Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της Α.Ε.Κ.

- Advertisement -

7 Απριλίου 1999 – 7 Απριλίου 2012: Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν σε αυτό το ταξίδι στο Βελιγράδι όπου η ΑΕΚ νίκησε το ΝΑΤΟ, νίκησε τον πόλεμο, έστειλε μήνυμα ειρήνης σε όλο τον πλανήτη, έκανε (ξανά) περήφανες τις ρίζες της και ό,τι αυτές πρεσβεύουν (φωτό – video)…

Αυτή η κεντρική φωτογραφία πάντα θα θυμίζει πολλά. Ιδίως σε όσους τυχερούς έκαναν το ταξίδι. Ακόμα κι όσους είδαν, από την τηλεόραση, εκείνο το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης στις 7 Απριλίου, πριν 13 χρόνια ακριβώς, την ΑΕΚ να μπαίνει μέσα στο Βελιγραδί, να φωνάζει STOP στο ΝΑΤΟ και στο βομβαρδισμό του Σέρβικου λαού, παίζοντας το ομορφότερο άθλημα στη γη: ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ, η Ελλάδα, με την παρουσία της εκεί τόλμησε, κάτι που δεν έκανε κανείς άλλος: Να ταξιδέψει στην καρδιά του πολέμου για να φωνάξει «ΕΙΡΗΝΗ». Η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς της Παρτιζάν με την ΑΕΚ είχε τίτλο «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», ενώ η εφημερίδα «Μπόρμπα» έγραφε: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες». Ήταν μοναδικές στιγμές αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους Γιουγκοσλάβους που δέχονται την απάνθρωπη επίθεση του ΝΑΤΟ. Οι παίκτες των δύο ομάδων φορούσαν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένα ματς που οι φίλαθλοι έγιναν ένα και «έκλεψαν» την παράσταση με την συμπεριφορά τους. Έλληνες και Σέρβοι μαζί. Οπαδοί της Παρτιζάν και της ΑΕΚ αγκαλιασμένοι, στέλνοντας μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.

Το ματς τελείωσε για την ιστορία 1-1. Τα γκολ πέτυχαν οι Κέτσμαν (13′) και Ζουμπούλης (27′). Το ματς διακόπηκε λίγα λεπτά πριν τη λήξη του. Ήταν η πιο όμορφη και ειρηνική είσοδος οπαδών στο γήπεδο: Να αγκαλιάσουν τους παίκτες της ΑΕΚ για την τιμή που τους έκαναν να ταξιδέψουν στο εμπόλεμο Βελιγράδι και να συμπαρασταθούν στην πατρίδα τους. Θυμίζουμε, πως η Παρτιζάν του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς τότε, αγωνίστηκε με τους: Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κίτσμαν. Από την άλλη η ΑΕΚ του Ολεγκ Μπλαχίν με τους Ατματσίδη (29′ Μιχαηλίδη – 40′ Κουρκούνα), Κοπιτσή (40′ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42′ Καψή), Τσέκολι (45′ Ζήκο), Κατσαβό, Σαβέβσκι (32′ Κασάπη), Μαλαδένη, Καλιτζάκη, Ζουμπούλη, Νικολαΐδη.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog