κόστος μιας μέσης οικογένειας με φαγητό σπίτι και τα αναγκαία/βασικά προς διαβίωση αγαθά και υπηρεσίες μόλις που ξεπερνάει τα 30 ευρώ. Είναι ο μέσος όρος.
    Οπότε ο σκοπός είναι η αποπληθωρισμός στην χώρα μας και όχι η αύξηση των μισθών. Ακόμη και 5000 ευρώ το μήνα να είχαμε ως βασικό μισθό εάν το κόστος της ζωής μας θα ήταν 190 ευρώ θα ήταν ακριβώς το ίδιο κόστος ζωής.
    Το πρόβλημα είναι η ακρίβεια και ότι στις περισσότερες προσωπικές εταιρίες δεν υπάρχει κοστολόγιο.
    Δυστυχώς.
    Όσο θεωρεί ο καθένας βάζει. Όσο νομίζει ο καθένας χρεώνει. Όσο του καπνίσει ο καθένας υπολογίζει.
    Και το χειρότερο αγαπητοί μου φίλοι είναι ότι δεν υπαρχει και ανταγωνισμός προς τα κάτω. Δεν υπάρχει δυστυχώς. Ο ανταγωνισμός είναι…μόνο προς τα πάνω. Ποιός το έβαλε το ποτό….10 ευρώ..αμέσως και εγώ!! Ποιός έβαλε τον καφέ 4 ευρώ…αμέσως και εγώ!!! Ποιός έβαλε το σουβλάκι 3 ευρώ…αμέσως και εγώ!!! Ποιός έβαλε την σαλάτα τη χωριάτικη 15 ευρώ…αμέσως και εγώ!!! Γιατί το κάνει αυτός…θα το κάνω και εγώ!!! Κανείς δεν μειώνει τιμές. Κανείς δεν ψάχνετε για φτηνότερα και πιο ποιοτικά. Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι το κέρδος έρχεται μέσα απο την κατανάλωση και την πελατεία και όχι απο έναν πελάτη και όσο τον γδύσουμε. Ότι χρειάζεται χαμόγελο, χρειάζεται αναβάθμιση των υπηρεσιών μας.
    Χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται επίπεδο και τρόπους ευγένειας.
    Και το κυριότερο…όλοι θέλουν στον Κεντρικό Δρόμο και στην Παραλία.
    Να ξέρετε κάτι φίλοι μου. Όταν έχετε κάτι καλό..ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ…ο κόσμος θα έρθει και θα σας βρει όπου και να είστε. Είτε απόμακρα είτε σε στενό είτε στην άλλη άκρη.
    Μην χρησιμοποιείτε την θέση σας ως πλεονέκτημα γιατί αργά η γρήγορα θα γυρίσει μπούμερανγκ η επιλογή σας, όταν κάποια περιοχή αναπτυχθεί καλύτερα απο εμάς!! Και το παράδειγμα στην Κόρινθο, Βραχάτι, Κιάτο… έχει κοστίσει στα δικά μας νυχτερινά μαγαζιά!!
    Το ίδιο συμβαίνει και στην εστίαση και στην φιλοξενία – υπηρεσία ύπνου!!!
    Σε αντίστοιχες περιοχές που θέλουν τον κόσμο μέσα στα πόδια τους… με τις δικές μας απαρχαιωμένες υποδομές φιλοξενίας στα ξενοδοχεία μας… έχουν κοστολογήσει τις υπηρεσίες τους στο μισό από όσο έχουμε κάνει εμείς και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου γιατί αυτό που πληρώνει αυτό είναι. Εμείς χρεώνουμε το δίκλινο 60 ευρώ και η αισθητική και οι υπηρεσίες ως πόλη και ως επιχείρηση δεν είναι παραπάνω από 20 ευρώ!! Και με πρωινό!!
    Εάν εξαιρέσεις δύο μονάδες που παλεύουν οι υπόλοιπες είναι για φωτογραφίες… να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!!!!
    Πως θα ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ή θα σταθείς στην πλεονεκτική σου θέση που είναι κοντά στην Αθήνα;
    Και πόσο η γεωγραφική σου θέση θα σου δίνει άλλοθι; Μέχρι πότε; Μέχρι πότε η σχέση σου με την Αθήνα θα είναι το βασικό σου κριτήριο. Σήμερα ο κόσμος με την βοήθεια του διαδικτύου ενημερώνεται και λαμβάνει πλήθος ενημερωτικών email με προσφορές σε μέρη με παραδοσιακούς ξενώνες και ειδυλλιακά τοπία. Έχει τρόπους διεξόδου. Έχει την ενημέρωση. Χρειάζεται και η πίστη όμως. Να σε πιστέψει ο πελάτης για αυτό που προσφέρεις.

    Ένας Απλός Πολίτης..

  3. ΠΟΝΗΡΗ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΟΥ ΟΤΕ, ΤΟ ΝΟΙΚΙ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Κ.Τ.Λ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΕΕΙ ΓΙΑ 8 ΡΟΛΑ ΚΟΛΟΧΑΡΤΟ, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΝΟΜΩΝΕΣΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog